Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Fokstumyra naturreservat

Om man kommer från väster på väg till Dovrefjell, eller längs E6 norrut mot tex Trondheim, passerar man Fokstumyra. Det är ett till synes oansenligt fågel-/naturreservat, fast det är 18 km2, men med en relativt stor mängd djur och fåglar.

Reservatet får inte beträdas förutom en led på ca 7 km som går i en slinga mitt i området. Den är spångad stora sträckor men kan vara lite lerig att ta sig runt. I ena hörnet finns det ett utkikstorn med tak och öppningsbara fönster.


Här har jag stött på jorduggla


Blå kärrhök


Blåhake

och lite andra fåglar



Även älgar kan ses i relativt stora mängder om man kommer på rätt tid. De lämnar skogarna och drar sig upp på fjället för att komma undan alla bitande insekter. Vissa platser är nästan garanterade älgkontakt men det är oftast i skymningen med svagt ljus som nackdel. Har man tur så kan man se dom mitt på dagen.

Långt ute på fälten kan det finnas små grenar som rör sig lite oregelbundet...

Så ställer dom sig upp och är rätt maffiga

Eller så möter man nån som är ute och upptäcker naturen på egen hand...



Man kan också träffa på mycket folk. De flesta ska gå en tur, andra spanar efter fåglar. Många särskilt från Tyskland och Nederländerna spanar efter älg. Stannar man och pratar lite med dom så kan man få lite aktuella tips om vad som är synligt just då.

Ett litet ställe som vid rätt tillfälle är mycket trevligt. Att pricka rätt i tiden och få se allt ovan på samma dag är som vanligt lite vanskligt. Häckningens tid och omfattning hänger ihop med hur sen våren är. Men det finns alltid nåt att fota när man kommer hit.

Så nästa gång du har vägarna förbi gör en liten paus här och fram till dess kan du läsa mera här:

http://www.visitnorway.com/se/Produkter/?pid=136410

Edit: Jag glömde skriva nåt om kamerautrustningen. Stora tele objektiv är nog det mest lämpliga här. Även om många fåglar är rätt nära så blir de små på sensorn om man inte använder tele. Jag tror alla bilder ovan är fotade med 500mm och även med 1,4TC. Stativet bör vara rätt stort också då det på halva sträckan växer rätt höga buskar, vilket du kan ana om du kikar på älgarna som ligger ner. På grund av avstånden så bör du ha med en hyfsad kikare också. Så nu tror jag fick med allt :-)

Inlagt 2013-10-14 20:56 | Läst 6318 ggr. | Permalink
Maffiga bilder Blåhaken är super
Ken//
Svar från MikSwe 2013-10-15 17:53
Tack så mycket Ken. Just denna var rätt tacksam då den häckade nära spången så det blev mindra att beskära :-) /Mikael
Har varit där ett par gånger utan att se någonting egentligen men förstås vid fel tid. Skulle vara kul att få komma tid och ta del av det berömda fågellivet. Konstigt det där, det finns alltid något att göra. Fina bilder Mikael och bra berättat. /Frode
Svar från MikSwe 2013-10-15 17:57
Tack Frode och ja så är det förstås, det har hänt mig också. Första gången jag var där så prickade jag in alla rätt på samma dag (små och stora fåglar + älg) så det är klart det har påverkat mig. Övriga gånger har varit blandad kompott. Skådaren kan nog i vissa lägen har ett större utbud, men ofta hittar jag något iaf :-) /Mikael
Många fina bilder du har! Bilden av blåhaken är fantastisk! /Tommy.
Svar från MikSwe 2013-10-15 17:58
Tack så mycket Tommy. Som jag berättade för Ken så häckade denna blåhake nära spången så det var bara att stillsamt invänta dess besök :-) /Mikael
Härliga bilder!
Svar från MikSwe 2013-10-15 17:59
Bugar och bockar för din kommentar Linus :-) /Mikael
Bra redogörelse och mycket fina bilder.
Sten
Svar från MikSwe 2013-10-15 18:00
Tack så mycket Sten, din kommentar glädjer mig :-) /Mikael
Mycket vackra bilder både av fågelliv och älgar, som lever farligt i mina hemtrakter för tillfället då älgjakten drog igång i går. Verkar vara en plats väl värd ett besök!
Mvh Yvonne
Svar från MikSwe 2013-10-15 18:01
Tack så mycket Yvonne. Rekommenderar absolut ett besök men ta det om du har vägarna förbi, det kan vara rätt tomt om du missar rätt tidpunkt, så slipper du bli besviken :-) /Mikael