och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Blogglista.se

I vår Herres hage!

När jag vaknade i morse och tittade ut så trodde jag först att det var räven som brukar besöka vår tomt som stod precis utanför staketet. Hade inte fått på mig glasögonen ännu och tyckte att den såg lite annorlunda ut.

För två år sedan föddes ett litet rådjur på vår tomt, det lilla kidet skadade sig senare och bröt benet. Troligtvis hade hon varit i närkontakt med en bil, viltvårdaren var här och sökte efter henne men då höll de sig undan, men vi såg henne halta omkring här många gånger. Stundtals hoppade hon omkring på tre ben. Det blev som viltvårdaren trodde, benet läkte ihop och hon kunde gå på alla fyra, men hon fortsatte att halta lite så därför känner vi igen henne. Finns ett inlägg om det här.

När jag fått på mig brillorna och även hämtat kameran så såg jag att det här var varken räven eller ett rådjurskid utan vårt lilla halta rådjur hade fått tvillingar.

Hon verkade vara en fin och omtänksam mamma.

-Vänta, du har en fläck till där.

Den lilla familjen upptäckte att vi röjt en hel del busk och vildvuxet och trodde nog att vi lagt ut lite mat till dem, dit tågade de nu iväg.

Mums vad gott.

Den lilla familjen stannade kvar vid vår tomt ett bra tag så vi tog vår frukost inne i köket och inte ute på altanen, så att de fick äta i fred.

Vi får ofta besök på tomten av rådjuren det syns ganska tydligt om  man tittar på våra odlingar, eller brist på odlingar. Vid ett tillfälle hade vi alla fem rådjuren på besök samtidigt på tomten så om alla håller ihop i fortsättningen så kan det bli sju rådjur samtidigt. De fem finns att se här.

Inlagt 2017-07-02 11:24 | Läst 928 ggr. | Permalink(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Käre nån så sött !
Vilken lycka att få se dessa och jag förstår att du gärna struntar i om du får behålla dina växter eller inte :-)
"Mina" rådjur som bor i en skogsdunge i närheten kanske också har fått smått. Förra året lyckades både sambon och grannen se dom, men när jag var ute för att kika efter dom så ville dom inte visa sig. Hoppas på bättre lycka i år.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés   2017-07-02 11:49
Tack Ing-Marie!
Hade hoppats på att hon skulle föda här och då jag hann med att se, men hon smög undan och jag är glad att hon kom och visade dem nu. Hon var här väldigt ofta då hon var dräktig. Vet inte hur gamla de är men mamman föddes i maj månad. De här ser så små ut så jag misstänker att de kommit senare.
Du har rätt. det är lätt att offra en välodlad trädgård då man får se de här på tomten, fast får erkänna att jag svär lite ibland då de ätit upp alla jordgubbsplantor eller blommor som jag inte ens hunnit plantera.
Så underbart ändå att få se rådjursfamiljen så nära!
Fin bildserie, och härligt att du inte bara grämer dej över förstörda plantor....
Svar från Margareta Cortés   2017-07-03 12:31
Tack Anne-Sophie !
Det är fint att få ha naturen så nära inpå sig trots att vi ändå bor bara en kvart ifrån storstaden. Växer och plantor kan man vara utan.
Inte så gamla dom inte, jättesöta!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés   2017-07-03 12:32
Tack Björn!
Tror de är relativt nyfödda.
Oj så söta och kul att ni känner igen mamman, då blir det ännu mer "era" rådjur och lättare att förlåta deras mumsande. Fina historier blir det också och med bedårande bilder.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés   2017-07-03 12:34
Tack Lena!
Kul att mamman klarade sig och fint också att hon känner sig så trygg hos oss så hon kommer med sina små. På eftermiddagen kom de åter och betade av vårt plommonträd. Fast vi var oförskämda nog att vilja äta vår middag ute på altanen så då gick de sin väg.
Trevligt! Det är lätt att gilla dom tycker jag, dom kan ju verkligen bli väldigt orädda för människor många gånger! Tänker på det kidet som växte upp här i Tantolunden förra sommaren, den var endast tre meter ifrån mig vid ett tillfälle, och det var den som kom närmare och närmare.. inte jag! Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés   2017-07-03 18:58
Tack Jan!
Rådjuren som kommer till vår tomt är ganska orädda, men ändå relativt skygga för att vistas bland så mycket människor. Går vi ut så lämnar de tomten.
Rådjurskid är mycket söta de är så fina Här är helt i samhället är de inte Men på kyrkogården 50 m bort där äter de blommor så de har sina hyss för sig Mycket bra fotograferat fina bilder Ha en skön söndag // Gert
Svar från Margareta Cortés   2017-07-03 19:00
Tack Gert!
Fina är de och jag tror att de anser att det är vi som inkräktar på deras revir och inte tvärtom.
Så fint, och härligt att inte störa! Det är trevligt med vilt in på huset, tycker det är mer för än nackdelar. Enda jag motar bort är sorken, där jag stampar i marken för att markera.
Fin get och fina kid du har.
Svar från Margareta Cortés   2017-07-03 23:52
Tack Stefan!
Fina är de och helst vill vi inte störa dem fast när de plundrade plommonträdet och vi ville äta middag ute så fick vi kompromissa lite. Lilla familjen drog sig sakta tillbaka till allmänningen.
Oj så härligt, en riktig sötchock! Härligt att det skadade kidet klarade sig.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés   2017-07-03 23:53
Tack Bjarne!
Fint med så trevligt besök.
En fin och rörande historia med många fina bilder. Det kommer ofta in Rådjur på min tomt och det syns tydligt på vintern, men jag har aldrig haft en kamera till hands. Men jag får kanske ha en liggande vid vardagsrumsfönstret.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés   2017-07-03 23:56
Tack Stig!
Finbesök var det och bra att jag kunde smyga upp fönstret för fota genom våra glas är inte lätt då de går lite i vågor.
Hej Margareta! Så fina bilder på rådjursfamiljen! Fantastiskt att få se dem på nära håll - då kan man kanske överse med deras matvanor! Ha en fortsatt fin sommar!
Mvh/ Catrin
Svar från Margareta Cortés   2017-07-19 11:46
Tack Catrin!
Blommor i trädgården har jag gett upp med, tittar på djuren istället.