Gatufotograf

Jag är ingen bra gatufotograf på museer

Eliott Erwitt har gett ut en fantastisk fotobok "Museum Watching" med bilder på människor och hur människor betraktar konst.  Därför tänker jag alltid "Elliott" under ett museibesök och försöker ta bilder i hans anda - men misslyckas.

Naturligtvis saknar jag hans fotografiska förmåga. Jag går för sällan på museer. När jag väl besöker ett museum finner jag det fullt av ointressanta besökare och ofta trista konstföremål.

Så här skriver Eliott Erwitt "I am a dedicated people watcher who loves to see art and art watchers watching. Museums provide irresistable visual feasts of science, history, art on canvas, in sculpture, in buildings that are themselves art. Blending with displays spectators provide the human scale thinking, judging, having fun, feeding sensibilities. It all makes fine hunting for a furtive photographer on the prowl. " 

Självfallet vill jag gärna vara en smygande fotograf på språng efter byten på ett museum. Därför visar jag några bilder från National Gallery i London. 

Ljuset inne på ett museum är bedrövligt dåligt. Bra för tavlorna men inte för fotografen. Fick till ett kontrasterande motiv med påklädda damer i förgrunden och en mycket berömd avklädd på väggen.

Den här kopisten hade fått sätta upp en bra arbetsbelysning. Det blev en dokumentbild. Gillade hur den här damen jobbade snabbt, säkert och obekymrad av otaliga nyfikna blickar.

Utmattade besökare vid en av utgångarna. Även jag trängde mig ned här på soffan och vilade en stund. Tyvärr blir jag så rysligt trött inne på ett museum. Längtar ut till den friska luften efter en stund.

Jag tog några fler ointressanta bilder inne på National Gallery. De duger som reseminnen. Absolut inga berättande bilder av det slag som kan kallas gatufoto.

Som gatufotograf är jag helt misslyckad inne på ett museum.

Inlagt 2015-07-08 06:11 | Läst 3513 ggr. | Permalink
Kul reportage, dessutom intressant!/ Björn T
Svar från Nisse Larsson 2015-07-08 09:37
Tackar för uppskattningen. Kanske Eliott har intressantare museer att besöka i US. Annars är inte National Gallery att förakta heller.
Hej,
Det är svårt att nå E. E. nivån.
Dessutom är det ju poppis på FS att visa "normal" nivå. Din nivå är ju vanligen mycket högre.
Ha det bra i sommaren
Bob
Svar från Nisse Larsson 2015-07-08 13:33
Kul att läsa dina tankar. Men jag vill ju bli som EE. Kanske orealistiskt?
Tror nog det mest är en inställningsfråga i ditt fall. Om du tor på det och ger det tid är jag övertygad om att du skulle komma hem med bilder om inte på EE-nivå så på N-EL-nivå och redan det är mycket mycket bra.
Svar från Nisse Larsson 2015-07-08 13:06
Kanske det. Men jag siktar självfallet mot stjärnorna och vill ta lika bra bilder som EE,
Må vara att du inte själv tycker att du kommer upp i Erwitts nivå men den sista bilden var mycket skön att betrakta.
Minnen i form av bilder är inte så dumt att ha de heller.
Svar från Nisse Larsson 2015-07-08 13:08
Tackar - det finns lite av gatufotoberättelse över sista bilden. Även om det nu blev i färg och inte i svartvitt som jag helst vill ha mina bilder i.
Sista bilden är ju klockren.
Den skulle lätt kunna vara fotat utanför en damklädes butik- där sitter männen som lessnat på tantens klädjakt. =)

//Johanna
Svar från Nisse Larsson 2015-07-08 13:10
En väldigt bra tanke. Kanske det är samma sak på ett museum. Deras kvinnor är här inne och kollar på museet. Karlarna är urlessna på tanternas kulturjakt och ser fram mot ett besök på Puben.
Den sista bilden är kul.
Svar från Nisse Larsson 2015-07-09 10:21
Man tackar!