och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Den franska metoden att jaga mullvaden på flykt.

Färden går först till Simrishamn, där kommer jag ihåg att jag både läst och sett att det ska finnas hus som har kanten på takpannorna målade i vitt. Det skulle vara som hjälp för sjömännen då de närmade sig staden. När jag var där för många år sedan minns jag att jag både såg det och fotade, nu kunde jag inte hitta något hus med vita kanter på takpannorna. Ändå letade vi en hel del. Däremot så ramlade vi in på Krämarmarknaden.  Många höll på och packa upp sina varor och öppna stånden med det var mest krimskrams så vi for vidare. Fina blomsterplantor såg jag att det såldes förstås men inte lätt att frakta dem på resa.


Vi styr kosan lite längre söderut och hamnar vid Sandhammarens fyr. En fin Heidenstamfyr. Det vallfärdade folk dit, men av packningen de hade med sig så var det inte fyren som lockade besökare utan snarare badet.

Stax därefter hittade vi Backåkra och det ville vi naturligtvis se.

Det var Dag Hammarskjöld som köpte stället 1957 men han hann aldrig bo där. Han var i alla fall förutseende och hade testamenterat gården till Svenska turistföreningen. Tanken var att enligt testamentet skulle Svenska turistföreningen skapa en samlingsplats för natur och kulturvård och andra ändamål som tjänar FN:s syften. Även Svenska akademin hade möten här och ett museum öppnades. Tyvärr så tog pengarna slut och 2011 stängdes gården och är fortfarande stängd.

Det var lite speciellt att komma dit för jag kommer ihåg den där dagen i september 1961 då jag fick höra om flygolyckan.  Tråkigt att det är stängt och vi inte kan få gå in och titta, vi får nöja oss med att kika in genom fönstret. 

I närheten finns det en meditationscirkel och även fina strövområden. Ser också att det är gott om mullvad här. På vårt gästis fick vi en liten tidskrift som heter PåÖ och där läste jag ett kul kåseri av Lars-Martin Grewin där han bland annat berättade hur man skrämmer bort mullvad.

Han hade fått sitt tips av franska vänner och tipset var att man först tar bort jordhögen för att hitta hålet. Sedan tar man en tom vinflaska och kör ner i hålet. Tar upp den igen och rensar flasmynningen från jord och  stoppar ner den igen i hålet. Då sprids ett ljud nere i gången från flaskan när vinden blåser lite och det gillar inte mullvadarna.  Smart va?

Eftersom jag inte har några mullvadar på min tomt så kan jag inte testa om de verkligen fungerar men han försäkrade att så var fallet. Champagneflaskor skulle vara strået bättre än vinflaskor.

Inlagt 2014-08-20 23:32 | Läst 5766 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vad ledsamt se hur denna fina gård ser ut som den börjar förfalla.
Några år sedan jag var där.
Vi som har en vattensork bör kanske pröva detta.
Återigen mycket sevärda bilder.
Ja det gott båda
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-08-21 19:57
Tack Gun-Inger!
Det är riktigt tråkigt att stället får stå och förfalla bara på grund av att det inte finns pengar till underhåll.
Jag vill minnas att man senast för bara några månader sedan diskuterade om att starta en ny utredning om nedskjutningen av Hammarsköld's plan. Jag minns inte när detta hände 1961, då var jag för ung. Jag skulle inte ha något emot att besöka den gården.
Svar från Margareta Cortés 2014-08-21 19:59
Tack Ingemar!
Jag kommer ihåg hur vi lite smått rädda och oroliga stod på skolgården och pratade om vad det skulle föra med sig för något. Kom säkert från våra föräldrar den oron.
Vilken resa du göra och vi får följa dig med intressanta bilder och texter. Bilden genom fönstret blev lite rolig.
//B-O
Svar från Margareta Cortés 2014-08-21 20:01
Tack B-O!
Det blev en hel del ställen att besöka, men Ales stenar hoppade vi över. Varmt och mängder med folk gjorde att det inte lockade att traska upp till dem. Går ju inte pricka in morgonljus på alla ställen.
Att stoppa ner flaskor känner jag flera som gör mot Sorkar och det fungerar rätt bra vad jag har förstått.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2014-08-21 20:03
Kul att du också hört om denna metod. Har varken sork eller mullvad här så jag behöver inte testa, kanske bäst att säga peppar, peppar....
Kul att följa er i min gamla stad Simrishamn! Undrar om ni gjorde något fynd på marknaden i stan?
Svar från Margareta Cortés 2014-08-21 20:04
Det blev inga fynd på marknaden, var mest krimskrams där så vi for vidare.
Ytterligare en intressant etapp på er resa. Det blev en kul bild när du tittade in genom fönstret. Synd att gården är stängd. Den borde besökare få njuta av I sin helhet.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-08-21 20:06
Tack Lena!
Hade jag tagit dagens bild så hade nog den genom fönstret blivit den här dagens. Blev kul effekt med speglingen runt omkring.
Tråkigt med gården som får förfalla.
Tråkigt att höra om hur tillståndet är med Dag Hammarskjöldgården, jag och min hustru var där 1992 och då hade vi förmånen att få komma in och se på interiören. Den sommaren var det ganska sönderbränt på grund av för lite regn, men för övrigt var det en sevärd plats. Vi bodde då också på vandrarhemmet i Backåkra ett par nätter.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2014-08-21 20:10
Riktigt tråkigt att det inte finns medel till underhåll. Var ganska så torrt även när vi var där och varmt framför allt, vi avstod från att gå till meditationscirkeln p.g.a värmen.
Spännande att följa er på resan.
Tack för upplysningen och sorkarna, man lär så länga man lever
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2014-08-21 20:11
Hoppas du får nytta utav sorktipset.
Hur går det med din arm, hoppas du blir av med gipset snart,