Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Bisonoxe I hägn

Bisonoxe,  (Bison bison) är en art i familjen slidhornsdjur inom underfamiljen oxdjur. Den förekommer i Nordamerika och delas upp i två underarter: B. b. bison som förekommer på öppna prärien

Bisonoxen är ett kraftigt djur med en kroppslängd mellan 2,10 och 3,50 meter (huvud och bål). Därtill kommer en 30 till 60 cm (sällan upp till 90 cm) lång svans och mankhöjden ligger mellan 1,50 och 1,95 meter. Med en vikt som vanligen ligger mellan 350 och 900 kilogram är den det största nu levande landdjuret i Nordamerika. Den tyngsta kända individen hade en vikt på 1 700 kg. Honor är något lättare än hannar. Från uroxen skiljer den sig genom sin starkt kullriga panna, sina längre fram sittande horn, sitt större framparti samt sin tjocka och bruna hårbeklädnad, som på framparten och frambenen bildar mörk man och på huvudet lugg och skägg. Nutidens bisonoxar har jämförelsevis små horn som är utåtriktade vid basen. Skelett av forntida bison visar emellertid att bisonen tidigare hade större horn.

Bisonoxar är vanligen aktiva på dagen men de kan även vara nattaktiva. De äter huvudsakligen vid gryning och skymning. Honor och ungdjur lever i hjordar med omkring 60 individer. Ibland förekommer blandade flockar. Hannar lever annars ensamma eller i små ungkarlsgrupper. Bara under parningstiden i augusti följer de med hjorden och kämpar om en hona. Ungdjuren blir födda i våren. Efter tre år är de könsmogna.

Populationen av bisonoxe på den amerikanska prärien uppskattas till att år 1860 ha uppgått till cirka 60 miljoner djur men vid slutet av 1800-talet var arten nästan utdöd. De jagades till nära utrotning och 1894 fanns bara 800 individer kvar.

                                                                                ****

                                                                                            ****

                                                                                   ****

Förstora 

Inlagt 2015-06-30 19:13 | Läst 4939 ggr. | Permalink
Visst är de så goa kika på än de ser lite luriga ut ibland,
Kul få se dessa bilder för det är längesedan jag såg en sådan live.
Kalvarna är lika gulliga som vanliga kors.
Ha en fin onsdag på dig
Gun-Inger
Svar från gertphoto 2015-07-07 18:36
Tack Gun-Inger Vist är kalvarna gulliga De är så stora djur men de är nog snälla Ha en skön kväll : ) // Gert
För jäkligt att människan utrotar sådana här djur. Det gick väl bra under många hundra år när Indianerna skötte jakten, men när den vita mannen kom med sitt gevär och gjorde rent hus gick det illa. Som med så mycket annat.
Svar från gertphoto 2015-07-07 18:39
Tack Ingemar Indianerna kunde konsten att jaga Det kan inte den vite manen Ha det gott : ) // Gert
Imponerande djur och jag har faktiskt sett en flock I Yellowstone för många år sedan. Det var några hundra djur som gick och betade, samt traskade runt på vägen. Helt fantastiskt. Jag håller med Ingemar till fullo. Hur kunde vi nästan utrota dem ?
Hälsningar Lena
Svar från gertphoto 2015-07-07 18:44
Tack Lena Vad roligt att du har sett dem i det fria Det är synd vilket djur den vit manen försöker att utrota Ha en skön kväll : ) // Gert
Ett fint och ståtligt djur som jag hoppas vi kan bevara åt eftervärlden! Mycket muskelmassa i det paketet! Fina bilder Gert!
Ha det bra!
Svar från gertphoto 2015-07-07 18:47
Tack Mikael Det hoppas jag med att de för leva och förökas Ha en skön onsdag : ) // Gert