och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kärnäkosken fästning.

De som brukar läsa i min blogg har nog förstått att jag och min man har en viss förkärlek för de små vägarna. Vår vana trogen så tog vi dessa även här i Finland och inte helt otroligt så dök det upp intressanta saker även här.

Vi bromsade in vid Kärnäkoski kvarn som byggdes  i början av 1890-talet.  Det finns lite information här på både finska och även engelska och jag förstår att här har det varit en såg och ett sliperi ända fram till 1950-talet.

Visserligen är det inte kvarnen eller sågen som är det mest historiskt intressanta här men det är klart att vi måste kika på den också. Den ligger så fint vid en liten fors.

Kika var det!

Här är det inte låst så vi kan även gå in och titta.

En del maskiner finns kvar och det ser ut som om man har vissa aktiviteter här på sommaren.

Man kan kika ut också.

Fast det som fick oss att bromsa in och gå ut och titta är, det kulturhistoriskt värdefulla försvarshistoriska minnesmärket från 1700-talet, nämligen Kärnäkosken fästning.

Här besegrade de svenske ryssen 1790 och återtog regionen Partakoski, under ledninga av Armfeldt. Kung Gustav III kom hit för att pigga upp sina mannar och passade på att dekorera sig själv med en medalj som endast kungar som varit med i den striden som besegrat fienden kan få. Här byggde de en stor ramp för transporter av kanoner och även ett läger för soldaterna.

Undrar om den här gamla kanonen användes just här. Fantastiskt att den finns kvar med så mycket trä i konstruktionen.

Vi går in på fästningsområdet, hänger ni med?

Den svenska erövringen varade inte så länge. Ryssarna tog över och började bygga den här fästningen. Vi går upp på muren för att se vad som gör den här platsen så intressant i försvarssynpunkt.

Hoppsan här var det högt!

Att få med höjd och djup på bild är inte så lätt. Här skulle jag velat ha någon som stod där nere för att visa hur högt fallet ner är, men jag hittade ingen frivillig som ville ramla ner dit. Men skuggan kanske visar att den mur och vall vi står på är tämligen hög.

Här uppe ser vi att platsen var väl vald, vid stranden av sjön Saimen. I dag är den istäckt men kan tänka mig att det kan vara skönt här en sommardag.

I dag är det inte lika skönt även om det är fint i solen så är det kallt. Ett tunnt frosttäcke ligger över nejden.

Vänder vi oss om och har sjön i ryggen så kan vi se att det var en stor och pampig fästning. Här huserade 1400 soldater. Man byggde på fästningen i tre år men den användes bara i 15 år. Inne i fästningen fanns det baracker, vakthuset, tjänstemänens kvarter, briggen och krutkällare. De trähus har senare rivits, och nu bara rester av stenbaser kvar av dem

Å häcken växte kämpahög - inte häcken kanske, men men ser på träden här inne att tiden har gått.

Kan tänka mig att folket slet hårt här men kan väl hoppas på att de hade någon stund att njuta av att det faktiskt är väldigt vackert på den här platsen.

Jag passade på att njuta lite av den finska naturen.

Här finns också en kortare vandringsled där det förr fanns en järnväg för transport av timmer till sågen.

Vi gick en liten bit på den.

 När vi sedan åker iväg kommer vi inte många meter innan nästa minnesmärke dyker upp.

Det restes till minne av de som stupat här och texten finns på finska, ryska och svenska på de olika sidorna av märket.

GUDS FRID!

 3 - 5

Inlagt 2014-04-18 10:26 | Läst 4770 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin vår utflykt. Spännande att försöka sätta sig in i hur vardagen i fästningen kan ha tett sig.
Jag har väl för lite att göra på långfredagen så mitt lilla språköga fastnade vid Pax vobiscum och din bildtext Guds frid! Du får förstås gärna önska oss guds frid men rent språkligt så kände jag inte att Gud är inblandad i uttrycket vobiscum. Fred (frid) vare med er - skulle jag tolka det som. Säkerligen är uttrycket vanligt i religiösa sammanhang ändå. Jag är inte så kyrklig :-)
Tack för fint litet reportage.
Pa
Svar från Margareta Cortés 2014-04-18 11:48
Tack Peranders!
Jag får väl skylla på google om det inte Gud är inblandad men i dag på långfredagen kan det väl vara passande ändå så det får stå kvar. Men Fred vare med dig..;)
Ganska fascinerande att gå runt på dessa gamla platser och försöka tänka sig in i hur det var då på den tiden då det var full rulle på den här numera fridfulla platsen. Var lite svårt att se alla dessa människor i min fantasi ändå.
Återigen en intressant resa genom Finland. Jag är imponerad över ditt kunnande och intresse att ta reda på och berätta historien bakom platserna. Jag har varit mycket i Finland men det har bara varit i trakterna runt Borgå. Inte så långt österut som Lappenranta och Imatra. I sommar ska vi till Finland men är ett gäng på 10 - 15 st. så det lär väl inte bli av då heller. Man lär väl ta lite hänsyn till varandras önskemål men ska ändå försöka ta mig dit senare i höst och titta på sådana här miljöer.

Som vanligt fina bilder. Den genom fönstret är riktigt bra och " högt fall " ett fint sätt att beskriva höjden. BRA !

Den här fästningen blev extra intressant för mig. Jag har en släkting från Vinnersjö som deltog i fälttåget 1788 - 1790. Så han har förmodligen huserat här när det begav sig. Carl Persson Gran. Född 1761 - död 1801. Ser ut som han kom hem levande ändå. Han hade flera barn som dog vid några månaders ålder.
Har även en annan släkting från Hedesunda som deltog i fälttåget i Norge 1718 - 1719. Pehr Larsson Geting född 1691 - död 1760. Förfrön stortån och hälen på v fot och lilltån på h fot vid återtåget över fjällen. Som du ser har man mycket krigiskt påbrå.

Ska bli trevligt att följa din resa framöver.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-04-19 21:33
Intresset vaknade då jag kom på plats, tack vare informationstavlor på plats så kände jag att jag ville veta mer. Känns så speciellt att vara på plats just där som det hänt, nästan så man ka se folket där för sitt inre öga och känna deras närvaro. Tänk sådant slit och umbärande. Fascinerande också att höra om dina släktingar och att du vet så mycket om dem. På tal om Hedesunda, känner du till Brudstenen? Den finns en bit upp förbi Sällvallsvägen.
Sten Björklund 2014-04-20 19:09
Brudstenen har jag inte hört något om. Har inte sett den när jag åkt den vägen. Åker alltid från andra hållet.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-04-22 15:00
Brudstenen står, eller ligger ner numera på en av vägarna upp till sjöarna där uppe vid Sällvallen. En av våra grannar berättade att det var ett brudpar sompå väg hem från kyrkan nere i Hedesunda. De hade varit där för lysningen. På väg hem blev de attakerade av vargar och sökte skydd uppe på stenen och blev även tvugna att övernatt där uppe. Det är en stor stenbumling som fallit omkull och har en urgröpning i den delen som var uppåt.
Vilken fin rundvandring och bildad blir man också. Kul att det inte var låst i husen och ni kunde gå in. Fin blandning på bilderna.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-04-19 22:16
Japp, ofta då man kommer på "fel tid" är det låst och igenbommat men här var de kanske inte så rädda för skadegörelse. Tack Lena!
Tusen tack för en fin resa.
Spännande vägar ni far på och ni hittar alltid trevliga saker att kolla på.
Tack för turen och den historiska läxan
Glad Påsk
Maria nne
Svar från Margareta Cortés 2014-04-19 22:17
Tack Marianne! Lämnar man de stora vägarna så brukar det ofta dyka upp något intressant.
Det blev både kvarn och sågverkshistoria också, de småvattendragens utnyttjande av vattendrivna
kvarnar och andra saker är intressant.
Finland har fått utkämpa många krig fram till 1945 genom sitt utsatta läge.
Fina bilder av fästningsruinerna den hade en speciell utformning.
Svar från Margareta Cortés 2014-04-19 22:21
Tack Bo-Lennart! Får väl hoppas att det är över med krig och elände nu och att inte ryssen får för sig att göra något. Såg då ut som om de samsades rätt bra nu. Finländarna åkte över tankade och ryssarna åkte till Finland och handlade. Fästningen hade fått den lite speciella formen på grund av terrängen där.
Tack Margareta för att jag fick följa med på resan...det var en hisnande upplevelse "Korkea pudotus" med kul bild med skuggorna...fina bilder! Glad Påsk! // Sören
Svar från Margareta Cortés 2014-04-19 22:24
Tack Sören! Finskan är svår och trots att jag växte upp med folk som pratade Meänkieli så har jag bara snappat några fraser och ord. Så synd att det inte var fint nog att lära oss barn det då på 50-talet.
Som jag skrev tidigare härligt få se allt detta som jag just nu är så intresserad av.
Lätt glömma detta att Sverige har en historia som denna.
Din text och bilderna är som ett levande lexikon för mig och säkert för många fler.
Spännande var ni blir av i morgon.
Ha det härligt på alla sätt.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-04-19 22:26
Lite lustigt att Finland har varit svenskt längre tid än det varit finskt och nu är det stora krafter där som vill göra sig av med den obligatoriska svenskan i skolan. Lyssnade på de svenska sändningarna i finsk radio och dagligen kom det ämnet upp till debatt.
Gun-Inger Arvidsson 2014-04-20 11:09
Sedan jag var på Åland har jag blivit så intresserad av Finlands historia.
Denna resa ni gör nu hade min Jonen gillat. Vi har aldrig som du vet haft bil
så det är mycket man missar men nu har jag dig skall visa dina bloggar för Jonen.
gia
Svar från Margareta Cortés 2014-04-21 06:10
Kul! hälsa Jonen så gott!