Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Missade kronhjort, fick kungsfiskare...

Egentligen skulle jag åka till Skåne för att fota kronhjortar men av någon anledning så var dom lite sena hösten 2013. Så efter att ha suttit och väntat vid ett par tillfällen utan resultat så gav jag upp. Det var bättre om jag koncentrerade mig på att få ytterligare lite bilder på kungsfiskare. Som jag beskrev i förra inlägget så hade jag med råge fyllt min sittbilds-kvot och kunde mer avslappnat vänta in andra beteenden och motiv.

Jag fortsatte där jag slutade med att försöka få till dykbilder. Genom att experimentera med olika brännvidder och avstånd så fick jag några hyfsade dyk bilder men den där skärpan saknades fortfarande, så det får jag fortsätta jobba på.

Jag fick däremot några fina uppflygningssekvenser som jag redigerat ihop. (Mk IV tar ju en sjuhelsikes massa bilder per sekund så jag har varit tvungen att utelämna några bildrutor då fågeln annars hade flutit ihop och blivit lite otydlig.)

(och ja, bilderna är manipulerade :-)

Avgörande för att få till bra skärpa med den teknik jag valde (förfokusera på en tänkt dykpunkt) har varit bra ljus. På det viset har jag kunnat ha ett större skärpedjup (dvs en större felmarginal) samtidigt som en snabb tid har kunnat bibehållas. Problemet med starkt ljus är just att det är starkt och den färdiga bilden i sig inte blir så vacker utan har ett hårdare ljus än vad jag egentligen vill ha.

Svårigheten har varit att hitta en plats där bakgrunden inte varit så nära själva dykplatsen och det är inte riktigt löst ännu, får jobba vidare med det också :-)

Mellan dykförsöken så var det beteendebilder som gällde:

Leka med maten...

Virrpannan...

Hundkrafset...

och andra konstigheter :-)

Efter att i huvudsak ha haft mulet väder så bröt solen igenom vid ett par tillfällen samtidigt som kungsfiskaren satt stilla. Det gav tillfälle till ett par fina miljöbilder.

Förhoppningsvis så kan det bli fler tillfällen i år för att få till fler bilder på denna sveriges vackraste fågel.

Slutligen så önskar jag dig en god fortsättning på 2014.

Inlagt 2014-01-03 11:52 | Läst 4240 ggr. | Permalink
Som en dokumentär film ... Intressant!
- hawk
Svar från MikSwe 2014-01-03 18:44
Stort tack Håkan, jag tar åt mig berömmet och ska försöka hålla stilen även fortsättningsvis :-) /Mikael
Tjusiga bilder på den lille kungen.

// Tommy
Svar från MikSwe 2014-01-03 18:45
Tack så mycket Tommy. /Mikael
Vilka tjusiga bilder på den vackra kungsfiskaren Mikael :) En fågel jag gillar trevlig helg // Gert
Svar från MikSwe 2014-01-04 09:32
Tack så mycket Gert, svårfotad men mycket vacker fågel :-) Trevlig helg på dig med. /Mikael
Trevliga bilder på kungsfiskaren! Själv har jag försökt hitta den några gånger i mina hemtrakter men utan något resultat...

Gillar bilderna där du satt ihop så du fick med "flera" kungsfiskare i samma bild!

Ha det gött!

//Jonatan
http://jonatancarlgren.weebly.com/blog.html
Svar från MikSwe 2014-01-04 09:39
Tack så mycket Jonatan. Jag har spanat många gånger utan att se skymten av den trots att jag vet att den "ska" finnas i området. De gånger jag har hittat den så har den alltid visslat. Så sitt länge och spana och lyssna. Sedan verkar den ofta vilja ha lite lugnare vatten där den kan se ordentligt, Eftersom den upptäcker dig när du går närmare så får du gå när den är borta och sitta still när den kommer, annars kommer du att jaga bort den och det tjänar ju ingen på :-) /Mikael
Härlig bildserie som visar beteenden och miljö. Gillar att du blandar manipulerade bilder med de mer dokumentära. Det visar verkligen arten på ett strålande sätt.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2014-01-04 09:40
Tack så mycket Lena, jag lärde mig mycket i år då jag kunde se beteendet under lite längre tid, hoppas kunna dela med mig lite av den upplevelsen :-). /Mikael