Spontana tankar som inte är förutbestämda.

Rälsbussens sista sommar 1984; Gylsboda kulturcentrum visar jag i dag.

Det är längesedan jag var inne här på Fotosidan men i eftermiddag har jag läst bloggar från i går den 13 juli samt från i dag. Det kändes mycket avkopplande. Jag många fotovänner här men saknade många

Jag har nu min bok om rälsbussens sista sommar klar så den är för sista korrekturläsningen. Det har tagit så lång tid för jag kan inte klara så bra kopiera svartvita bilder digitalt.  Saknar mörkrummet men jag kunde ändå inte använt det nu. Boken blir på 250 sidor viket jag har svårt förstå eftersom det är  enbart Jonens och mina bilder. Vi var sju fotografer från SJ:s fotoklubb som helt ideellt gjorde denna dokumentation. Det var SJ:s fritidsförbund som beställt den.

I dag skall ni få följa med till den lilla orten Gylsboda som har haft en konstnär som bodde ett tag i en nerlagd transformator där. Är det någon som minns Ubbeboda med stenkonstnärerna som kom från hela världen och bodde där i en skola på sjuttiotale?

Denne konstnär målade hela transformatorn i vackra färger och härliga motiv.

Överallt kring huset stod spännande konstinstallationer.

Spår efter Ubbebodas stenkonstnärer. Många är i dag  berömda över hela världen.

1984 när jag tog bilden ville jag inte visa hur  konstnären bodde.
Men när jag nu gjort en  bok från vår
dokumentation så bör bilden visas.

Detta är enbart några bilder från det som i dag är ett kulturcentrum. 
Nyligen har ett stensliperi byggts om till en konsthall
Den 4 augusti skall det vara kulturdag i Gylsboda..

Jag har haft en önskan komma dit i många år men vi har ingen bil.

Nästa gång skall jag visa er hur Gylsboda växte från några hus
till en stor stenindustri.

Ha en fin söndag alla mina fotovänner

Gun-Inger

Inlagt 2018-07-14 21:26 | Läst 1996 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Spännande o intressant, många udda själar bland konstnärerna, ha det fint, LO
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2018-07-15 23:02
Visst är det så minns du Ubbebodakollektivet. Det var en konstnär som grävde en grop på skolgården som installation. Det blev sådan uppståndelse bland politiker så polis kallades dit. Det slutade med att alla konstnärerna blev vräkta. Då flyttade en till transformatorn. Han bodde där några år och var mycket aktiv.
Jag längtar alltid dit igen har inte varit där sedan vi dokumenterade.
Jag tycker att det finns ett stort värde i att dokumentera platser som ändras över tid och försvinner, hur ska vi annars kunna lära och minnas historien! Bilderna gör sej definitivt mycket bra i svartvitt!
Du gör ett fint arbete med boken!
JOs uttryck "udda själar" känns väldigt ömsint och träffande! Konstnären tycks ha varit bra på att sortera sina intryck i bild med uttrycksfulla resultat!
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2018-07-15 23:16
OM du läser svar till Lars Olov och Katarina så får du veta lite om detta projekt. Tror du är för ung
att minnas stenkonstnärerna för det var i slutet av sjuttiotalet tragiken hände med dem. Massmedia var där o bevakade och ortsbefolkningen hade fått något nytt att beskåda. Så är de så berömda i dag. Känner du till det svarta guldet som själv är konstnär inom keramik mm.
Vi är klart lite annorlunda som vaktmästararen på tingsrätten alltid sa om mig när det kom någon ny anställd. ANNORLUNDA var ordet. HI hi.
Det är bittert lägga in dokumentära bilder här på Fotosidan det skall helst vara naturbilder som du märkt. Lars Olof är väl den mest kreativa fotografen för tillfället. Jag gillar hans bilder mycket.
Några lägger in alldeles för många bilder som liknar varandra de tillför inte något nytt vilket jag tycker är så jobbigt sitta där och skrolla o skrolla. Inget jag bör lägga mig i men kände för skriva det nu.
Sunny 16 2018-07-16 13:17
Har ochså gjort den reflextionen angående naturbilder. Jag gillar även dokumentära bilder, dina "järnvägs" bilder är fina. Det är spännande att det blir fler av de gamla smalspåren som görs om till cykelstråk.
Här är en länk där det cyklas och finns historia om banorna + lite foto.
http://cyklabanvall.nu/en/