Lappland - Friluftsliv - Det vilda köket

Polarnattens Norrsken i fjällvärlden

Sent en eftermiddag i kalla februari drog jag upp till fjällstugan för några dagars avkoppling. Fjällen som är en favouritplats för både fotografering och avkoppling, man tar dagarna som de kommer. Varje vinter besöker jag Kirunafjällen och det känns som att det alltid visat sig vara någon form av magiska fjällkvällar med härligt ljus om nätterna.

Snön ligger pudrad på fjälltopparna och fullmånen lyser upp lite mer än vanligt ute vid den här tiden i kalla februari. Temperaturen ligger strax under 25 grader kallt, det är friskt och man ser varje andetagsånga när man är ute, och hör knarret i snön när man promenerar.

Norrsken - Ett mycket vanligt förekommande fenomen som man kan beskåda när man besöker byn Abisko som ligger 12 min norr om Kiruna. Jag kom fram till stugan eldade igång bastun, det var bra väder och man anande att en klar och spännande natt var att vänta.

En varm bastu känns extra bra när temperaturen börjat sjunka ner mot en minus 29 grader kallt.

Det är friskt och klart. Bastu och en bit torkat renkött och lite köttsoppa till middag fick mig nästan att känna mig som en riktig lapptuss. Men det är vad som brukar bli på dessa resor man äter det som passar en bäst i fjälltrakterna.

Polarnatten. Det small bara till i luften, från bastufönstret började himlen spraka och lysa, det svängde rejält i atmosfären och jag satt bara och titta förundrandsvärt på det häftiga skenet utanför bastun. Det var nu det kom - Norrkskenet.

Ett skimmer av ljus och ett dansande norrksen svepte med rejäla svängingar ovanför stugan och bygden. Det riktigt showade övanför stugan. Jag blev tvungen att ge mig ut och titta längre på vad som skedde i atmosfären. Ett mirakel. Man tror inte det är sant så läckert att se vad som sker i himmelen.

Natten blev lång och magisk. Ett norrksen som visade upp sig över byn i nästan två timmar med olika formationer och danser. Det var kallt, riktigt kallt man fick efter en stund gå in och elda igång lite värme i stugan för att inte blir för kall.

En och annan klabbe fick göra sitt i braskaminen då tempen var minus 33 grader kallt ute!

En ny solig morgon i byn.

Solen sträckte sig tidigt på morgonen över Abisko, en kall å frisk morgon med kaffet på uppkok.

Jag gick ut från stugan i den kyliga morgonkvisten för att hämta ved till kaminen. Jag mötte en obrydd älg som stod en bit från stugan och tuggade på kvistar, den var inte ett dugg brydd av att jag gick fram och tillbaka med mina vedlass.

Det var en riktigt kall å frisk dag igen. Tempen visade lite längra fram på dagen minus 33 grader kallt.

Jag eldade igång bastun igen och efter en stund sent på kvällen började det igen.

Polarnatten spökade till det igen ovanför bastufönstret och jag bestämde mig för att ta med lyktan och promenera ner till träsket. Det kom från ingenstans plötsligt svepte norrskenet med två gröna sträck från toppen av fjället Nuolja över mig.

 Jag gick ner till träsket för att titta närmare från en lite mer öppen plats och det sprakade av norrksen från Nuolja och Björkliden. Man var stum av faschination.

Plarnatten härjade fritt i atmosfären jag stod länge och tittade på vad som försegick där uppe i skyn. Det var galet hur det dansade ovanför mig. Jag tog lyktan vid udden och såg de sista timmarna norrksenet som drog vidare nånstans. Det var kallt och dags att traska upp till stugan för en värmade kopp och brasa.

Polarnatten en natt man inte glömmer.

Inlagt 2012-03-31 11:46 | Läst 5778 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bastu, fjäll, norrsken - vad mer kan man begära? Bara att gratulera till dina fantastiska upplevelser och fina minnen. Och tack för att du delade med dig av dem!
Fantastisk fina bilder
mvh micke
Vilka härliga dagar med bastu och norrsken. Bilderna är verkligen slående gillar nog den sista bäst just för man ser den lilla människan som skådar ett av naturens under. Vackert.
Läckra bilder!
Ha de'
Johan
Trots att jag är från mellansverige har jag alltid trivts väldigt bra i Norrland. Naturen, vidderna, mäktigheten och, inte minst, alla trevliga människor! När jag ser dessa bilder känner jag stor ödmjukhet inför naturens väsen. Underbara bilder!
Synnerligen proffsiga bilder! Tack för "skådarnöjet".

- Hawk
Underbara bilder, synd att det inte va lika bra drag i norrskenet på sista bilden för den är en 10 poängare

Bilder att bli avundsjuk på.. snyggt jobbat
Hej Per
Härliga bilder och text. Måste vara en stor upplevelse att få vara med om detta fenomen med bastu och köttsoppa, norrsken mm.
Bokar härmed en upplevelse på några dagar med dig till nästa år.
Mvh Leif David
Otroligt fina och stämningsfulla bilder! Mvh Elisabeth