Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Södra Everglades National Park

Södra delen av Florida utgörs av en riktigt stor våtmark. Filmer och bilder hade skapat en bild hos mig av ett träsklandskap med alligatorer, ormar och konstiga djur överallt och där det krävs båt för att ta sig fram. Efterhand som jag gjorde research innan resan insåg jag att det inte riktigt var så. Nu när jag kom fram så var det ändå inte riktigt som jag föreställt mig. Egentligen är Everglades ett vidsträckt och långsamt strömmande vattendrag över en översvämmad prärie. Stora öppna platta områden som till huvuddelen bestod av gräsbevuxen prärie, med små öar av buskar och träd som kallas för Hammocks. Men lämnar man turistlederna så ser man säkert det jag egentligen hade föreställt mig.

En ensam gam cirklar över våtmarken

Första målet i södra Everglades låg längs den östra infarten från Florida City ner mot Flamingo. Enligt källor på internet samlades här mängder av vadare under vintern i en liten sjö kallad Eco pond längst ner i söder. Det gällde alltså att vara tidigt på plats för att använda gryningsljuset. Det finns möjlighet att campa vid Flamingo, men det var inget val under denna resa. Alltså blev det till att gå upp tidigt och sedan snabbt köra den  ca 8 mil långa vägen från hotellet. Väl framme fanns det gott om parkeringsmöjligheter och sjön låg bara 50 meter från vägen.

Eco Pond

Efter att sett och läst om Eco pond på nätet så kände jag lite besvikelse. Endast enstaka fåglar var på plats och aktiviteten var låg och på gränsen till obefintlig. Ja dvs förutom alla fiskgjusar som fanns i området då.Nästan lika vanliga som trutar hemma.

Precis som en skarv höll Fiskgjusen ut sina vingar för att torka.

Någon sa att det spolats in mycket saltvatten under någon tropisk storm som gjort att vattnet inte var så inbjudande längre. Någon annan sa att det varit för regnigt och att flyttcirkusen inte satt igång riktigt.

Vid visitorscenter gavs i alla fall tips om att en amerikansk krokodil fanns i närheten men att området var avspärrat för besökare. Det gick iaf att få en skymt av denna hotade art.

American Crocidile. Svårfångad mellan lövverken.

På resan ut kollades varje dike och vattensamling noga men med klent resultat. Det hela underlättades inte av att det var riktigt varmt denna dag. Upp emot +32 grader och fuktigt, vilken snabbt sög musten ur kroppen så fort man lämnade bilens behagliga luftkonditionering.

Innan parken lämnades denna dag så besöktes även Anhinga trail som ligger i direkt anslutning till östra infarten. Anhinga är förövrigt det namnet på en skarvliknande fågel med det svenska namnet amerikansk ormhalsfågel. Längs leden var det desto mera aktivitet och flera fototillfällen på oskygga fåglar fanns, tyvärr var det mitt på dagen vilket inte direkt var fotovänligt.

Green Heron / Grönryggad Häger spanar ner över vattenytan.

Anhinga trail går i huvudsak på en gångbro byggt ut i området och det gör det säkert men svårt att komma ner i nivå med vattenytan. Kanske var det lika bra det då det fanns flera alligatorer i närheten, även om just denna var rätt liten :-)

Liten alligator

Sammanfattning av området.
Södra Everglades i december är kanske lite tidigt, iaf i år, för att fota fåglar i mängd. Eco pond har sluttande stränder så där går det lätt att komma ner i vattennivå och minst 300 mm objektiv och uppåt rekommenderas.
Anhinga trail bör besökas fast kanske med ett lätthanterligt objektiv. Dels är det på många ställen grova räcken och avstånden var ofta inom närgräns på mitt 500. Dessutom är ett 500mm med stativ rätt bökigt att hantera på små ytor och ibland andra människor. En bönpåse eller ett litet stativ är fullt tillräckligt här.

Tur det inte var rusningstid på gångbanan.

Vill man veta mera om nationalparkerna i USA så finns det riktigt bra information på deras hemsida. Här är länken till Everglades Nat'l Park: http://www.nps.gov/ever/index.htm

Inlagt 2012-12-30 11:17 | Läst 6146 ggr. | Permalink
Jag fortsätter suga i mig av dina bilder och text. Är eventuellt på gång till USA i juni men i så fall Californien, får se vad det blir av det. /Frode
Svar från MikSwe 2012-12-30 14:49
Funderade på att skriva nåt om min förra USA resa vid ett senare tillfälle. SV USA är väldigt nice om man gillar natur och landskapsbilder, finns säkert djur där med :-) . /Mikael