Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Fiske på tunn is i Luleå skärgård och renrajd!

Med isborren i högsta hugg gick jag och fiskekompisen David ut mot Luleå skärgård en gassande solig aprilvårlördag mot den smältande isen i solens hetta! Man fattar att våren är här på allvar, det var varmt och gott ute.

Flödvatten rann som kanaler på vissa ställen och vi gick omkring för att säkra att isen verkligen höll att gå på men i dessa luriga tider får man se upp och kanske inte gå där det är som mest vatten..I solens hetta blev man nästan badsugen!

David borrar upp hålet med handborren och det visar sig att isen verkar tjockare än vi trodde, dock en hel del flödvatten som kom upp till ytan.

(Här kommer en ny kaffebild:) Ett stående nummer är det klassiska kaffekoket som ALLTID skall finnas med i väskan, oftast viktigare än själva fisket ibland:) Koka upp ordentligt innan servering!

David tar upp den kokande kaffepannan ur glödbädden, vi han bara provfiska och dricka lite kaffe innan vi såg ett mystiskt stråk som rörde sig på isen..

Långt borta mitt på isen sprang ett hundratals renar styrda av skotrar påväg i et fartfyllt rejs, flocken styrde rakt mot oss och vi skyndade att packa ihop alla grejjer och förflyttade oss mot strandkanten..

En mäktigt renflock eller renrajd kom passerandes precis där vi tidigare satt och vallfärdade in mot skogen, fyra skotrar ledde denna flock i samlad trupp in för samling.

Det visade sig att dessa hundratals renar hade varit ute på Junkön vid Luleå skärgård och betat och ätit upp sig ordentligt under vintern för att senare transporteras vidare med lastbil mot fjällen! Mitt under den idylliska härliga fiskedag var det bara att ge plats åt dessa djur, tur att isen och skärgården är stor så alla ryms men vi föjde efter för att se vart dessa varelser skulle ta vägen! Vi säger lycka till med fortsatt betande och vandrade i fjällen på er renar! Där ni dessutom hör hemma!

Ha dt gott läsare och renar!

//Perran

 

Inlagt 2013-04-23 00:11 | Läst 4969 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Man kanske inte förväntar sej att bli bortträngd från isen när man sitter och fiskar på en sådan plats. Vackra bilder som du brukar bjuda på och kul att få hur de föser renarna. Det här torde vara oerhört exotiska bilder för en del turister. Fast den där plastkassen från Willys kanske man får byta ut...
Hälsningar Lena
Svar från Per Lundström 2013-04-23 11:07
Det kom lite oväntat att denna flock som vi först trodde var en ö men som närmade sig hastigt helt plötsligt styrde kosan mot oss, men dett är alltid exotiskt när man får träffa renar och framför allt i flock så är det mycket trevligt att se hur de rör sig och låter. Håller med den "fula" willys kassen var inte precis den finaste men innehåll några vedklabbar och är alltid bra att ha vid fisk:) men jag tror inte det blir mer kassar på bild:) Tackar för dina ord Lena ha en riktigt go tisdag!//Perran
Är livrädd för tunn is och skulle aldrig våga gå ut som ni! =)
Finfina bilder som vanligt!
Ha en toppendag!
Svar från Per Lundström 2013-04-23 23:21
Man får nu vara försiktig och se vart man trampar isarna är nu ingen lek, men tur den var tjock när vi borra så kändes det genast aningens tryggare:) Kul att du gillade det! Ha det toppen Heléne!//Perran
Hej Per
Vilken härlig och fartfylld utflykt ni har varit med om.
Mycket fina foton men gillar din kaffebild som får en 5 à i betyg från mig.
Ha det
Med vänlig hälsning,
Leif David
Svar från Per Lundström 2013-04-24 23:01
Tjena Leif! Ja det blev en intressant tripp på isen när renarna kom i en stor flock, roligt att se dom. Kul att du gillade kaffebilden som är ett ständigt "fotonummer" på naturresorna:) Tackar för dina ord! //Perran