En fotograferande sjömans ord och bilder.

Thailand 2016: 1 Resan, hotellet och trist fisk.

Ett fotoreportage från den Thailandsresa jag gjorde i februari 2016.
Jag hade förberett mig genom att boka dykutflykt hemifrån och uppgradera mitt relativt färska dykcertifikat till Advanced Open Water, vilket innebär att jag får gå ner till 30 m djup och på köpet fått lite mer erfarenhet. Jag hade också köpt två nya kameror för att ha på resa, en Canon G7X med Canons undervattenshus och en Panasonic GX7 med ett 14-140-objektiv. Min gamla vattentäta Pentaxkompakt fick också följa med som strandkamera.
Som vanligt bokade jag resan ungefär en vecka innan avresa, och då får man ta det som finns. Jag hade egentligen tänkt mig Khao Lak, men nu blev det Karon Beach på Phuket. Det blev ett mycket fint hotell, men Karon Beach och hela Phuket var lite av en besvikelse. Alldeles för turistanpassat! Men geografiskt var det en bra bas för spännande utflykter.
Jag reste ensam.

Jag har försökt att identifiera alla fotograferade djur. Några har jag gått bet med och några är kanske felidentifierade. Jag använder oftast engelska namn på arterna. Det beror på att engelska är det språk som guiderna använder, det var engelska namn på fiskar vi använde ombord på M/V Camic, även när vi i övrigt pratade svenska, och att mina böcker om thailändska djur är på engelska. Det går givetvis att hitta översättning till svenska, men när jag har vant mig vid de engelska namnen känns de svenska bara konstiga.

Onsdag 3/2 2016

Tåg Insjön - Arlanda med byte i Borlänge. På grund av många tidigare dåliga erfarenheter av tågs brist på driftsäkerhet hade jag bokat så att ett tåg skulle kunna totalhaverera och jag ändå skulle hinna till Arlanda i tid med nästa. Nu fungerade tågen faktiskt utan ett enda litet haveri så jag fick tillbringa många timmar på Arlanda. 19 bordade vi planet och lyfte mot Thailand.
Massor av högljudda ungar i närheten. (Nästa resa ska jag ha aktiva lurar!) Käket som serverades såg ut som en trist smörja men smakade riktigt bra. Granne i stolsraden var en pensionerad SAS-pilot. Kul att prata flyg under flygningen. Flyg var mitt stora intresse under mina tidiga tonår, så jag är tillräckligt påläst för att vi skulle kunna ha intressanta diskussioner.

Torsdag 4/2

Vi landade på Phukets flygplats ungefär 11 lokal tid, efter drygt 10 timmars flygning. 30 grader varmt, men lite mulet. Transferbuss till mitt hotell Ramada Phuket South Sea i Karon Beach. Som vanligt hade jag bokat resan mindre än en vecka innan avresa och då får man ta det som finns. Några gånger har det blivit rätt ruffiga hotell, men det här var en positiv överraskning. Nästan lyx.


Hotel Ramada Phuket South Sea såg inte stort ut från gatan, men var minst 150 m långt i objektivets riktning. Trafikvakten i uniform stoppade trafiken varje gång någon av hotellets gäster  skulle korsa gatan.


Hotellet hade en fin swimmingpool. Lite till höger i bild är en bardisk direkt ut mot vattnet. Kul, men jag köpte inget där.


Det är inte snö eller frost på taken. Kanske någon kalkutfällning i teglet.


Långt och smalt i tre våningar.


Raden av balkonger blev ett bra foto.


Ingen havsutsikt från balkongen, men palmer duger bra. Jag kunde fota många fina fåglar härifrån


Ett par Spotted dove, fotade från balkongen.

Jag packade upp och sov en stund innan jag gick ut för att käka.
Jag hade svårt att hitta ett ställe med thaimat. Överallt bara steak, suchi, grill, pasta, pizza och massor av fisk och skaldjur på is eller i akvarier utanför restaurangerna. Flera ställen hade t.o.m. hajar, rockor och svärdfiskar. Dom ska vara kvar i havet! Något ställe hade bara menyer på ryska. Karon Beach verkade inte vara riktigt det Thailand jag ville besöka. Jag hittade till slut ett ställe som verkade vettigt och beställde red curry med kyckling. "Sådär", jag gör faktiskt den rätten bättre själv hemma i mitt eget kök.

Guitar Shark och Jenkins Whipray. Trist att se dem så här.

Det här verkar vara en Indo-Pacific Sailfish. Hade hellre mött den i havet.


Jag passade också på att klippa mig. Jag brukar alltid göra det utomlands. Det kan vara en rätt intressant upplevelse. Den här gången var det en duktig tjej som klippte, men direkt spännande var det inte, utan det var som hos vilken frisör som helst.
Två kraftiga regnskurar under kvällen.
Till min besvikelse hade jag ingen gecko på rummet, men det fanns i alla fall en på balkongen. En lite annan sort än de gula jag är van att se. Den här var nästan vit och svagt spräcklig.


Den lilla geckon på balkongen.


Lite planering av utflykter och samtidigt en test av att styra Panasonic GX7:an från surfplattan.



Innehållsförteckning

1 Resan, hotellet och trist fisk.
2 En bulbul, en djonk och äkta och falska damer.
3 Utanpå bussen till Phuket Town, bläckfisk på pinne och M/V Camic.
4 Äntligen! Under ytan vid Similand Islands.
5 En barracuda och mantor, mantor, mantor!
6 Dansräkor, en katt, en djävul och en förnärmad muräna.
7 Bläckfisk, julgransmaskar och mer fisk än vatten.
8 In i berget med kajak.
9 En knubbig kropp på bergets topp.
10 Elefanter, apor, en orm och kanotfärd på Khao Sok River.
11 Att få vakna i ett lyxtält med utsikt över djungeln.

Inlagt 2016-08-03 18:20 | Läst 4495 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Verkar vara en ambitiös bloggserie detta. Ska bli kul att följa den. Särskilt som jag aldrig varit Thailand och inte kan jag dyka heller :-)
Svar från Mashavet 2016-08-03 22:03
Tack!
Jo, jag har gjort ett rätt ambitiöst jobb med mitt resereportage. Dels för min egen skull. Det blir lite som mitt fotoalbum från resan. Dels för att jag tycker att det är kul att göra ett sånt här jobb.
Precis ett sådan plats som vi försöker undvika men hotellet ser mysigt ut tycker jag. Geckon är bedårande och jag har dem också gärna omkring mej inklusive inne på rummet. Ser fram emot dina inlägg med dykning och undervattensbilder. Det är första gången jag ser en blogg med innehållsförteckning :-)
Hälsningar Lena
Svar från Mashavet 2016-08-04 17:20
Tack!
Jag har gjort en reseblogg här på Fotosidan med innehållsförteckning tidigare, men då gjorde jag den sist.
http://www.fotosidan.se/blogs/mashavet/rundresa-i-vietnam-innehallsforteckning.htm
Den här gången har jag alla delarna färdiga (nästan i alla fall).
En start som väcker nyfikenhet...och en blogg med innehållsförteckning!!! Kanske inte så dumt...
Raderna av balkonger blev en spännande bild.
Ser fram mot fortsättningen!