Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Möte med en simmande ko

Efter att spenderat dagen i södern och käkat Key Lime Pie var det dags för lite sol och bad.

Ja nu är jag ju inte så mycket för att ligga och sola så jag gick en promenad. 

Plötsligt skymtade en skugga i vattnet! Haj, delfin, stålmannen??? Nä en fredlig varelse som inte vill något ont utan bara vill äta.



Manateen, eller sjöko på svenska, är ett djur som sakta glider fram i stilla vatten (i det här fallet en marina) och mumsar växter. Där, i dom stilla vattnen, är den utsatt för i samma vatten trivs även människor med snabba motorbåtar. Man kan se spår av deras möten genom olika typer av ärr på ryggen.



Manateen är, förutom lugn och fredlig, även lika nyfiken som en vanlig ko. Genom att plaska lite med fingrarna i vattenytan så kom den nyfiket fram och kikade. Säkerligen har den lärt sig att förknippa människor med mat, särskilt i dessa bebodda områden. Inte en krusning på vattenytan röjde att något så stort fanns därnere. Endast när den smög upp och andades syntes lite ringar på vattnet.

Det var iaf ett oväntat och trevligt möte där jag innerligt önskade att min kamera hade kunnat fota under vattenytan. Som tur var hade jag ett polfilter för att dölja det mesta av solblänket, men det uppväger inte ett undervattensfoto. Får nog sätta upp det på önskelistan till nästa jul :-)
<

Jag hade missat detta om jag bara suttit still. Genom att vara aktiv utsätter man sig för mer fotomöjligheter och det understryker bara uttrycket att "den bästa kameran är den man har med sig".

... så ut och fota nu :-)

Fast du kanske blev sugen på paj istället :-) och då kan du kika här http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=22811

Inlagt 2013-01-15 20:04 | Läst 4805 ggr. | Permalink
Vilket underbart möte. Det oväntade är väl det man minns bäst :) /Frode
Svar från MikSwe 2013-01-16 13:06
Jag tror du har rätt Frode. När man inte har några förväntningar så blir "wow" effekten mycket större. Ibland planerar man att fota nån särskild art och så dyker nån helt annan upp och blir lika bra. Kanske ska sluta planera mina fototurer i fortsättningen...eller inte :-). Får bli en kombination av planerat och oförutsett även in fortsättningen. /Mikael
Åh vad roligt att få se lite udda djur :) och lyckas få fina bilder. Verkar vara en nyfiken krabat :)
Svar från MikSwe 2013-01-16 13:09
Jag hade läst om Manatee på nätet innan men trodde aldrig jag skulle möta nån för de beskrivs som ovanliga och hotade. Nu var turen på min sida och jag är tacksam för det. Precis som du skriver så verkar den vara godmodig och nyfiken - precis som en ko :-) Tack för att du tog dig tid att kommentera Christina, alltid peppande när det händer. /Mikael
följer ditt äventyr med spänning!
hoppas de kommer mer
Svar från MikSwe 2013-01-16 13:11
Stort tack Mikael att du följer mina berättelser och det triggar mig att skriva mera :-). Jag börjar komma till slutet och har nog kramat ur de sista bokstäverna ur denna resa inom kort. Men jag filar på lite äldre berättelser att dela med mig av lite senare. /Mikael
Hej Mikael,
för ett antal år sedan snorklade jag med dessa mysiga manatees i Crystal RIver, Florida. De är både nyfikna och sällskapliga och vill gärna bli kliade både på magen och ryggen. De kommer ända fram och sätter nosen i masken, antagligen lite närsynta. De tar sej upp i Crystal river på vintern för vattnet är varmare där än i havet. På den tiden hade jag bara en kompaktkamera för undervattensbruk och dessutom var vattnet ganska grumligt men jag har lagt upp en bild (album: tropiska vatten).

Jag var i vattnet med en kollega i nästan två timmaroch det var helt oförglömligt (trots att det var planerat). Jag kan förstå vilken bonus det måste vara att få se dem utan att man har rest till en plats där det i princip är garanti att möta dem. Fina bilder och kul läsning, det är oemotståndliga djur.

Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2013-01-16 17:59
Jag läste på nätet nånstans inför resan att man kunde simma med manatees nånstans. Men det låg utanför min plan, kanske främst för att jag saknar uv-utrustning. Det har slagit mig sedan att en enkel ruggad kompakt kamera kanske är tillräckligt för grundare djup och klart vatten. Ska kolla upp den marknaden lite :-) Tack Lena för att du kommenterar och delar med dig av dina egna erfarenheter, det uppskattas mycket. /Mikael
Lena Holm 2013-01-16 19:27
Visst kan en kompaktkamera fungera för en hel del UV-foto. De är ju dessutom mycket bättre idag än de var då jag började och billigare att köpa undervattenshus till också. Jag brukar rekommendera en kompakt då någon som inte dykt så mycke, eller som snorklar, vill prova på UV-foto. Om man är fotointresserad lär man sej ganska snart vad som funkar med kompakten och att en del motiv blir väldigt bra. Grunt och klart vatten kan fungera, likaså makro (men inte för smått) med kamerans egna inbyggda blixt. På snorkelsemester kan man ha väldigt kul med en förhållandevis billig kamera lösning.
Hälsningar Lena