Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Dovrefjell

Jag fortsätter resan i östlig riktning och styr mot Dovrefjell. De norska fjällområden är mycket närmare för oss i södra Sverige än att ta oss till än de svenska fjällen långt uppe i norr. Naturen är dramatiskt underskön och ett varierat djurliv finns också att beskåda. Så jag tänkte beskriva lite om Dovrefjell för den som kanske funderar på att ta sig dit någon gång.

Det som lockar mig hit är förutom den fina fjällmiljön också möjligheten att fota fint vilt, både fyrfota och tvåfotade.


Myskoxar finns här precis som vildren, järv och fjällräv. De tre sistnämnda är väl inte helt lätta att fota men myskoxar är relativt enkla. Förutom de uppräknade kan man se olika fåglar allt från sädesärlor till örnar. Dovrefjell har också en lättillgänglighet som kan tilltala den stressade storstadsmänniskan. Det finns ett antal campingar och hytter strax utanför och flera fjällstugor inne i området.

Det mest oväntade är kanske att en del av området varit ett militärt skjutfält. Lite märkligt kan tyckas så här i den vackra fjällvärlden med flera nationalparker runt omkring men nu har den militära verksamheten på skjutfältet upphört och det pågår nu ett stort arbete med att sanera och återställa med målet att 2020 vara helt återställt till enbart natur.


Tack vare skjutfältet finns det ett antal vägar i området som gör det enkelt att snabbt förflytta sig mellan olika områden. För bara några år sedan kunde man köra egen bil in i fjället, men numera så går det bussar istället. Bussarna går mellan fjällstationerna Hjerkinn och Snöheim.

Pga miljösaneringen så har olika områden färdselrestriktioner under olika veckor. Pga att man har skjutit, sprängt och bombat så finns det flera oexploderade ammunitionseffekter kvar i landskapet. Arbetet med att röja dessa genomförs manuellt men även med fjärrstyrda maskiner eftersom det finns en risk att de kan explodera under röjningen.

Ett besök till Dovrefjell kan inledas med en promenad upp till Viewpoint Snöhätta för att se om man kan få syn på några myskoxar. Det händer att de passerar ganska nära och själva utsiktsplatsen är som ett konstverk i sig självt,väl värd ett besök.


Vill man inte gå in på fältet så kan man ta en busstur. Det kostar 50:- NOK per resa men du kommer en dryg mil in på fjället och det kan ju vara skönt att slippa gå, särskilt om man har tung packning eller har svårt att gå.

Det är möjligt att övernatta och äta på Snöheim men priset tycker jag är i dyraste laget och dusch ingår dessutom inte i logipriset.



Håll fjället ser litet ut från vägen men som alla öppna landskap så finns det mycket att se om man bara tittar noga och använder kikare. Myskoxar är nog de som är lättast att se med blotta ögat men håll även utkik efter fåglar: olika falkar, kärrhök, kungsörn och mindre fåglar finns också tex ljungpipare mfl.


Har du tur så kan du få se vildren. Vildrenen är superkänslig för lukt och den drar lätt iväg 4-5 kilometer om den får vittring på dig. Så närma dig i motvind om du får syn på någon och vill ta en bild. Dock så rekommenderar man att låta renen vara just för att den drar i väg så långt och det är känsligt vissa perioder. Stöter du på vildren och vinden blåser mot dom så backa ur och ta en annan väg eller sitt och njut.


Vill du se myskoxar men känner dig osäker på var de är eller hur man gör så går det guidade turer dagligen från Hjerkinn.

Lite länkar att ta reda på mera

Turistlänkar: http://www.visitnorway.com/se/Resmal/Ostra-Norge/Fjell-Norway/Dovrefjell/

Snöheim: http://snoheim.turistforeningen.no/

Prislistan som finns på den sidan är turistföreningens lista. Observera dock att Snöheim inte har sovesal och madrass på golv tillämpas bara när det är fullt i sängarna. Dusch ingår inte i logipriset. Man kan laga egen mat men det får givetvis ske utomhus.

Skyttelbuss: http://www.forsvarsbygg.no/Prosjekter/Hjerkinn-PRO/Snoheimvegen/

Nästa inlägg tänkte jag skulle handla lite mer om myskoxar, hur man kan fota dom och vad man bör tänka på.

Inlagt 2013-10-20 15:47 | Läst 9265 ggr. | Permalink
Jo jag har funderat på Dovre en tid nu just pga det är närma och lätt för oss söderbor.. Blir mycket inspirerad av ditt inlägg, hur är det med tältning i området. Fritt fram eller måste man hålla sig till speciella platser ?



Mvh // Johannes
Svar från MikSwe 2013-10-20 19:17
Tältning är ungefär som i sverige, ganska fritt mao :-). På/I Dovrefjell så är det dom nämnda färdselrestriktionerna som styr om du ens får vara i området eller ej. Kolla länken "skyttelbuss" så ser du vad jag menar. Om du ska tälta i myskoxeland så bör du välja plats med lite mer omsorg än vanligt så du inte vaknar upp mitt i en flock :-)
Jag kommer att berätta mer om myskoxar i kommande inlägg.
/Mikael
Intressant och inspirerande. Har länge velat fota myskoxar. Ser fram emot nästa blogginlägg! Fina bilder dessutom! /Stefan
Svar från MikSwe 2013-10-20 19:18
Tack så mycket Stefan. Mera detaljer om att fota dom kommer :-) /Mikael
Bara att tacka och ta emot alla dina tips på platser som är värda ett besök! Fina bilder! Gillade de två sista allra mest! Häftigt med vildrenar! Yvonne
Svar från MikSwe 2013-10-20 19:20
Tack så mycket Yvonne. Jag hoppas alltid någon kan bli inspirerad att åka till nån av platserna och att någon mer blir inspirerad att skriva om intressanta resmål. Vildrenarna jag fick på bild var ett av de där slumptillfällena. Inte det bästa ljuset eller fotoförhållandena utan snabbhet var nyckeln. Sekunderna senare var dom ett par km bort :-) /Mikael
Trevligt inlägg som jag genast lagt som bokmärke :-)
Svar från MikSwe 2013-10-20 19:22
Tack så mycket Birgitta, alltid peppande när någon tycker det är intressant :-) /Mikael
Otroligt fina bilder och Myskoxarna är så vackra!!
Svar från MikSwe 2013-10-21 17:56
Tack så mycket Heléne, det blir nog några myskoxebilder till under hösten, så håll utkik :-) /Mikael