Mitt fotografiska minne

Lika bra att lägga av nu då

När man passerat Bäst-före-datum

Alltså, jag gillar Micke Bergs rättframma sätt, mustiga språk och hans bilder. Däremot delar jag inte alltid hans åsikter. Vi har ju levt helt väsenskilda liv så det finns egentligen inget mer att säga om det. Han blev som han är och jag också. Förhoppningsvis har vi dragit avgörande lärdomar om livet som formar fortsättningen av det, båda två.

"Lellen", drygt två meter pôjk, svetsare och vän. Sannolikt i Karlstad 1974. Jag är bara tjugo och fotograferar kompisar och det vi gör.

 I sin blogg reflekterar han över fotografins tillstånd i Sverige idag. Han menar att man passerar en korsning någonstans vid fyrtio års ålder och sedan är det kört. Det är bara de unga som ska fram och ta scenen. Vi andra som har ena benet i graven kan ägna oss åt stilleben och naturfotografi. Tyvärr är jag inte intresserad av något av dessa ämnen. Så då återstår det bara att lägga av. Eller lägga alla oframkallade rullar i en resväska och se till att någon "hittar" dem och gör nåt bra av dem när jag är borta. De blir åtminstone en tidskapsel tillbaka till forntiden då dinosaurierna fotograferade på film.

Philip, turnelejon, ljudtekniker och skivproducent som fotograferar med en Rolleiflex äldre än han själv. Slutet 80-tal. Jag är yngre än fyrtio.

Micke efterlyser trovärdighet i fotograferandet. Finns det ingen trovärdighet för de som levt ett annat liv än Micke Bergs? Alf Johansson bilder anser jag vara  trovärdiga så som jag känner honom. Och han har passerat fyrtio. Förvisso ägnar han sig åt nattliga citystillebens men skulle de inte vara trovärdiga? Micke Borgs bilder anser jag vara trovärdiga. Hans unika dokumentär om Stockholms, och hans egna, musikliv är en imponerande samling bilder av vibrerande liv. Han tillhör ju båda kategorierna som Berg skriver om, den unga vibrerande ungdomen och den numera stagnerade gubbligan med ena benet i graven. Han har passerat bäst-före-datum han också, Men det märks inte ännu, herr Berg. Han har bara inkluderat ett  nytt motiv i kändisskaran. Nästa rocklegend, Irma. Kanske du också skulle ha slutat efter fyrtio och släppt/hjälpt fram de unga, vibrerande av liv och lusta? Trovärdigheten sitter i hur mina bilder återspeglar mitt liv, anser jag.Oavsett hur många år jag har samlat. Därvidlag är t o m Micke Bergs bilder fortfarande trovärdiga. Om han nu tar några.

Dags att dra sig tillbaka och spela schack med gubbarna i parken? Jag tror inte på det...

Jo, jag ska nog dra mig tillbaka i någon mån. Fortsätta fotografera men inte dela med mig så mycket av det. Det är ju kul att hålla på lite för sin egen skull. Dokumentären om mitt liv tar inte slut förrän jag har gett upp andan. Något ska man ju göra med den tid man har och fotografi är en harmlös sysselsättning/hobby för de flesta. Jag slutade tävla för några år sedan. Kanske det är dags att sluta ställa ut också. Tillfredsställelsen som fotografin ger är ju ändå mest min egen. Livet kan vibrera även om det inte syns så förbannat tydligt i de bilder man tar. De har bara mognat.

Eders hängivne

PS
Jag hoppas bara att Micke Berg fortsätter att blogga även om han pensionerat sig från fotografin =)

PPS
Bilderna i det här inlägget är förstås bara dekorationer. 

Inlagt 2015-07-29 10:24 | Läst 6266 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jo tack, nu handlade väl inte riktigt min text om det du skriver om. Jag tycker både Affe o Micke b sköter sig bra, sedan tycker jag ju också att de missköter sig å det grövsta som inte vågar ställa ut mer, gör mer av sina bilder, men det har jag redan snackat med dom om så många ggr så det behöver jag inte dra igen, dom är fina för det. Vad min text handlade om var att vi som är etablerade, typ jag, som gjort runt hundra utställningar, blockerar för de unga i viss mån. Jag vill se var de unga befinner sig idag bildmässigt. Fotosidan är verkligen inget sådant forum. Det finns knappt en enda ung människa här, knappt en enda ung kvinna, och jag undrar verkligen VAR de är och VAD de gör. Sedan är det ju så att det beror ju också på när man börjar fotografera. Jag känner ju inte dig, men du verkar väl inte vara lastgammal och jag betvivlar att du har plåtat i fyrtio år, men om du började plåta för säg fem år sedan, så är du ju en ung fotograf, knappt torr bakom öronen, och har då möjligheter att utvecklas, medan vi som plåtat i femtio år, tenderar att göra saker om o om igen, saker som påminner om det vi gjorde för fyrtio år sedan, fast sämre.

Planket, som är en fantastisk grej, och som helt och hållet beror på Bengans underbara arbete har i princip haft samma fotografer i alla år. På samma sätt är det då man ska snacka om svensk fotografi, tre namn kommer upp, samma gubbar hela tiden. Kanske det är dags med lite nytt blod?

Problemet är bara att det inte bara ska upp nytt blod, det ska ha kvalitet också och det är ju det vi inte vet ngt om då man aldrig får se något.

Vad det gäller mig själv så går jag väl in på sista versen som fotograf, men jag har i alla fall fyra nya böcker i byrålådan och en stor utställning på gång. Nog om det. Tack för ditt inlägg i debatten och ge mig och oss alla andra några namn på nya, unga fotografer om du känner några. Jag längtar efter att få se några.
Svar från N Thomas Meldert 2015-07-29 13:01
Det var ju skönt att du inte blev skitsur på mig, Micke. Jag håller faktiskt med dig i viss mån. Jag har fotograferat i 50+ år så visst hör jag till dinosaurierna som har svårt att utvecklas och förnya sig. Jag känner av det. När jag ser tillbaka på min bildproduktion ser jag främst en enda lång dokumentär gärning. Jag har fotat det jag upplevt genom livet. Kameran har alltid varit nära och på samma okonstlade vis som, främst unga, fotograferar det de är med om idag, gjorde jag det också. Och gör fortfarande. Att släppa fram ungdomar på utställningar är nog ingen bra idé. De har redan hittat sina egna kanaler för "utställningar". Facebook och Instagram m fl är nog de jaktmarker man ska besöka om man ska hitta det nya "vibrerande" livet. Det tråkiga med dessa sajter är att det förekommer censur som tar bort de där bilderna med för mycket lust i. Många livsbejakande bilder försvinner från publiken. Planket i Gnesta tror jag tyvärr inte är rätt ställe för de unga om inte någon aktivt tar tag i dem och pushar dem att hänga där. Unga måste upptäcka utställningarnas magi. Hindret heter ansträngning. Det är mycket enklare att låta mobilen skicka sina bilder direkt till någon sajt. Man ska inte behöva anstränga sig nu för tiden. Det är "fult" och det får inte heller kosta något. Allt ska visas gratis.
Vi känner inte varandra men vi har varit på samma ställe flera gånger, både i Gnesta och inne i city. Någon gång kanske det händer att vi träffas. Det skulle jag uppskatta.
Jag vet inte om jag räknas till "gummorna" som det ska ha funnits i Gnesta.
I alla fall har jag en tonåring hemma som inte saknar uppmuntran att fota. Att uppmuntra på rätt sätt är inte så lätt som det låter. Gränsen till curling är finare än man tror.
Jag tror definitivt att det är fel sätt att uppmuntra på om man själv som icke-tonåring slutar ställa ut. På vilket sätt skulle det blockera mindre för unga? Är inte det snarare ett förringande av de ungas egna kraft? Det finns väl hur många ladugårdsväggar som helst att hänga sina bilder på i det här landet?
Att vissa plank möjligtvis har lite kompisvibbar över sig är en annan sak. Som det har sagts tidigare så är motsatsen kanske inte ung-gammal utan etablerad-oetablerad. Man kanske snarare ska hålla sig till dessa begrepp om man inte vill bli missförstådd. I det här inlägget menar jag med ung "inte äldre än 30".
Det kan ju också helt enkelt vara som så att ren stillbild lockar de unga som verkligen vill satsa inte lika mycket som t.ex. videoproduktion.

P.S.: Troligen fyndar man på Facebook om man jagar unga fotografer.
Svar från N Thomas Meldert 2015-07-29 13:10
Ja, alltså, jag ska inte sluta ställa ut även om jag antyder att jag ska dra ner på det =) Men man tänder inget intresse hos unga på en utställning om man inte först får dem att lämna datorskärmen och i egen hög person gå och se den. Min klubb ska ha utställning på Timmermansgården i höst och jag ska förstås ställa ut men jag räknar inte med någon ung publik även om vi annonserar aldrig så mycket på Facebook mm. Plank och ladugårdsväggar tror jag inte på för de unga. De har modernare kanaler att ställa ut sina alster på, verkar det som. det är ju inte gratis att printa utställningsbilder. Och gratis är det som gäller idag.
Ärligt talat, varför ens svara på Mickes inlägg? Många gör sitt bästa bidrag som unga - ja så är det inom många områden. Se på vår kändaste matematiket tex. De gjorde oftast sina mest epokgörande upptäkter i 20-årsåldern. Och sen ägnade de resten av livet att fördjupa och förbättra inom samma område. Inte lika spektakulärt, men så mycket viktigare. Det är inte bara de genialiska ögonblicken som är viktiga, det kontinuerliga gnetandet ger i slutet en möjlighet att se linjer och tendenser som annars skulle förblivit osynliga.

Om man vill se ny fotografi av "unga hungriga" fotografer så skall man väl inte leta på Fotosidan. Det finns säkert andra forum för det. Och att kräva att folk som har ett annat yrke som man behöver ägna 40-50-60 timmar per vecka skall producera en massa "angelägen" fotografi, en massa utställningar och böcker, är bara dumt. De flesta på Fotosidan spelar av nödvändighet i en annan division. Jag är mer förvånad över hur mycket bra som faktiskt produceras av dessa entusiaster.

De unga fotograferna tar sig nog fram utan att de gamla stofilerna behöver oroa sig för att de står i vägen, Anna Claren, Nina Korhonen, Elin Berge... inte står de i hörnet och ber om ursäkt för sin existens precis.
Svar från N Thomas Meldert 2015-07-29 13:23
Varför skulle jag inte reagera på Mickes inlägg? Jag tycker det berör en väsentlig sak. Fotografins utveckling. Visst är det så att det mesta som är bra sker i ungdomen. Se bara på sport där de främsta ger allt i ungdomen (med några få undantag) och sedan försvinner från arenan när andra yngre krafter tar över.
Fotosidan är inget bra ställe att leta unga bra fotografer på. För det första är det ju nästan omöjligt att upptäcka vilka som är nya och ännu värre kunna sortera ut de som har potential. Om man ens tillåts tänka så hädiskt. Alla är ju fotografer och alla tar bra fotografier i denna jolmiga gemenskap av likatyckande. Av de mer kända "nya" namnen är det ingen jag lärt känna via FS utan i helt andra sammanhang. Man får hoppas att de riktigt bra fotograferna kommer fram ändå av egen kraft eller efter påtryckningar från andra namnkunniga fotografer. Kontakter betyder nog fortfarande mest i den kulturella världen. Precis som i yrkeslivet.
ylva_h 2015-07-29 13:53
Det är inte många som byter yrkesbana senare i livet inom andra områden heller. Det finns några, men de har ju oftast jobbat på att utveckla sin talang på ett tidigt stadium i vilket fall.

Jag vände mig främst mot inställningen att viss fotografi är ung och fräsch och viktig, men att det då skall vara inom en viss motivvärld som just den här bloggaren gillar. Det finns alltid en tendens att gilla det man känner igen hos andra.

De unga välter nog det gamla gardet över ända utan problem, i kraft av sin egen entusiasm. Inget vi gamla stofiler behöver oroa oss över. Vilket inte säger att klassiskt foto inte skall få ta sin del av utrymmet även i fortsättningen. Sen får man acceptera att det som vi tyckte var ungt och fräscht nu har blivit ett slags genre-bilder. Man kan ju titta bakåt inom konsten. Ingen tycker längre det är kittlande att se nakna människor på stor duk, men på 1800-talet var det nytt och fräscht och kittlande.
Svar från N Thomas Meldert 2015-07-29 15:53
Ja, ättestupan tillämpas nog fortfarande om än inte så brutalt som förr kanske =). Jag var på Zornmuséet häromdagen och tyckte nog att hans målningar fortfarande känns fräscha. Både tidiga akvareller och sena oljemålningar.
ylva_h 2015-07-29 23:04
Har du hunnit se utställningen om Zorn som fotograf på Fotografiska? Den går augusti ut ser jag på deras hemsida. Kan nog vara kul om du just besökt museet, visa foton användes ju som förlaga till målningar. Som kuriositet ser jag att han brukade jaga räv vid vårat sommarställe förresten :)
Jag tror att du tolkar Micke B:s blogg lite för bokstavligt och tar det lite för personligt.

Budskapet i bloggen tycker jag stämmer om man talar i generella ordalag. Hur många kända fotografer har slagit igenom i medelåldern och uppåt? Hur många producerar sina bästa verk i lite mer mogen ålder?

Det är också lätt att förväxla förnyelse (som Micke B talar om) och kvalitet. Förnyelse är en överlevnadsfråga för varje konstart och den står nästan alltid de unga för. Det hindrar inte att man som äldre och etablerad fotograf -amatör eller proffs - kan producera kvalitet.

Den viktigaste delen i Mickes blogg tycker jag är att man som etablerad fotograf har ett ansvar att släppa fram unga. Eller åtminstone undvika att stå i vägen. Detta är inte samma sak som att förminska sin egen gärning om man nu tror det.


/F
Svar från N Thomas Meldert 2015-07-29 13:34
Jag tog det nu inte sååå personligt som jag lät påskina. Men man behöver lägga lite torr ved på brasan för att den ska ta ordentlig fart. Man kan ju låtsas ha blivit stött =) För drygt två år sedan satt jag ordförande när vi bildade fotoklubben Analogfotograferna Stockholm. Vi var fem som startade och nu är vi drygt femtio. Trots att vi har några gamla stötar skulle jag tro att vi har den yngsta medelåldern av alla Stockholms fotoklubbar. Vi har alltså gott om unga fotografer och det är helt enkelt skitkul att se dem och deras fotografier, entusiasmen och glädjen när bilderna växer fram i mörkrummet, delta i diskussionerna. Det är inte helt lätt att få någon ordning på möten där alla pratar i munnen på varandra. Men det är ändå givande att vara med. De smittar av sig. Förhoppningsvis är det ömsesidigt.
De va ingen fart på trädgårdsfesten förrän en av gästerna välte bikupan! ;)
Jag håller med Micke, Ok, håller med litet i alla fall, för jag har tidigare haft funderingar tidigare att ha "Unga fotografer i Gnesta!" Just för att låta de de unga och friska få visa upp sig! Några i alla fall!
Så den funderingen e inte död! Men det finns en del praktiskt liksom!

Men så tycker jag det e spännande för de unga att även se Smoliansky, Berg och liknande "åldringar" på ett plank, tillsammans med Markus Andersson tex! Så där håller jag inte riktigt med herr Berg, det finns äldre" fotografer som fortfarande e unga! ;)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2015-07-29 13:41
Jag håller också med Micke lite grand. Det här är lite svårt. Plank, gallerier och traditionella utställningar är ju lite "old school". Förlegat kanske. De unga har tagit till sig andra modernare kanaler att visa sina bilder utan att de kostar något, inte ens ansträngning. Jag vet inte hur man ska få unga att ens vilja anstränga sig att ställa ut på det traditionella sättet. Den som vet och kan får gärna ta första steget =)
ylva_h 2015-07-29 13:41
Du har väl redan haft med lite "ungdomar" på planket, åtminstone vad jag minns från förra året. Problemet är väl snarast att hitta något i skärningspunkten "nytt och intressant" och "kan gillas av den etablerade publiken". Svartsotiga bilder med lite naket här och där känns inte "ungt och fräscht" för mig. Snarare som att somliga återupplever sin egen kreativa ungdom och det (nu saknade) ungdomliga utlevandet :)

Skulle vara kul att se något nyskapande inom dokumentärfotografin, tex ett icke-utlämnande sjukhusreportage som inte handlar om vederbörandes egna farfars bortgång. Det har gjorts, men syns sällan. Och vart har alla våra nya arbetsplatser tagit vägen i fotoflödet? Man kanske måste gå i pension för att ha tid att hinna med kvalitetsfotografi?
Svar från N Thomas Meldert 2015-07-29 13:51
Bilder från arbetslivet vore himla fint att se. Tyvärr så är det fotoförbud på många ställen idag. I alla fall de ställen jag har varit på. Ditt SSC är ett stort undantag, Ylva
ylva_h 2015-07-29 13:54
Skulle tro att det bara är en tidsfråga. Fotoförbudsskyltarna börjar dyka upp hos oss med...
Svar från N Thomas Meldert 2015-07-29 15:55
Man kan alltid fråga. Ibland går det bra ändå.
Benganbus 2015-07-29 19:48
Man skall inte fråga! ;)
B)
ylva_h 2015-07-29 22:46
Ja, man kan ju alltid be om ursäkt i efterskott ;) Den ädla konsten att pudla vid rätt tillfälle är bra att kunna.