och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Mer om Alcatraz

Vi fortsätter promenaden på Alcatraz. Det fanns en hel del att titta på och även lyssna på vad som berättades i lurarna. Många filmer har spelats in om fängelset och kända fångar, känns som att det är dags att titta på några av dessa filmer igen efter det här besöket.

Även från ett rymningssäkert fängelse går det att rymma, det får vi veta på rundvandringen. Det finns en grupp fångar som försvann från fängelset och som inte har återfunnits. Då ingen har givit sig till känna och ingen har erkänt sig ha träffat på någon av rymmarna antas det  att de omkom vid flyktförsöket. Det normala var att rymmarna antingen sköts eller drunknade i det kalla vattnet.

De enda fångar som lyckades fly från Alcatraz var Frank Lee Morris samt bröderna John och Clarence Anglin.

Från början var det fyra fångar som planerade att fly. Förutom de tre ovannämnda var Allen West också med i planen. Det sägs att det var han som kom på och planerade flyktplanen från första början. West lyckades dock inte komma ut ur sin cell i tid och glömdes sedan bort i historien. I andra berättelser sägs det att hålet i väggen var för litet så att West inte kunde komma igenom och blev kvar.

 I över ett år höll de fyra på med förberedelserna, de grävde hål i betongen bakom ventilen i sina celler. De visste att ventilerna ledde ut till en lufttrumma som sedan skulle leda dem ut på taket av cellbyggnaden. När de väl hade gjort hålen tillräckligt stora och kommit ut till lufttrumman, anordnade de en liten arbetsplats inne i lufttrumman där de tillbringade varje natt med att göra livvästar av stulna regnrockar och de gjorde modellhuvuden som skulle likna dem själva. Modellhuvuden tillverkade de genom att blanda betong de hade hackat loss till pulver, såpa, tvål, lim och toalettpapper. Detta blev en smet som de kunde forma till ett ansikte. De samlade hår, inte bara sitt eget utan även andra medfångars hår från fängelsets "frisersalong".

Natten till den 11 juni 1962 var de redo att rymma. Efter inräkningen kl. 21.30 placerade de tre männen sina modellhuvuden, så kallade Dummy heads, på sina kuddar, kröp ut genom ventilen och fortsatte ut till lufttrumman bakom cellerna. Flera av vakterna som hade nattskiftet hade hört ljud på taket men trodde det berodde på den hårda vinden. När man väl upptäckte att deras celler stod tomma var Frank Morris och bröderna Anglin långt borta. Man har aldrig hittat några kroppar efter dem, men man tror ändå inte att de klarat sig, eftersom det är väldigt starka strömmar i San Francisco Bay och vattnet den natten bara var cirka 10 °C. Men som sagt, så vet man inte om de klarade sig.

Det finns även en avdelning med isoleringsceller här på Alcatraz, en del av besökarna tyckte det var spännande att gå in där och försöka känna på hur det var att sitta i en isoleringscell. Kan nog vara svårt att få den rätta känslan då man kan öppna dörren och gå ut när man vill.

Ett stort bibliotek hade fängelset också, ganska tomt och öde nu...

..men kan tänka mig att det tänkts många ensamma tankar här inne. Både om flyktplaner och om livet i stort.

Slaget om Alcatraz 1946.

Ett av de mest våldsamma flyktförsöken från Alcatraz inträffade 1946 då bankrånaren Bernard Paul Coy och fem medbrottslingar funderat ut ett sätt att fly. Coy smorde in sin kropp med fett och extremiteter och klättrade upp mot Gun Gallery.

 Där spände han ut gallret med hjälp av ett rör från toaletten och klämde sig igenom. Vakten där uppe ströps med sin slips och fångarna kunde nu beväpna sig. De överbemannade nio vakter som de låste in i cellerna... ...och tvingade till sig nycklar. De fick fatt i alla nycklar utom en viktig nyckel, den som ledde ut till rekreationsområdet.

 Den nyckeln hade en vakt lyckat smussla ner i en toalett i cellen.

Det var ett våldsamt tumult och larmet utlöstes, vilket hördes in till fastlandet och hjälp anlände.  Det hela slutade med att fjorton vakter och en fånge skadades, tre fångar och två vakter dödades.

Alla fångar var tydligen inte lika våldsamma, i den här cellen får vi se att någon var konstintresserad och både tecknade och målade.

Längst ner i korridoren låg de mest attraktiva cellerna.

Att de var attraktiva berodde på att de nåddes av solljuset från fönstren.

Skötte man sig kunde man även få ta emot besök.

Här kikar vi in i vaktcentralen.

Till den här sidan av huset och ut på gården var det nog inga fångar som fick gå.

Här står öns fyr.

Man har fin utsikt mot Golden Gate Bridge.

Även in mot stan.

Fängelset var tvunget att stängas pga. alldeles för höga driftskostnader samt att byggnader var i behov av att renoveras och det skulle bli för kostsamt. Den sista fången lämnade ön 21 mars 1963.

Nu är det även dags för oss att lämna ön.

Vi tar en sista promenad och ser att allt inte är elände, det finns även lite blommor.

Båten hit ut går med trettio minuters intervaller, så det blir inte så lång väntan.

Vi och en fripassagerare åker tillbaka till fastlandet.

San Francisco Oakland Bay Bridge

Inlagt 2016-02-11 14:51 | Läst 4149 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul och intressant läsning även i detta inlägget. Tycker det är fascinerande hur känt Alcatraz ändå blivit. Gillar dina bilder över Alcatraz/Golden Gate bron i bild 2 och 3 från slutet. Mycket fint!
Ha det bra!
Svar från Margareta Cortés 2016-02-12 13:15
Tack Mikael!
Det var ett intressant besök.
Det var ju inte så länge sedan som de tre fångarna som man tror kan ha lyckats rymma var i pressen med någon spekulation om att de lyckats. Läste inte så noga. Gillar dina vyer och ett intressant reportage. Jag tror inte det fanns några prylar i cellerna när jag var där -86.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-02-12 13:17
Tack Lena!
De har nog gjort om lite med ökade turistströmmen dit.
Läste också om att det fanns teorier om att de klarat flykten, har för mig att det var i samband med en film om flykten.
Fast lite konstigt att det inte finns några rykten om att de setts.
Kul och spännande med bilder från den välkända fängelseön. För några år sedan testade Mythbusters om det faktiskt gick att ta sig därifrån i det kalla vattnet med en båt gjord av regnkläder, och det gick utmärkt :) http://www.dailymotion.com/video/x2xvts3
Svar från Margareta Cortés 2016-02-12 13:18
Tack Anders!
Läste också om den testen och att de trodde på en lyckad flykt.
Fast som jag sa till Lena, lite konstigt att det inte figurerat några rykten om att de setts någonstans.
Det ser helt fantastiskt ut! Vill gärna se "the rock" en dag också. Nu när man kan flyga direkt så är även San Francisco lättillgängligt. De har ju en kul tävling som går av stapeln årligen om jag inte missminner mig där man simmar från ön in till land och sedan cyklar/springer en viss sträcka. Den skulle jag vilja vara med på om man lyckas träna upp sig till den formen.

Ha det fint!
Robin
Svar från Margareta Cortés 2016-02-12 13:18
Tack Robin!
Du har så rätt om simtävlingen, hörde också om den.
Inget jag lockas av, men är nog inte lika äventyrlig som du.
Vilken spännande läsning som en del av en roman men detta är verkligheten.
Finns det någon film om det som hänt där eller?
Detta måste väl vara en höjdpunkt kunna få veta så mycket om fängelset
och dess fångar..
Jag läste med sådan inlevelse så jag kände spänning av det.
Som alltid härliga bilder till din text.
Tackar tackar.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2016-02-12 13:20
Tack Gun-Inger!
Man fick mycket information både i audioguiden och på skyltar på plats.
Dina ord värmer, speciellt nu när jag känt lite stiltje i att blogga och med bilder.
Gun-Inger Arvidsson 2016-02-12 13:59
Men så är det ibland känner jag inte i heller för det.
Jag måste ibland börja efter klockan tio på kvällen då får jag ofta
lite mani vill göra så mycket. Gillar inte lägga mig. Gillar inte stiga upp.
Bra då vara vid datorn. Rensar bilder som bara den.
Städa och greja så sent är inte så mysigt.

Du har så många äldre bilder som du kan blogga om igen
de är så sevärda samt har vi glömt dessa strapatser.
Ha nu en go eftermiddag med gott kaffe.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2016-02-12 14:41
Tack igen Gun-Inger!
Så är det nog, det går lite upp och ner med både humör och lust.
en del säger att februari är tråkigt för då händer det inte så mycket, men här hos mig händer det nog mest då.
Verkar som vi lyckats samla de flesta födelsedagar både i familjen och bland vänner just då, så kalasen avlöser varandra och så har jag jobb som måste göras klart innan månanden tar slut. så nog är det full fart då.
Bilder har jag gott om att blogga om, men ibland tryter både orden och lusten.
Känner igen det där med att inte vilja gå och lägga sig. ;)
Fantastiska historer du bjuder på från denna plats. En och annan har jag både läst om och sett på film. Spekulationerna är många och lär leva i århundraden. DU är duktig med dina bilder och ditt berättande. Känns nästan som jag varit där:)
Svar från Margareta Cortés 2016-02-12 13:20
Tack Ingemar!
Dina ord värmer, speciellt nu när jag tappat lite av gnistan att blogga.