Gatufotograf

Hur bär man sig åt att gatufota när det regnar?

Att fota i regn är svårt. Jag vet inte hur andra gör för att hålla både sig själva och en kamera någorlunda torra. Mitt enda regnskydd  brukar vara ett litet hopfällbart paraply och en plastkasse virad runt kameran. Man kan fatta posto i skydd av utskjutande tak av olika slag där människor är i rörelse. När jag rusar mellan olika tak är kameran nedstoppad i plastkassen.  

Därför har jag undvikit regnfoto. Det är kallt, blött och tröstlöst. Vid senaste turen i Rom upptäckte jag att folk verkade gilla regn på något sätt här och att de höll humöret uppe. Gatulivet rullade på som vanligt. Det påverkade även mig att försöka ta lite bilder.

En inkastare till en restaurang måste jobba i alla väder. Här försöker en sådan att locka någon med lunch. När han i nästa stund upptäckte att han blev fotograferad så fyrade han bländande leenden och stora gester åt mitt håll.  Inte för att få in mig på restuaranten utan bara för att showa.  Sånt kan man ju inte visa på ett gatufoto.

Några meter därifrån en bild på den här damen. Tydligen kom det fram någon solglimt mellan molnen i alla fall.

Ännu en en bild på samma plats. På Campi di Fiori där man säljer blommor, frukt och grönsaker. råder full aktivitetet oavsett väderlek.  Visste faktiskt inte man kunde använda paraply som regnskydd under färd på motorcykel.

Så blev det lite uppehåll i regnandet och folk går runt med paraplyerna hopfällda men beredda.  Gillar att gubbarna i Rom ofta klär sig städat som man gjorde i Sverige för länge sen. Keps, skjorta med slips, slipover och sånt.

En annan dag, som det regnademötte jag den här damen invid Peterskyrkan.

En rad nunnor som nog skulle hälsa på påven i Peterskyrkan. Den sista nunnan har just upptäckt mig och är i färd att börja le och vinka. Spontana leenden och vinkanden visar nästan alltid nunnor upp när dom upptäcker de blir fotade.

Till sist en trött paraplyvakt utanför Peterskyrkan. Jag kunde nästan luta mig över henne för att ta den här bilden. De jättelika köerna utanför kyrkan är lika omfattande oavsett väderlek.  

Skrymmande regnplagg är ju inget man vill släpa på när man är ute och reser. Så det är improvisationer som gäller för att skydda sig. Har nästan alltid tur med vädret så det är sällan jag behöver regnfota.

Inlagt 2015-05-06 06:36 | Läst 3921 ggr. | Permalink
Det är ju inte särskilt skönt, men ger ju lite annorlunda bilder än i vanliga fall! Har själv goda gatufotominnen från Istanbul och New York. Bilderna finns kvar, men att man frös har man förträngt!
Trevliga paraplybilder fick du till, Nilserik! Vespagubben var ju en kul variant!
/Niklas
Svar från Nisse Larsson 2015-05-06 08:51
En extratröja är viktigt vid regnfoto när temperaturen sjunker. Tack Niklas.
Hej,
Regn och oväder ger ofta intressanta bilder. Jag tycker mycket om att vara ute och plåta då.
Dagens kameror är ganska tåliga och lite regn har aldrig stoppat mina kameror. En regntålig jacka är alltid bra att ha.
Ha det bra i regnet
Bob
Svar från Nisse Larsson 2015-05-06 12:27
Min vädertätade kamera klarar väl ett par timmars regn. Sen blir den konstig och behöver komma in i stugvärmen och torka upp. Samma med lilla regnjackan som bara ger nödtorftigt skydd. Nu har det förresten slutat regna här hemma och solen tittar fram.
Fina bilder, N-E. Gillar de två nedersta framför allt.
Svar från Nisse Larsson 2015-05-06 19:03
Tack Johan - det är alltid ovanligt och fint folkliv kring Peterskyrkan
Tycker de två sista bilderna är riktigt kul.

Om det inte direkt vräker ner så brukar jag bara plåta på. Kamerorna tål en del regn och motljusskyddet på min gatufoto-35:a skyddar bra mot droppar på frontlinsen. Men visst kan en litet paraply kan ara rättningen när det kommer mycket regn - för det vore ju synd att inte plåta. Regn bjuder på många situationer.
Svar från Nisse Larsson 2015-05-07 19:36
Tack Magnus för bra synpunkter. Motljusskyddet är givetvis ett måste vid regnfoto (enda tillfället jag använder det). Men har tråkiga erfarenheter av att min Canon D5III börjar hänga upp sig vid längre vistelse i regn. För säkerhets skull kör jag alltid med plastkassen och lilla paraplyet. Har alltid en liten frottéhandduk i kameraväskan att regelbundet torka vatten av kameran. Så klarar man en lång dags gatufotande på tio timmar. Skrymmande regnkläder kan man ju inte heller bära på då man ofta är inomhus också!