Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Mera 798 Art Zone

Fortsätter med lite bilder från 798 Art Zone. Området är stort och även om jag har många bilder därifrån så är det här bara ett litet axplock av vad man kan beskåda.

Här kommer många bilder och lite text.

Trots det kalla vädret så var vi inte ensamma här men jag tror att vi var de enda västerlänningarna.

Alla fotograferade flitigt.

och en del ville vara med själv på bild och vågade t.o.m fråga en västerlänning om hjälp.

Många konstverk var hyllningar till Mao Zedong.

Något huvudlöst.

Några märkliga hus hittade jag också.

Stuprör kan användas till mycket.

Jag såg lite innomhuskonst också.

Hittade även mitt favoritdjur här.

Postat 2013-06-18 08:47 | Läst 3422 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

798 Art Zone

798 Art Zone eller Dashanzi konstdistrikt är ett gammalt fabriksområde som ligger nordost om centrala Peking. En plats som är väl värt ett besök. Här kan man tillbringa många timmar och gå runt och titta.

Det är som sagt ett gammalt fabriksområde där man tillverkade millitär elektronik. Fabrikskomplexet kallades då Kombinat 718 och Fabrik 798 och byggdes efter bildandet av Folkrepubliken Kina 1949.

Att det har några år på nacken märks, för det pyser och droppar lite här och där.

När det begav sig så arbetade det mellan 10 000 och 20 000 personer här.

Under Deng Xiaopings reformperiod (han var en ledande politiker i Kinas kommunistiska parti) inleddes en nedgångsperiod som ledde till att flertalet av fabrikerna lades ned i början av 1990-talet.

År 1995 började konstnärer och konstinstitutioner flytta in och ta över området.

Efter hand som Peking expanderat, har markvärdet kraftigt ökat och planer har funnits för att riva och nybebygga området. Mot slutet av 2007 togs dock ett beslut om att området skulle få fortsätta som en "konstzon".

Jag tror inte att den här röda mattan var utrullad för oss utan det är en del av någon installation.

Jag var här i november 2012, en solig men kall och blåsig dag. Vandrade runt och tittade på vad konstvärlden i Peking hade att visa upp. Här är ett litet axplock.

Det mesta kan bli konst.

Även gamla TV-apparater.

Det var mycket att se och uppleva, så fortsättning följer i nästa inlägg...

 

Postat 2013-06-17 07:00 | Läst 4165 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Åkte en sväng...tror vi hamnade i Dalarna.

Kan man inte gå omkring med kameran och fotografera så får väl en biltur och fotografering från bilen duga för att stilla abstinensbesvären.

Var till Hedesunda och hälsade på svärmor i dag.

Solen sken och det var alltför fint väder att bara åka hem och sätta sig, så vi tog en sväng med bilen och det här var vad jag såg.

Vägar som slingrar sig fram...Som är raka..

Som svänger...

Med skog omkring...

Med blommande vägkanter...

och vägar med små byar.

Sedan kom vi till en rondell med en märklig blå pinne i mitten...

Därefter till en lite större by med röda fina hus i motljus...

I den här byn kan man rida och SMS:a samtidigt...

Fiska går bra det också...

Sedan kom vi till en dal där det fanns en stor scen...

Jag får en känsla av att vi har hamnat i Dalarna...

Ser någon med högtflygande planer...

Sedan kom vi hem och vallmon blommade.

Postat 2013-06-15 22:30 | Läst 4950 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Det olympiska arvet - Fågelboet

Olympia parken i Peking är ett stort område med många byggnader som sänder tankarna till de bilder jag såg på TV under Olympiska spelen 2008. Alla byggnader ser inte ut att vara helt klara eller så är det reparationer på gång. Den här byggnaden liknar flera sammansatta facklor och jag vet inte vad den används till.

Vill nan åka taxi hit så är det här en användbar fras att ha med sig när man reser till Peking:请带我去鸟巢,谢谢!Det betyder "Vänligen kör mig till fågelboet, tack". Har man inte den så hjälper de gärna till på hotellen där det finns personal som kan engelska.
Nu fick vi inte komma in på själva området mellan vattenkuben och fågelboet men se byggnaden gick bra ändå. Den stora platsen mellan byggnaderna och det som såg ut som en paradgata var avstängd och öde.
     

Som synes var det ingen stillsam dag, det friskade i ordenligt och suset i träden var mer än ett stilla sus.

Närmare än så här kom jag inte.

Dags att återvända till taxin.

Här fick den stå och vänta på mig, eller så var det inga poliser i närheten.

Kändes som en hjärtlig plats, för i luften virvlade det omkring mängder av små hjärtan. Hade tydligen varit ett bröllop.

Vi far vidare mot nya intressanta mål och passerar en lite märklig byggnad som är Pangu Plaza, ett sjustjärnigt hotell.

Postat 2013-06-14 06:02 | Läst 4586 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det olympiska arvet - Vattenkuben

Pekings Nationella simstadion eller vattenkuben som den brukar kallas. Jag ville gärna se den och eftersom taxi är billigt i Peking så blev det en liten taxitur ut till olympiaområdet. Taxichauffören fick inte köra in på området utan släppte av mig vid infarten och jag skyndade mig iväg ut i kylan och blåsten för att ta en närmare titt på skapelsen.

Den byggdes till de Olympiska spelen 2008.

En ganska speciell byggnad med sina olikformade "celler" som skapar ett mönster som kan liknas vid vattenbubblor eller molekyler.

Numera används den som en jättelik vattenpark med både rutchkanor och vågmaskiner. Men när jag kom dit var det inte öppet så jag fick nöja mig att stanna utanför staketet i blåsten och ta några bilder.

Strax intill ligger en byggnad som kallas för "Digitalahuset". Där låg kontroll- och datacentret under OS. Nu finns här ett virtuellt museeum och ett utställningscenter.

Lite sorgligt att se det här området nu, för även om byggnaderna står där som minnesmärken efter OS, så är det nästan lite spöklikt öde. Tittar man på äldre bilder så är området öppet och det vimlar av människor här, nu när jag är här så är det nästan folktomt, bara några få som står vid staketet och tittar. Grindar är stängda och vi får inte gå in på området.

 Dessutom så trodde jag att jag blivit övergiven här, taxin med chaufför och min make var försvunnen då jag kom tillbaka till platsen där jag hoppat av. Inga pengar hade jag med mig och kallt och blåsigt var det. Där stod jag och funderade på vad jag skulle hitta på. Men väntan blev inte för lång efter en stunds väntan så dök bilen upp igen och jag fick veta att de varit tvungna att köra runt, runt under tiden jag fotoat. De fick inte stanna och stå stilla där i närheten.
Vi åker vidare mot "Fågelboet".

Postat 2013-06-13 09:10 | Läst 3078 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 273 274 275 ... 384 Nästa