Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Luleå - Kirunagruvan - Abisko - Skåningar på fjällvistelse

Företagarskolan inom åkeri och transport gjorde en resa från Luleå via Kirunagruvan och avslutningsvis Abisko. Alla inom gruppen hade aldrig tidigare varit längre norrut än Umeå och resan startade i Överkalix, Norrbotten med skoterkörning på ängen!

Deltagarna fick sig en enormt tidig vintersäsong hos Bonden Mats Degerkvist. Snöskosterkörning på sommarens äng i ett myggtätt Överkalix i Norrbotten, lite galet men lite roligt.

Skoter mitt i sommaren verkar ju inget annat än galenskaper, men vill man få en snabbkurs i ett liv i norrland så kan detta inte vara helt omöjligt, inklusive knott och mygg i luften.

Vildmarksentreprenören Mats Degerkvist från Överkalix berättar lite om skoter och hur den normal används, nämligen på vintern. Men det går ändå att köra på sommarterrängen med risk för upprivna gårdsplaner.

Klä sig för myggen! Mats visar hur en bra klädsel funkar när myggen och knotten är som allra jobbigast. En heltäckande overall från 70-talet och några gamla stövlar funkar utmärkt när man vistas ute och arbetar på gården. Lite myggmedel funkar också ibland berättar Mats.

Deltagarna fick sig en lektion i att leva och bo ute i den norrländska idyllen, långt från stad och asfalt bland mygg och knott å ett liv med björnar och älgar runt knuten. Deltagarna var mycket faschinerade över berättelserna, resan fortsatte mot Kiruna.

    Minibuss efter de ensliga vägarna mot Kiruna

Kirunagruvan. Ett besök på den välkända Kirunagruvan gav besökarna nya kunskaper inom transport och logistik med mängder av ton som transporteras dagligen från gruvhålet i Kiruna.

Flytt av staden. Kiruna som blivit ännu mera känt de senaste åren som staden som måste flyttas, deltagarna får sig en översikt på hur den nya ritningen eventuellt kommer se ut.

 Järnmalm - allt handlar om järnmalmen.

En guidad tur nere i besöksgruvan på 700 meter under jord berättar mer om hur arbetet går till i Kirunagruvan.

Dessa enorma maskiner med kablar och gigantiska däck arbetar med gruvbrytningen. Bara maskinerna väger flera ton.

Hytten som gör underverk. Här spakas det för fullt för att bryta ännu mera järnmalm i gruvan - en mäktig upplevelse.

En typisk gammal gruvbostad nere i gruvan, enkelt som en jaktkoja bodde gruvarbetarna under arbetsveckorna, en koja med det nödvändigaste.

Gruvan hade mycket intressant att erbjuda, häftiga gångar och belysning samt ett gruvmuseum.


Glada och nöjda skåningar fick sig ett besök i Kiruna och gruvan långt upp i norr!

//Perran

 

 

Inlagt 2012-09-08 08:29 | Läst 3909 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fin reklam för norra landsändan.Säkert nyttigt och lärorikt för dom som inte varit häruppe tidigare.Bra kortfattat beskrivande text och bild dessutom.
Det verkar vara tillfälligt dåligt slädföre - men det fixar sig snart ;-)
Ha det fint!
Johan
Jag har varit i gruvan för ett par år sedan. Det var min sambo som absolut ville göra besöket då vi passerade Kiruna. Det var betydligt mer intressant än jag någonsin trott och en del av informationen är nog nästan att betrakta som allmänbildning om man bor i detta land. Fina bilder från gruvan, jag känner igen mej.
Hälsningar Lena
Härligt reportage !
:)
Fina kompositioner i bilderna.
mvh/Dieter