och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Elefantkepsen! Goa Gajah.

En riktigt gråtrist dag i dag här i Bromma, regnet hänger i luften och det mesta ser disigt och grått ut, vad passar sig bättre då att drömma sig tillbaka till soliga Bali.

På Bali kan man hyra sig en bil med chaufför och guide och slippa köra själv i den hetsiga och lite hysteriska trafiken. Ett både trevligt sätt att komma iväg och få se lite av ön eftersom man bestämmer själv var man vill stanna och vad man vill åka och se, dessutom så får man guider som känner till landet.

Vi hade gjort ett kort stopp i Ubud då vår guide frågade om vi ville se Elephant cap, lät ju intressant med en keps till elefanten. Så vi sa, javisst vi stannar där, men elefanten vid ingången hade ingen keps.

Det tog inte så lång stund innan vi förstod att det var en liten missuppfattning, det balinesiska uttalet på engelska blir lite som i Singapore där de kallar det för singlish borde väl kallas för balish här.

Det var naturligtvis ingen keps för elefanter som han ville visa oss utan ett tempel som kallas för  Elephant Cave, det templet blev 1995 upptaget på världsarvslistan. Här fick vi också en slags sarong och bälte att knyta om våra shortsklädda ben. Templet tros ha uppförts någon gång mellan 900- och 1300-talet.


En damm för religiösa ceremonier finns det här.


Och så har vi den märkliga grottan. Från början trodde man att den hotfulla figuren, vars mun är öppningen till grottan, var en elefant.

En smal gång leder oss in till en T-formad grotta som inte är så stor men har några altare. Det är ganska mörkt där inne. En del tror att det kan ha varit en plats där eremiter sökte enskildhet.


Här finns också en vacker trädgård så vi fortsätter nedför en mängd trappsteg till den heliga Patirtaan-dammen som sägs innehålla heligt vatten.


Där nere finns även rester av ett gammalt buddistiskt tempel.

Små nischer och uthuggna partier i berget minner om det gamla buddistiska templet.


Även om det är vid ett tempel som vi är så känns det lite som en djungel där vår stig slingrar sig fram bland alla lianer och växter.


Jag är glad att det inte är regnperiod, för den här smala och brant stupande gångstigen ser ut att kunna vara väldigt hal då den är blöt.


Det är ett levande landskap även här inom tempelområdet med lite odlingar och husdjur.


På den smala gångvägen nere hos korna möter jag en hund som ser ganska kaxig ut. Det är smalt och vi måste mötas mycket nära så det är med lite tvekande som jag fortsätter mot hunden, vet ju inte om den är snäll eller aggressiv. Men när vi närmar oss varandra så är det hunden som är räddast och vänder om och går tillbaka samma väg som den kom.


På vägen tillbaka till bilen kommer vi förbi en plats där det håller på att byggas upp ett nytt tempel, bitarna som de använder får mig osökt att tänka på LEGO.


Inlagt 2014-12-22 10:05 | Läst 5671 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilka fina ställen ni besökte...skönt att kunna plocka fram ur minnet en sådan här dag, absolut! Och kul för mig att du bloggar om det också...och extrakul eftersom jag precis nu har en grannfamilj på långsemester på Bali som jag håller kontakt med via Fb.

Hoppas på sol igen imorgon, eller hur! :)
Svar från Margareta Cortés 2014-12-22 15:48
Lyckos dem som är där på Bali nu. Har regnet kommit än? Vet att de väntade på det då vi var där. Bali var fint.
Tack Lena!
Lena Eriksson 2014-12-22 17:49
Inga regnbilder ännu...men däremot bilder från något högtidsfirande som heter Galungan...
Härlig läsning. Var på Bali 2007 och gjorde nåt stopp här. Aporna tog upp mestadels av vår uppmärksamhet.
Så du fick mig att titta på mina egna gamla bilder igen och drömma mig tillbaka, Tack för det. Vår dags tripp fortsatte till nån vulkan högre upp på ön där några kalla Bintang intogs, sen taxi tillbaka till Sanur.
Svar från Margareta Cortés 2014-12-22 15:52
Vi åkte förbi där aporna huserade och vår guide frågade om vi ville stanna men vi avstod för de brukar vara lite närgångna, tror att de är det även där som på Gibaltrar där de snodde allt de kom över liksom på många andra ställen. Det var vulkanen vi var på väg till då vi gjorde det här stoppet. Ska kolla om du har några balibilder.
Nordgren11 2014-12-22 17:02
Har inte laddat upp nån bild därifrån. Men kan kolla igenom och se om nån bild jag fastnar för och lägga upp den!
Ni tar er verkligen tid när ni är på plats att försöka se så mycket som möjligt. Jag blir alltid fascinerad av sådana där riktigt gamla platser, trots att jag inte är det minsta religiös. Men ursprunget kan många gånger förklara varför civilisationen befinner sig där den är idag.
Svar från Margareta Cortés 2014-12-22 15:56
Den här resan gick i slapphetens tecken men man kan ju inte bara ligga vid poolen eller stranden vill se lite av landet också. Gamla platser där man kan känna lite av historien är fint att besöka. Många tempel i Asien ser ganska lika ut men den här var lite annorluna och väl värt ett besök även om vi inte först förstod vad det var för något.
Sköna bilder och läsning dessa vädermässigt trissar dagar här hemma! Vi drömmer oss bort nu! Med vänlig hälsning, Danne
Svar från Margareta Cortés 2014-12-22 15:57
Minnen från lata varma semesterdagar kan vara skönt att plocka fram ibland.
Fina och intressanta bilder Så man kan drömma sig bort från det grå regnet Ha en go jul : ) // Gert
Kul att följa erat Baliäventyr!
Bild 3 med bassängen tycker jag var snyggast idag!
/Niklas
Ett värmande inlägg, alltid trevligt att följa med och se var du hamnar. Ja där på sista bilden har de att göra kan man tippa!
Spännande historier, som det finns så mycket av, varhelst man åker! Känns lite overkligt med det tropiska klimatet som tycks råda där, nu när man är i Sverige..
Mvh!
Oj vad du får uppleva mycket på era resor. En fantastiskt värld helt enkelt.

mvh Tommy
Härligt ställe med mycket historia.
Marianne
Det känns väldigt avlägset och exotiskt så här dagarna innan jul i ett kommersiellt land som USA (eller Sverige för den delen). Djungelstämning hade ni minsann, med lianer. Ibland blir det spännande resultat med lite språkförbistring.
Hälsningar Lena