Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Arktisk pimpelhelg i fjällen

En frisk och klar dag på fjället med pimpelspöet i handen nerskottad på isen i hopp om storrödingens napp är ett spänningens moment. Man vet aldrig när den hugger!

Maggot, mat, kaffe och alla de prylarna som  brukar följa med i fiskeväskan packades ner i skotern. Vi åkte iväg ett gäng mot de vita vidderna och bestämde oss för röding till middag.

   

Fiske på fjället är bland den roligaste fiskeformen förutom sommar som höstfisket även kan vara. Med fullpackade pulkor och glada miner begav det sig iväg på skotersafari in i  vildmarken.

Dagen bjöd på strålande sol. Det var mycket snö vid fjällsjön och spaden gjorde sin nytta. Väl nerborrat hål i isen så vällde vattnet upp som ett akvarium på ytan, så något kikmete blev det inte på tal om denna dag.

  En motorborr gör susen för den som vill borra många hål, se bara till att soppan finns och räcker.

Med spöet i handen och blicken mot solen är det bara rycka i pirken och hoppas på fisk. Det är som fiskedamm, man vet aldrig vad man får men av erfarenhet på vissa ställen vet man vad som kan röra sig under isen.

Plötsligt rasslar det till och Hanna (bilden) får napp på kroken. En fin liten röding har nappat och glädjen sprider sig direkt genom sällskapet. Ett glädjens ögonblick när en fisk har nappat för någon.

Mat och dryck och annat som behövs på fjället packas upp för lunchdags. Det blev hemmagjorda hamburgare direkt på grillgallret. Kaffe är en självklarhet och den ska då som vanligt placeras på elden. Inget termoskaffe eller Nescafe har samma känsla och smak som riktigt kokkaffe på elden när man befinner sig ute i det fria.

           

En röding och och några öringar blev dagens lycka. Skymningen kom och det var dags att packa ihop och åka tillbaka till stugan innan kolmörkret la sig över fjällvärlden.

Fångsten, den fina fisken hamnade sedan i folie på elden och blev sedan kvällens meny i fjällstugan.

 

 God natt i polarnatt.


 

Inlagt 2012-04-01 02:52 | Läst 4232 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härligt reportage och mycket fina bilder. Den sista med både norrsken och stjärnhimmel är makalöst fin. Det här är livskvalitet. Det fanns en tid då jag själv pimplade efter röding och visst minns jag glädjen när man lyckades få upp den vackra och utsökt goda fisken.

/Torbjörn
Wow! Härlig läsning och ännu härligare bilder! Som hämtat ur en vacker kokbok!!
Det här gillade jag verkligen! Sååå bra!
Fantastiska bilder! Du har verkligen fångat känslan. Det var nästan som att vara där på riktigt!