Ett halvt ark papper

www.melodysundberg.com

Har du upplevt sömnparalys?

En sömnparalys är när man vaknar upp, men upptäcker att man inte kan röra sig eller skrika. Man känner sig dock helt vaken och kan se. Rummet kan se konstigt ut. Man märker sedan att någon eller något kommer in i rummet och fram till sängen. Denna någon ser ofta ut som en skugga/svart gestalt, men detta kan skilja sig ganska mycket. Ibland står skuggan bara och stirrar på en, men vissa säger sig ha blivit kvävd av skuggan. Helt plötsligt är allt borta och man kan röra sig igen.

Sömnparalys är mycket vanligt, vissa menar att det beror på hypnagoga och hympnopompa hallucinationer som finns kvar efter att man vaknat. Vissa menar att upplevelsen är övernaturlig. Det konstiga är att människor över hela världen upplever samma sak, och folk har upplevt det länge. Figuren som kommer in och sätter sig på sovande folks bröst kallas traditonellt för Maran (jämför ordet "mardröm" och "nightmare". Denna målning beskriver sömnparalys, den är från 1700 talet:

 

Picture from: http://www.wired.com/wiredscience/2009/08/sleep_paralysis/

 

Har ni upplevt sömnparalys? Vad hände under den? Vad tror ni att den beror på?
(Viktigt: Eran upplevelse av sömnparalys kan skilja sig ganska mycket från det jag beskrivit ovan, men om du inte kunde röra dig och upplevde dig vara vaken är det troligen en sömnparalys du upplevt).Postat 2011-10-26 10:51 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera