Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Tema: Renar i Lappland

Renen är, och har länge varit, en central punkt i det samiska samhället. Den är en utpräglad överlevare i arktiskt klimat.

Renarna är hjortdjur som lever i flock i norra Sverige. Den art som finns i norra Skandinavien kallas tundra-ren. Det finns mellan 225 000 - 280 000 renar i Sverige. Antalet varierar i cykler från år till år. Renen som är det enda hjortdjuret där båda könen har horn. Tjuren/sarven och kon/vajan fäller sina horn varje år. Stora horn ger status i flocken. Några ren-bildextra-ögonblick från sommaren.

Nyfikna renar smyger fram på en äng, Sundom, Luleå.

Midnattsolens ren, Slengmyren, Arvidsjaur

Den lilla renen i skogen, Arvidsjaur.

Kalven följer henne under sitt första år, tills renkon får en ny kalv. Sommartid äter renarna upp sig rejält för att klara vintern.

Skogsrenar, Vidsel

Mitt på en grusväg, Abborrträsk.

Renar på språng i de Norrbottniska skogarna.

Renflocken...

De s.k "Vägrenarna"

...Snipp snapp slut då var den "Rena" sagan slut..

//Per Lundström

Inlagt 2017-10-17 17:27 | Läst 2567 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Per,
helt otroligt fint porträtt av renarna ! Antagligen det bästa jag sett och något som jag tycker FS borde uppmärksamma på "första sidan".
Hälsningar Lena
Svar från Per Lundström 2017-10-19 05:10
Hej Lena! Vad roligt att du gillar detta, renar är fantastiskt tjusiga djur, speciellt nu när det har extra fin päls och hornen så där härligt bruna:) Ha en fin vecka, Lena!///Per
Mycket fin bildserie! Inte visste jag att renar kunde se så olika ut, mycket intressant och vackra bilder. Mvh Mari
Svar från Per Lundström 2017-10-19 05:12
Hej Mari! Ja visst kan de se väldigt olika ut renarna, de skiftar ganska rejält, har någon bild där en renkalv nästan liknar en liten ponny till och med, men det känns alltid extra stämningsfullt att se dom i naturen under sina vandringar. Ha det fint!/Per
Hej Per!
Häftigt med ett inlägg om renar! Verkligen vackra djur. Intressant också att få se dem i lite olika naturmiljöer.
Läckra bilder rakt igenom. Jag gillar den låga bildvinkeln du har i flera av bilderna. Tycker också om "känslan av rörelse" i första bilden och i den tredje från slutet. Härligt motljus i bilden på de tre renarna på ängen.
Roligt och intressant med lite renar. Sådana djur har vi ju inte här på Östgötaslätten :).
Mvh Lisa
Svar från Per Lundström 2017-10-19 05:14
Hej Lisa! Tackar för dina ord vad roligt att du gillar detta. Jag är väldigt fascinerad av renar då det är så otroligt stämningsfullt att se dom särskilt när man rör sig ännu längre norrut och de står och betar eller springer i flock någonstans på fjället:) Ha en fin vecka//Per
Sista bilden rätt klassisk med renar på väg. Men ändå helt unik, man brukar nästan alltid bara se bakdelen, här tittar de rakt mot en. Härlig komposition dessutom!
Svar från Per Lundström 2017-10-19 05:18
Hej Ragnar! Ja på vägen stod dom "tre bockarna bruse" å titta rakt mot mig, det var lite i det ögonblicket som att de blev helt förstelnade stod de en bra stund å stirra rätt in i kameran, ett härligt ögonblick, nästan så att de poserar lite med jämna mellanrum från varandra:) Ha det gött!//Per
Fina bilder och lärorikt! Från helvitt till svartbrunt. Kalven i storskogen och bilden med himmel, fjäll där man anar vindkraftverk, skog och renflocken stod ut lite extra för mig. Tackar tackar!
Svar från Per Lundström 2017-10-19 05:19
Hej Måns! Roligt att du gillar detta, tackar så mycket för dina ord!//Per
Tycker också att de här bilderna på Renen är extra fina! Härlig skogsmiljö också, även fast det finns vägar i bild!
Hälsn!
Svar från Per Lundström 2017-10-19 05:21
Tack Jan! Roligt att du gillade detta! Ha en fortsatt fin vecka! //Per