En fotograferande sjömans ord och bilder.

Thailand 2016: 10 Elefanter, apor, en orm och kanotfärd på Khao Sok River.

Måndag 15/2

En snabb och tidig hotellfrukost. 07.15 blev jag hämtad. Faktiskt exakt på den tid som sagts. Minibuss norrut igen. I utkanten av Khao Lak blev det en kort kaffepaus på ett fik med fin utsikt. Nästa stopp bara några kilometer senare, vid den berömda polisbåten i Khao Lak, där vi fick information om tsunamin och hur den drabbade området.


Den här utsikten skulle jag gärna se oftare.


Den ligger fortfarande exakt där den hamnade när tsunamivågorna drog in på annandagen 2004. 1800 meter från havet.


Vi hade gott om tid så det blev ett extrastopp vid ett tempel en bit norr om Khao Lak.

Vi åkte vidare till en elefantpark där vi fick åka elefantrygg och mata dem med bananer.
Jag är rätt kluven till det här med elefanttrekking för turister. Elefanterna måste ju dresseras till det, vilket troligen inte sker på något snällt vis, men när de väl är färdigutbildade har de nog ändå ett rätt behagligt liv. Ungefär som hästar i vår del av världen. Och vad skulle hända om turisterna slutade komma? Jag är rätt säker på att dessa elefanter bara skulle "försvinna", troligen i någon gryta. Det bästa vore nog om intresset sakta avtog så de fanns jobb för de elefanter som bär turister nu, men det skulle inte vara lönt att dressera nya. Elefanttrekking är heller ingen speciellt intressant upplevelse. Jag hade nog hellre stått bredvid och fotograferat. (Jag såg en väldigt färggrann Kingfisher på nära håll, men en skumpig elefantrygg är nog den sämsta fotoplats man kan tänka sig. Det blev inget foto på den fina fågeln.) Däremot tyckte jag att det var väldigt intressant att mata dem med bananer. Det är helt otroligt med vilken precision de kan hantera alla musklerna i snabeln!


Det här är vad man ser av elefanten från sadeln eller vad den nu kallas, bänken som man sitter på. Väldigt skumpigt är det också.


Det blev en halvtimmes traskande vid den här lilla floden.


Skötarna passade på att blaska lite vatten på sina djur.

Nästa stopp blev vid ett tempel till apornas ära."Don't feed the monkeys" sa vår guide, men några valde att inte förstå engelska just då.


Long Tailed Makak. Dom ser snälla ut och är det oftast också, men de är inga tämjda husdjur och kan bitas ordentligt. Bett som lätt blir infekterade, så det är direkt till doktorn som gäller om man blir biten.

En fransman i gruppen delade med sig av sitt vatten.


Kex är gott, men just nu är det mer spännande att titta i rumpan.

Det blev också ett kort fotograferingsstopp på en parkeringsplats med fantastisk utsikt över djungeln i Khao Soks nationalpark.


Vår guide tog det här fotot på mig.

Så var vi äntligen framme vid målet för resan, nationalparken Khao Sok. Vi började med att bli paddlade i kanot på Khao Sok River. Vacker natur, lugnt och skönt utom vid något tillfälle då floden gick nära en trafikerad väg. Jag halvlåg bekvämt i kanoten med kameran redo. Tyvärr var det inte mycket djurliv. Det mest spännande var nog en Mangrove Snake som låg hopringlad i ett träd rakt över där vi paddlade fram. Enligt guiden ligger de så och lurar på fisk. De kan bli upp till 2,5 m, men det var svårt att avgöra längden på just den här. Mot slutet fick jag syn på en stor ödla. Annars mest fjärilar och fåglar, dock ingen färggrann Kingfisher som jag hade hoppats på att få se igen.


För att komma till startplatsen för flodfärden fick vi gå genom en lång grotta.


Varmt och skönt, solen skiner, jag sitter skönt tillbakalutad i en kanot och blir sakta paddlad fram på en flod genom djungeln. Livet är allt bra skönt!


Ett mäktigt landskap!


Efter ett tag smalnade floden av och djungeln kom tätare inpå.


En Mangrove Snake låg i ett träd ovanför floden och lurade. Bara lite giftig, enligt guiden.


Det franska paret fotograferar ormen.


En James-Bond-ö fast på land.


Möjligen en Monitor Lizard.

Totalt varade flodfärden över en timme. Vi blev hämtade av minibussen och fortsatte till en liten bergstopp. Vägen upp var extremt brant trots att den slingrade sig runt berget. Där flyttade vi in i våra djungelhyddor, som egentligen var stora tält på plattformar. Full ståhöjd i hela tältet, och det var möblerat med riktiga möbler. Dusch och riktig toalett i en liten hydda bakom varje tält. Till och med AC fanns. Allt mycket rent och snyggt. Jag hade ett helt sånt tält för mig själv.
Gemensam middag i "receptionen" medan det mörknade.


Mitt tält. Brant, som synes.


Dubbelsäng, AC, sminkbord, fläkt, barskåp, handdukar vikta som elefanter och en dusch/toa på baksidan. Vad kan man mer behöva i ett tält?


Utsikten var det inget fel på.


En gecko satte sig på utsidan av fönstret medan vi åt. Intressant att se lite av greppmönstret på fötterna.



Innehållsförteckning

1 Resan, hotellet och trist fisk.
2 En bulbul, en djonk och äkta och falska damer.
3 Utanpå bussen till Phuket Town, bläckfisk på pinne och M/V Camic.
4 Äntligen! Under ytan vid Similand Islands.
5 En barracuda och mantor, mantor, mantor!
6 Dansräkor, en katt, en djävul och en förnärmad muräna.
7 Bläckfisk, julgransmaskar och mer fisk än vatten.
8 In i berget med kajak.
9 En knubbig kropp på bergets topp.
10 Elefanter, apor, en orm och kanotfärd på Khao Sok River.
11 Att få vakna i ett lyxtält med utsikt över djungeln.



Inlagt 2016-08-12 11:31 | Läst 9938 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?