I romanen om mitt liv och mina resor

Persongalleriet #454: Historien bakom bilden

Igår kväll knåpade jag ihop en artikel åt gatufotogruppen The Yard Collective som håller till på deviantArt. Den handlar om följande bild:

Jag skriver om fototillfället och redigeringen av bilden, med många bildexempel.

Den intresserade kan läsa artikeln HÄR.

Ha det gott, alla!

/Niklas

Inlagt 2015-08-04 11:47 | Läst 2498 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Läste jag rätt att någon tyckte det var för mycket redigering? Det var ju ändå mer än överskådlig. Varför skulle street och professionellt utesluta varandra?
Bilden känns i alla fall inte överredigerad. Avgörande (utom smak) är ju om bildens innehåll går fram så som fotografen önskar.
Har sneglat på DeviantArt vid tillfälle. Men att någon har en åsikt om hur "vi streetfotografer" gör är ju lite avskräckande.
Svar från niiiik 2015-08-04 19:57
Jo, José från Lissabon tyckte det. Tror jag, hans engelska är inte så himla bra. Har träffat honom i verkligheten i april i våras och han är en mycket trevlig herre med mycket bestämda åsikter. Jag brukar kunna vara diplomatisk och inte ge mig in i gräl för att jag måste tycka att min åsikt är den enda rätta. Försökte hålla låg profil i svaren även den här gången. Josés eget gatufoto är väldigt enkelt redigerat och bilderna får ganska låg kontrast. Har inga problem alls med det, men tycker att var och en borde få göra som dom vill. Inom vissa gränser förstås om det fortfarande ska kallas för gatufoto. Är väl ganska påverkad av fotosidans gatufotopools regler som en riktlinje för vad jag tycker.
José själv har jobbat ett antal år i ungdomen som bilsportsfotograf och fotar en hel del modellfoto. Han är rikligt publicerad inom dessa gebit och har gett ut ett antal böcker. Just nu håller han på med att förvereda en gatufotobok.
Tycker dA är toppen, det är normalt en väldigt lugn och vänlig stämning. Testa gärna att gå med, det är helt gratis! Förutom jag själv så syns Nilserik Larsson och Peter Eskilsson från fotosidan flitigt i dA:s gatufotosammanhang.
Mycket intressant att få följa ditt arbetsflöde för dessa bilder. Slutresultatet blev kanon tycker jag. Jag kanske tar och lånar lite från dina "tips & tricks"...Jag inser att jag behöver börja korta ner mitt arbetsflöde något och göra mer av arbetet i Lightroom och inte fokusera så mycket på Nik Software, vilket jag i och för sig tycker om.
Ha det bra!
//Micke
Svar från niiiik 2015-08-04 20:00
Kul att du uppskattade artikeln, Mikael!
Jag använder också NIK, speciellt Silver EP. Gillar deras plugins. En fördel med Lightroom är just att man har hela historiken kvar och kan gå tillbaks på det här viset.
Ha det fint!
/Niklas
snyggt med lite gatufoto!
Svar från niiiik 2015-08-04 20:23
Tack, Ken! :-)
/Niklas
Tack för trevlig läsning. Kul att se hur du har arbetat fram bilden i det analoga mörtrummet. Det blev en mycket trevlig bild.
Svar från niiiik 2015-08-04 23:31
Tack själv för en trevlig kommentar, Magnus!
/Niklas