Mitt fotografiska minne

Hårdkodad vinjettering - stafettkamera 10

Om att köra halvformatsobjektiv på fullformatskamera

Min stafettkamera 10 har äntligen kommit till films ände. Jag har haft ett stort missöde med den. När räkneverket passerade 40 blev jag misstänksam på riktigt och gjorde en koll. Jorå, den hade inte fastnat på spolen. Jag brukar alltid kolla genom att försöka spola tillbaka, eller så missade jag det den här gången. Eller kanske den hade lossnat efter den första rutan. Nåväl, jag har alltså tagit rullen två gånger utan att dubbelexponera den.

Zorki 3 från 1954 var det som fick köra en hemrullad HP5+. Från början satte jag på ett 28 mm halvformatsobjektiv, Industar 69,  väl medveten om att nu blir det vinjettering. Men hur mycket och hur klädsamt? Jag körde bara halva rullen med det objektivet. Sedan bytte jag till ett Jupiter 12, 35mm/f2,8) för fullformatsfilm, och körde den till slutet.

Bilder blev det förstås. Här kommer några vinjetterade och några utan.

 

Industar 69. Mycket mjukt och vinjetteringen kan man vara utan.

 

 

Jupiter 12

 

Nästa stafettkamera blir nog Leica IIIf med Summicron 5 cm/f2. Som alltid deklarerar jag vilken film mina kameror har för tillfället på min profilsida. Där kan du snart läsa vilken film som hamnar i IIIf.

Eders Hängivne

PS
Det går bra att fixa vinjettering direkt i en digitalkamera också. Fullformats sensor + objektiv för APS-C så blir det mörkt i hörnen.

Inlagt 2017-02-14 20:43 | Läst 6250 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag minns hur jäkligt förarglit det var när man exponerade en rulle i analogkameran som inte rullades upp. Så precis som du brukade jag kolla saken med hjälp av återspolningsvredet. Klart jag missade det ibland. Ska man kalla det charmen med analogfoto? :-) Vinjetteringen tycker jag inte är så rolig, men industargluggen tecknar fantastiskt mjukt. På rätt plats är det jättesnyggt. Lite trevligt gatufoto bjuder du på. Jag var nere på stan i dag och hade kameran med mig. Men det finns inte mycket till gator hos oss och för lite folk för att gatufoto ska inspirera. På sommarlördagarna vimlar stan av folk, och då kan det gå bättre, i synnerhet på marknaden.
Svar från N Thomas Meldert 2017-02-15 21:40
Ja visst är det förargligt. Det händer mig väldigt sällan så det är väl bara att hoppas att man kommer ihåg att kolla direkt efter filmladdningen. Det finns ingen charm i en sådan miss =) Speciellt inte om man vet att man "tagit" en jättebra bild.
Du får väl flytta tillbaka till Stockholm, eller för all del till någon större stad nära Salt Spring om du vill utöva gatufoto.
EGW 2017-02-16 02:57
Hehe! Nä, jag kommer inte att flytta. Jag har ju familjen här. Och för övrigt trivs jag jättebra, trots de dåliga möjligheterna för gatufoto.