Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

En jakthelg i vildmarken

Vi åkte iväg ett grabbgäng jaktkompisar långt in i de norrländska skogarna till ett jaktparadis som hette Kronogård. En plats som för mer än 100 år sedan byggdes som boställe för Kronojägare vid sjön Abborrträsket. Vi drog iväg i iskalla januari med gammelvolvon för att jaga skogsfågel.

Vi kom fram efter några timmars bildfärd till jaktstugan, det var kallt ute närmare minus 3o grader. Jaktkompisen Hansson gick direkt vebon och fixade ved för en uppvärmning i kaminen. Vi satte oss ner och började planeringen för jakten, käkade några mackor och packade för färd med skidor.

     Kartplanering och jaktplatser kollades noga upp innan avfärd mot den djupa skogen.

Vildmarken. Vi tog oss på skidorna av modell Tegsnäs och skida iväg några kilometer ut till en stor sjö där vi spanade efter djurliv. Några skoterspår syntes efter sjön men i övrigt var det helt knäpptyst ute då en temperatur  låg på ner mot 30 minusgrader.

Den ljuvliga vinterdagen bjöd på kyla och frisk luft. Det var klart vindstilla ute och man hörde enbart ett knarrande ljud från jägarna som drog sig frammåt med sina skidor på isen.

    Intjärade gamla Tegsnässkidor gör sig bra i skogen.

Vi tog oss fram genom backar och snår och åkte lite med jämna mellanrum från varandra. Plötsligt hördes en smäll från hagelgeväret. Vi stannade upp för att höra vad som blivit skjutet. "-det vart träff" sa Nisse som befann sig lite längre in i skogen.

        Jägarna Hansson och Emil stannade upp för att ta reda på vad som blivit skjutet.

Ripor. Det blev träff på två stycken fina ripor av jägaren Nisse. Det var oväntat eftersom det var så ovanligt tyst ute denna dag. Efter en lyckad träff var det äntligen dags att leta sig nånstans äta lunch och dricka kaffe.

      

En gammal bivack blev perfekt att slå läger på för lunch.

Kaffe och en pipa och en och annan filosofering vid kanten av sjön med blicken mot den ljuvliga naturen.

     Kokkaffepannen på elden.

Skymningen började komma och det var dags att återvända mot kojan.

Med glada miner efter en lyckad dag i skogen var det lätt att skida hemmåt.

Mörkret la sig över Kronogård och en eld sattes igång i braskaminen inne i stugan. Lite kvällsprat om dagen i skogen och en bit mat samt ett glas gjorde oss nöjda med dagen.

   

Kylan ute låg på minus 33 grader kallt med en varm kamin sov man gott, en jaktdag i den kalla vildmarken är underbart oavsett om man fällt vilt eller ej.

.


 

 

 

 

Inlagt 2012-04-02 18:30 | Läst 4348 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Återigen suveräna bilder! Effektfullt med vidvinkeln. Kul att se Kronans gamla vinterkläder.
/Per
Vilka klara och skarpa bilder. Du fångar verkligen känslor på dina bilder.
Fint bildreportage!
- Hawk
Man känner verkligen kyla i bilderna! Läckra bilder...
Oskar 2015-02-15 13:29
Superfina bilder på vad som ser ut som en härlig jaktdag. Grattis!