Att spegla det jag gillar.

Ibland kommer vildmarken även till Stockholm..

Någon sa att det senast var 1911.. som en Tjädertupp syntes inne i Stockholms innerstad.. Om det är så vet jag inte, men nog är det sällsynt i alla fall! Den här Tjädertuppen har funnits i ett par dagar på kyrkogården intill Hedvig Eleonora Kyrka vid Östermalmstorg i Stockholm. Den spelar inte och verkar inte vara "galen" som dom ju brukar kunna bli.. av sina hormoner är väl teorin. Men lite galen är den nog om man landar på en liten grön plätt bland alla kvarter.. Den kunde ju ha valt Djurgården istället kan man tycka.. där finns ju gott om plats! Troligen finns den kvar ett tag till, för de som vill fota en Tjädertupp..

Senast jag mötte en tjäder ordentligt är nog 30 år sen gissar jag, och då blev jag biten i baken när jag inte hann undan från den.. :-) Platsen då var Lida Friluftsgård, nere vid Huddinge, och den var "spelgalen"..

Här är en hel del bilder på vildmarksbesöket, i Stockholm:

Här är den!

Den ligger i det här buskaget och vilar sig.

Populärt objekt bland Östermalmarna.. Tvärs över torget här intill går den säkert att köpa över disk i Östermalmstorgs Saluhall.. Jag föredrar det här levande exemplaret..

Här går Tjädern in i sitt buskage igen..

Här är den Tjäder som bet mig i baken 4/4 1988, har jag nu kollat upp.. 27 år sen är det tydligen!

Tack för mig!

Inlagt 2015-04-18 22:36 | Läst 3815 ggr. | Permalink
Mycket märkligt att en tupp uppträder så här. Oftast är dom spelgalen men det tycks inte den här vara. Har dock sett många bilder på tjäderhöns som håller till på skolgårdar eller liknande, helt orädda. Flera i Stockholmstrakten. Jag har kanske helt fel men tror jag har hört att man fångat in hönan i något fall och låtit den para sig med en tupp och efter det fått tillbaks skyggheten. Väldigt fina och ovanliga bilder.
Sten
Svar från ehrsa 2015-04-18 23:02
Hej! Ja, visst är det märkligt! Den är synnerligen orädd, så någon störning måste det ändå vara, antagligen hormonell ändå, men för den skull ändå inte spelgalen och aggressiv just när jag var där. Men jag hörde någon runt om mig som sa att den hade attackerat någon igår som kom för nära. Tack! Sten.
Hälsn!
På den första "människobilden" ser du mig (röda Converse och axelremsväska) tillsammans med frun och Johan Lind :-D
Svar från ehrsa 2015-04-18 23:07
Hej! Ha ha, kul! Ja då blev det fler rarrisar än bara Tjädern.. :-) Tack för info! Daniel.
Hälsn!
Vilka fina bilder !
Och så speciellt att få se den i denna miljö. Den såg verkligen cool ut.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2015-04-19 09:01
Hej! Ja, det här är ett ovanligt möte! Som stadsbo förväntar man sig inte att se en utpräglad skogsfågel inne i stan så här.. men Tjädrar blir ju ibland lite knäppa den här årstiden! Läste på nätet att om fågeln är kvar ett par dagar till så får nog en viltvårdare flytta den till lämpligare trakter. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fina och ovanliga bilder. Den näst sista bilden inne i buskaget är extra fin tycker jag! Bra komp och sudd och skärpa på rätta ställen... :) men fågeln ser allt lite rädd ut...stackarn. Undrar om den får någon lugn och ro i storstan...?

Ha en trevlig söndag!
Svar från ehrsa 2015-04-19 09:09
Hej! Mitt intryck var att den inte verkade rädd alls, den låg och vilade i buskaget endast 2-3 meter från staketet där vi människor stod. Det var svårt att tajma in de få tillfällen när den ändå öppnade ögonen, annars blundade den mest. Den valde själv att gå ut på gräsmattan och "beta" lite växter trots att det fanns människor i närheten där, den gick t.o.m. närmare utan att verka bry sig om de som stod där. Troligen så flyttar en viltvårdare den här fågeln om ett par dagar, om den inte själv har flugit därifrån innan dess. Tack! Lena. Ha en bra söndag du med!
Hälsn!
Ha ha, har du blivit biten i baken av en fågel, den var bra:) Spännande möte i storstan. Kul med lite nya saker som drar till sig uppmärksamheten. Smygarbilderna mot slutet får nog bli mina favoriter.
Svar från ehrsa 2015-04-19 20:52
He he, ja det var en elak faan..! :-) Slogs gjorde den rejält med vingarna dessutom.. Det är annars en fantastisk fågel, man tror knappt att det finns så stora fåglar ute i de djupa skogarna! Den känns exklusive på något sätt..

Jag har redigerat in två nya bilder i slutet på bloggen, och det är den elake faan från Lida.. jag hade den inskannad! Tack! Ingemar.
Hälsn!
Hej!
Tog del av ett mejl som kom på listan "Sthlmbetong" angående det senaste om Tjädertuppen. Den fångades in igår och finns nu på¨"Viltrehab" i Österåker. Den har inga skador och har även flugit nu på morgonen. Möjligen något undernärd efter dagarna i staden. Käkar nu traditionell kost som t.ex. Blåbärsris. Släpps i lämplig skog inom kort. En Tjäderhöna sågs för övrigt nära Björkhagens T-bana under morgonen, nära Nackareservatet.
Hälsn!