En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vi börjar i Longyearbyen

Vi går in för landning i Longyearbyen på eftermiddagen den 8 maj och det ser lovande ut genom flygplansfönstret. Vädret är strålande.

På grund av något slags evenemang kunde vi bara få rum på Polarriggen, men det är bara för en natt.

Komplexet har en aningen konstlad stil som kanske ska föreställa vildmarkscharm men den går inte riktigt hem hos oss. Det visar sig senare att vår hytt ombord på Freya är aningen större än rummet vi hade på Polarriggen och den har dessutom egen toalett och dusch. 

Longyearbyen är sig likt från vårt besök förra året men det är mer snö och betydligt kallare. Förra året kom vi hit två veckor senare och våren var dessutom varmare då.

En ren plockar i sej av vad som börjat tina fram framför Radisson Hotel. Svalbardrenen är en vildren men just den här är inte särskilt skygg av sej. Den betar lugnt mellan bilvägen och skoterspåret.

Reglerna är tydliga. Inga skjutvapen på banken. Mataffären har vapenskåp vid ingången, liksom en del andra ställen t ex kyrkan.

Det ligger fortfarande is i Adventfjorden och fågellivet har inte alls kommit igång. Vi hittar dock några praktejdrar, men det var bara min sambo som bar runt på en tillräckligt teleobjektiv för att fånga dem på bild.

Uppe vid den nedlagda linbanecentralen, där kolet fraktades fram till 1987, är det rejält med snö.

En del exotiska inslag hittar vi också.

På eftermiddagen den 9 maj lastar vi vårt bagage i en hyrd skåpbil och Brutus pekar åt vilket håll vi ska gå för att hitta vårt fartyg M/S Freya.

I närheten av hamnen där båten ligger finns ett obligatoriskt fotoställe. En av varningsskyltarna för isbjörn och anledningen att man inte får gå utanför samhället utan att vara beväpnad. Men det var OK att gå till båten...den låg "innanför" denna skylt.

Freya ligger och väntar på oss. Vi är den första gruppen som går ombord efter en omfattande renovering och möts av en mycket fin miljö med hytter av hög standard. Vi skulle få vara med och "trimma in" det ombyggda fartyget och det medförde en del intressanta upptäckter. 

Det gick oerhört fort att lasta allt och packa upp i de rymliga och smart inredda hytterna. Vid femtiden på eftermiddagen lämnade vi Longyearbyen och styrde kosan mot Polepynten och resans första zodiaktur. På kartan ovan kan ni se var Svalbard befinner sej i förhållande till de andra landmassorna runt nordpolen.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-05-19 07:50 | Läst 321 ggr. | Permalink(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det är synd att man inte får pensionera sig här.
Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm   2017-05-19 18:38
Tack Bob & Ninni,
jag känner till det och förstår att man kan önska att få vara där betydligt längre än bara som tillfällig gäst. Jag är letar efter möjliga samarbeten forskningsmässigt, nu när jag inte ska vara prefekt längre....
Hälsningar Lena
Coolt med Känguru och Isbjörn på samma plats ;) Ser verkligen härligt ut, även om jag just nu avstår allt vad snö och kyla heter.
Svar från Lena Holm   2017-05-19 18:40
Tack Mikael,
jag kan förstå din känsla men det är något helt annat att vara där. Våren går i rekordfart och ljuset är där, dygnet runt. Men just ikväll kan vi sitta ute i shorts och äta middag hemma och det är också mycket efterlängtat.
Hälsningar Lena
Ser ju verkligen ut som om de har fått snö.
Trodde det var mysigt att bo där på Polarriggen, har sett några TV-program där de visat det och lovprisat deras mat.
Verkar vara någon australienresenär som varit i farten, kan det vara Jason Roberts skylt. Då vi var dit första gången satt det en skylt i en vattensamling med varning för krokodil.
Ska bli så kul att följa din resa och se hur den var.
Svar från Lena Holm   2017-05-20 16:51
Tack Margareta,
de har något större rum på Polarriggen än vi hade valt men jag tror inte att stället riktigt håller den standard som programmet ger sken av. De i vår grupp som provade äta lunch där var inte imponerade och flera rätter de försökte beställa fanns inte. Vi fick en känsla av att stället är på väg att byta ägare.
Skylten satt på huset uppe vid linbanestationen.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés   2017-05-20 19:30
Då är det nog ett verk av Jason, han bor där uppe. Hans far är australiensare. Fast det kan finnas fler skämtare.
Den 8:e maj fanns det inte någon snö här, även om det var ganska kallt för att vara vår. Men på Svalbard är det nog långt till vår som man kan se av snömängden att döma. Kängurur på Svalbard, måste väl vara ett Aprilskämt, eller. Det verkar vara vackert väder så här långt, hoppas att det håller i sig. Väntar ivrigt på nästa avsnitt.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm   2017-05-20 16:52
Tack Stig,
visst är känguruskylten ett skämt. Här är det precis nätt och jämnt att renarna överlever vintern. Vi hade väldigt bra väder hela veckan och även om det var kallt var våren definitivt på gång.
Hälsningar Lena
Låter härligt, och ser jättefint ut.. Och vädret är synd att klaga på!
Hälsn!
Svar från Lena Holm   2017-05-20 16:53
Tack Jan,
vi hade väldigt bra väder hela tiden, men ganska kallt.
Hälsningar Lena

PS. Tornseglarna kom till Knivsta idag.
Spännande och intressant, isbjörnarna kittlar fantasin, fina bilder, hils, LO
Svar från Lena Holm   2017-05-20 16:55
Tack LO,
möjligheten att möta en isbjörn kittlar en del när man är på plats och vapen finns alltid till hands när man är utanför Longyearbyen. Det är tack och lov mycket ovanligt att en björn måste dödas.
Hälsningar Lena
En reserapport som verkligen kittlar reslusten! Och längre norrut än vad jag nog tänkt på. Ser fram mot dina djur- och naturbilder, dom brukar hålla hög klass!/ Björn T
Svar från Lena Holm   2017-05-20 16:56
Tack Björn,
Svalbard ligger längre norrut än man tror, därför tog jag med kartbilden. Det kommer en del djur och vackra vyer under de närmsta dagarna.
Hälsningar Lena
Mycket trevliga och intressanta bilder från Svalbard.
Fantastiska miljöer där ser det ut som :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm   2017-05-22 18:52
Tack Fredrik,
det finns hur mycket vackra miljöer som helst på Svalbard om man gillar snö, is, berg och hav.
Hälsningar Lena