Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

En flugfiskares väntan..

Flera kvällar har ägnats åt den härliga naturen runt om i de norrbottniska vattendragen tillsammans med fiskekompisen David som ägnar större delen av sin tid åt flugfiske..jag har följt med och vandrat runt de senaste kvällarna för att se lite mer hur detta flugfisket går till...det är visst svårare än vad man tror.

En flugfiskare sitter i sin "flug" verkstad om vinterkvällarna och binder sina flugor för sommarens alla typer av insekter..

Ett sant pillergöra för att få till den rätta flugan, nål och tråd ska surras runt och flugan ska bli perfekt, det där med olika typer av flugor är en hel vetenskap!

En färdig låda kan ju se ut som en flugsamlare och kittas ihop tillsammans med en frigolitbit..

Första turerna ut i vattendragen kan vara som ett kosläpp för en flugfiskare...än så länge inga mygg i farten som surrar..härliga kvällar med långa soltimmar som kommer nu..

Fram och tillbaka..fram och tillbaka..det är en teknik som tar tid att få in och att framförallt förstå...ett spinnspö är nånting annat och mycket enklare..här får man tänka till! David visar här hur man för ett flugspö i vattnet..

Tyst och alldeles stilla ute...det är enormt härligt ute just nu!

Givetvis måste ju pauser i fiskandet göras och det på bästa sättet genom den klassiska kannan på elden...(Ja detta är ett stående nummer)

Väntan och förväntan och åter väntan...en flugfiskare bör ha sitt tålamod med sig för annars går det inte...Här vid lägerelden satt Ove som också fiskar..och funderar ut över fiskevattnet..

Mat och energi, viktiga ingerdienser när man är ute...ett mackjärn funkar utmärkt för omväxlingens skull i matväg, pressade mackor och ost är en vinnare!

Sena och långa kvällar och nätter färdas man runt i skog och mark..bilen går genom berg och dalar..här kom vi upp från ett ställe i närheten av Älvsbyn i norrbottens län...

Sittandes vid en rastkoja i skogen pratar David och Ove fiskehistorier så det står härliga till...

Man får prova sig fram med flugor beroende på väder och vind, David visar upp en egenbindad fluga som han sedan fäster på spöet..

Många kvällar..många träningskvällar nöta nöta nöta...

Å   Plöstligt händer det!

En flugfiskares drömfisk ger ett lyckorus man kan leva länge på, denna röding drog David upp förra sommaren i en fjällsjö kring Kirunafjällen...det är ett intressant fiske sätt det här med flugfiske då jag själv är en spinnfiskare och pimplare..tror denna sommar får bli mer lärdom av detta intressanta flugfiskeri!

Tack för att ni kikade in! //Perran

Inlagt 2013-05-13 01:51 | Läst 5024 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Läsvärt och fina bilder

/Stephan
Svar från Per Lundström 2013-05-14 06:19
Hej Stephan! Roligt att du gillade det, tackar för dina ord! Hadt//Perran
Mycket fint reportage. Härlig röding!
Svar från Per Lundström 2013-05-14 06:21
Hej Wolfgang! Kul att du gillade detta, det var en riktigt härlig röding som nappade där med stora härliga fenor och dom är ju så otroligt tjusiga rödingarna att titta på! Ha en fin dag!//Perran