En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Undervattensmakro - havsanemoner

Havsanemoner påminner om någon sorts pampig blomma, men är ett nässeldjur. Den finns i olika storlekar och en mängd olika färger. De grannaste heter havsros och den har tentakler som kan variera i röda, lila och orangefärgade nyanser eller vara randiga. En del av de stora anemonerna kan bli mycket gamla och det finns exempel på arter som levt över 60 år i akvarium.

Anemonerna fortplantar sej på lite olika sätt. På bilden ovan är det en art som förökar sej genom avknoppning, dvs det bildas en identiskt liten anemon på foten den gamla och så avknoppas den nya individen när den är klar.  

Det här är en väldigt vanlig syn på västkusten och alla som dykt där har sett olika typer av anemoner. Det är stillasittande djur, även om de har förmåga att förflytta sej, och sålunda är det tacksamma motiv. De inbjuder ju dessutom till en del experimenterande.

Ha en fin kväll

Lena

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-07-19 17:15 | Läst 8555 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Otroligt vackra bilder!
Gillar!

Steffe
Svar från Lena Holm 2012-07-19 18:50
Hej Steffe,
tack! Känner mej hedrad efter en titt bland dina bilder. Välkommen när du vill.
Hälsningar Lena
Din undervattensvärld är otroligt fascinerande med fina bilder och text som inspirerar. Mycket vackra motiv som du visar fram så snyggt!!
Svar från Lena Holm 2012-07-19 18:53
Tack Anne-Sophie !
Det här är faktiskt motiv som väldigt ofta bara finns där, det gäller bara att se dem och att testa sej fram med ljussättning och kamerainställningar.
Hälsningar Lena
Jösses så fint Lena! Härliga färger och nästan overkligt genomskinligt. Har du printat någon i stor storlek? Skulle göra sig fint på väggen. Ha det gott!
//ewa
Svar från Lena Holm 2012-07-19 18:57
Tack Ewa !
Jag har printat ett fåtal bilder, dock ingen av dessa. Det är kanske för att dessa motiv är så "vanliga" för oss som dyker. Men det går att ta fina bilder av anemoner och jag har fler som jag kan gräva fram i arkiven.
Hälsningar Lena
Oj oj vad fina bilder underbara färger
// Ken ((
Svar från Lena Holm 2012-07-19 19:00
Tack Ken,
det är rikligt förekommande anemoner på västkusten, det gäller bara att se motivet (de sitter kvar så länge man vill hålla på).
Hälsningar Lena
Ååååh Lena!! Vilka underbart vackra och fantastiska bilder du bjuder på! Det är sånt som vi som inte dyker alltid försöker fota när vi ser ett saltvattenakvarium!!! =)
Sååååå fina...... kan faktiskt inte sluta titta....Jag har scrollat ner, och upp ...och ner och upp,.....och ja, det bara fortsätter! =)
Ha det så himla gott!
Svar från Lena Holm 2012-07-19 19:37
Tack Heléne,
jag hoppades att du skulle gilla dessa havsanemoner. Det här är bara ett litet axplock. Jag har så många bilder på anemoner, de finns liksom alltiid där... hittar man inget annat kul under dyket kan man alltid fotografera anemoner. Det här är ju också bara anemoner från kalla vatten. Anemonerna i varma vatten kan ju dessutom ha små gäster, i form av clownfiskar.
Hälsningar Lena
Vilka underbart vackra bilder du visar för oss. En helt ny värld för mig kan jag säga. Men vilka underbara färger och vilken glans bilderna har. Finns det sådana vackra färger nere i våra svenska vatten?
Tack för att du vill dela med dig av dessa.
Hälsningar Irene
Svar från Lena Holm 2012-07-19 20:09
Hej Irene,
alla bilderna är tagna i svenska vatten, ute vid Väderöarna. Det här är vanliga anemoner för den som kan ta sej ner några meter under ytan. Jag delar så gärna med mej av dessa och det kommer garanterat att dyka upp fler.
Hälsningar Lena
Vilka härliga makrobilder du tagit. Att det finns så mycket vackert under ytan.
Bra fångat.
Ha de bra
//Bert-Ola
Svar från Lena Holm 2012-07-20 05:54
Tack Bert-Ola!
Det finns hur mycket vackra motiv som helst och när man fotograferar makro behöver inte ens sikten vara särskilt bra.
Hälsningar Lena