I romanen om mitt liv och mina resor

Persongalleriet #654: Projektet Beijing

Årets resa till Beijing var min tredje. Den första resan, i juni 2010, var en mycket efterlängtad första resa utanför västvärlden (med några undantag), utanför komfortzonen. För första gången i mitt liv åkte jag på en längre resa på egen hand. Längtan efter att upptäcka världen var det som dominerade. Mitt foto hade året innan fått en ordentlig nystart, då jag köpte min Nikon D90. Så fotot och kameran blev mitt resesällskap som fick följa med på utflykter till alla de sevärdheter som Beijing är smockfullt av.

Väl hemkommen blev det så småningom (efter all bildbearbetning) bildvisningar framför platt-tv:n. Fick lov att ta det i små portioner med familjen, sådant kan nog vara ganska tråkigt när man inte varit med på resan själv. Bjöd hem mina två närmaste kolleger på lite öl, snacks och bildvisning. Tänkte att det kanske inte blir så mycket bildvisning. Men av någon anledning blev de fascinerade. Efteråt uttryckte ena kollegan i sin blogg att han gärna skulle vilja göra en sådan resa, han också. Vi hade sedan tidigare pratat om att kanske göra en resa tillsammans utanför jobbet och på så vis väcktes idén att vi skulle åka till Beijing hösten 2011. Så den andra resan handlade om gemenskap med vännerna. Kameran var förstås också med på ett hörn...  ;-) Och sevärdheterna bockades av en andra gång.

Så då till årets resa. Fem år hade gått sen senast. Mitt gatufotointresse har under tiden eskalerat exponentiellt!  :-) Åkte återigen på egen hand. Tanken var att helt kunna fokusera på gatufotot under en längre tid (3 veckor), med målet att i slutänden göra en Beijingbok, kanske med en tillhörande utställning.

Nu har jag varit hemma några veckor, med drygt 20 000 "knäpp" i bagaget. Vad göra? Hur ska jag komma igång? Till att börja med måste jag väl gå igenom alltihop?! Min gamla metod har varit att plocka en fotodag i taget och göra en ordentlig genomarbetning av allt material från den dagen. Lite på slump började jag med lördagen den 18/6, som jag "lajvbloggade" om HÄR och HÄR. En dryg vecka tog det att jobba mig igenom den dagens bilder. 1253 exponeringar kokades ner till 190 färdigbehandlade bilder. Och jag tror mig hitta några som skulle kunna platsa i min Beijingbok! Tänkte visa en i taget av dessa "platsande" bilder de närmaste dagarna, tillsammans med några av de övriga som komplement.

Vid gitarraffären.

Under den här resan sökte jag många tillfällen till nattbilder. Något som under vissa andra resor inte blivit av. Det berodde på att det helt enkelt var så fruktansvärt varmt under dagarna, så många gånger väntade jag ut den värsta hettan på mitt lufkonditionerade rum och fotade sent på eftermiddagen och kvällen i stället. Med en hel del låg sol och rena nattbilder som resultat.
Bilden ovan ställde mig inför ett svårt val. Jag har nämligen ett gott alternativ, taget ett par sekunder innan:

Ha en fin lördag, alla!

/Niklas

Inlagt 2016-07-30 11:50 | Läst 2552 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
ljusdunklet ger fina stämningar i bilderna, ihop med de intressanta motiven. Den sista bilden har nånting extra i mina ögon. Mycket lyckat.
Svar från niiiik 2016-07-30 22:58
Tack så mycket, Johan! :-)
/Niklas
Grymma bilder Niklas! Som du säkert märkt är jag ju ingen gatufotograf själv, men jag uppskattar bra bilder och ögonblick. I dina bilder är det många bra ögonblick och jag tycker du är grymt duktig på att fånga det där speciella ljuset i bilderna. Sista bilden är riktigt bra, och jag gillar alla bilderna! Grymt!
Svar från niiiik 2016-07-30 22:59
Stort tack för dina fina ord, Micke! Uppskattas!
/Niklas
Fint bildreportage!
Svar från niiiik 2016-07-31 08:58
Tack, Ernst Göran!
/Niklas