Natur Fåglar Insekter Sommar Vinter no registration needed counter

Tofsvipa

Tofsvipa (Vanellus vanellus) är en vadarfågel som tillhör familjen pipare och vipor. Det är den enda arten i sitt släkte som häckar i Sverige. Det är en av Sveriges vanligare fåglar och den har ett karaktäristiskt utseende.

Den är en av de större vadarna, med kontrastrik teckning i svart och vitt och en tydligt spretande tofs i nacken. Benen är ganska långa. Tofsvipan är ungefär lika stor som en kaja men har längre ben. Den blir ungefär 31 cm lång, med ett vingspann på 67-72 cm.
Könen är lika och även fåglar i juvenil dräkt har en liknande fjäderdräkt.

Buken och kroppssidor är vita, vingarna svarta på ovansidan men skiftar liksom ryggen i blågrönt. Halsen är svart runt om, liksom näbben, strupen, hjässan och tofsen, medan huvudets sidor är vita. Honan har kortare tofs och är ljusare vid näbbens rot och på strupen, och har alltså ett mindre kontrastrikt utseende. Närmast kroppen har vingen ett tydligt, brett vitt band, som är mycket synligt i flykten. Undergumpen är roströd. Båda könen får i vinterdräkt (juli-februari) ljus strupe och en gulbrun ansiktsfärg.

Under våren ser man viphanarna flyga fram och tillbaka i kastande akrobatisk flykt, under vilken de låter höra spellätet, ett gnälligt diuvitt-vit-vitt-diuuvitt. På nära håll hörs även ett trummande läte från vingarna. Varningslätet är ett ständigt upprepat klagande vä-hi, som hörs när ungarna kläckts.

                                                                            ****

Förstora 

Inlagt 2015-07-31 19:09 | Läst 4442 ggr. | Permalink
Jag har sett massor av tofsvipor, oftast genom bilfönstret, men jag har aldrig lagt märke till det fina färgskimret på sidan. Nu bara måste jag se till att få skott på en sån med teleobjektivet.
Otroligt vackra men besynnerligt anonyma , trots att de är både vanliga, vackra och inte minst gör rätt mycket väsen av sig. De vackra färgerna, som är lätta att missa i verkligheten har du återgivit snyggt!
Ha det gott!
Eva
Tofsvipor har vi gott om här hemma. Jag springer en del förbi några fält där tofsviporna är och de försöker alltid "distrahera" mig från sina boplatser så att jag inte kommer för nära deras hem. En fågel som skränar ganska mycket men som gör sig ganska bra på bild!. Färgklicken på deras vingar är fina! Bra bilder Gert!
Ha det fint!
//Micke
En riktig budbärare om våren är nog den fågeln för mig. Finns en äng inte långt från där jag bor där de brukar samlas på sin väg norrut. Tyvärr går det inte att stanna med bilen där utan att riskera både liv och lem, så jag får nöja mig med att beundra de tofsprydda och rundvingade fåglarna på håll och i farten förbi.