Att spegla det jag gillar.

Tärnskär..

Ytterst bland öar ligger denna fantastiska ö..  GPS-spår på c:a 6,2 landmil.

Fortsättning från denna blogg: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/mot-ytterskargarden.htm 

Nästa blogg om Tärnskär: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/tarnornas-o.htm

NO-udden på Tärnskär, som jag rundade.. Ejder är fåglarna som ses.

Här är den fantastiska lagunen, på utsidan av ön..

Ett smalt och grunt inlopp, och sedan djupare.. med en ren och fin sandbotten..

En sandbotten som sakta grundar upp.. och slutar med en fin sandstrand..

Här är sandstranden, sett från lite höjd..  och en selfie..

En till.. med inloppet till lagunen.. och en fri horisont..

Varför kallas då ön Tärnskär..? Fortsättning följer..  Tack för mig!

Inlagt 2015-05-21 22:57 | Läst 1917 ggr. | Permalink
Det brukar antagligen finnas en massa tärnor här, eftersom ön kallas för Tärnskär:)? Det ser otroligt lugnt och fridfullt ut på dina bilder.
Svar från ehrsa 2015-05-22 10:22
Hej! Visst är det så! Mellan 50 - 100 par Silvertärnor har det alltid funnits här, troligen i 100 tals år dessutom.. och det var ett fantastiskt väder i lördags! Havet var snällt.. nästan inga gamla dyningar heller, som ligger och skvalpar! Tack! Ingemar.
Hälsn!
Fina bilder! Jag blir lite sugen på den där lagunen. Hur lång tid ungefär skulle du säga att det tar från Runmarö kanal till Tärnskär, vid en väderlek som den när bilderna togs?
Hälsningar /Per
Svar från ehrsa 2015-05-22 19:27
Hej! Per. Kan varmt rekommendera ett besök där, speciellt om du inte varit där tidigare! Lagunen är unik, finns inte dess like.. Väldigt barn/badvänligt för barn, vilket man märker lite längre fram när vattnet blivit varmare! Då är man inte ensam där, om vädret är fint.. Men ön är väldigt utsatt för vind och vågor/gamla dyningar, så här är det naturen som styr! Även om vädret är fint en specifik dag, så kan gammal sjö ändå göra det omöjligt att gå iland..

För mig tog det drygt en timme ut till Tärnskär från Runmarö kanal, men jag tog en del vackra omvägar och stannade också till ett flertal gånger för att fota. Jag gissar att det tar 30 minuter för mig om jag kör närmaste vägen och inte stannar, och ligger på en hastighet straxt över 15 knop.
Hälsn!
PÅK 2015-05-22 22:03
Ok tack Jan. Jag åker ofta ut till öarna utanför Runmarö och framför allt just till Runmarö där svärföräldrarna har sitt landställe, men till Tärnskär har jag aldrig åkt än. Det får nog bli en sväng dit vid tillfälle..
Hälsningar /Per
Vilket guldställe! Även om vattnet är i kallaste laget nu så känns det här som den finaste snorklingsvik. Utan båt kommer man dock inte dit.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2015-05-22 20:53
Hej! Ja, det är verkligen ett "guldställe"! Ön är rätt så stor för att ligga 'ytterst' i skärgården, och har också gott om vattensamlingar, hällkar, och ligger väldigt strategiskt för flyttande fåglar, och då gärna vadarfåglar bl.a. Har sett åtskilliga arter här genom åren! Bl.a. en Tereksnäppa, en midsommar på 90-talet. Den första i Stockholms län, osäker om någon mer setts i Stockholms län sedan dess? Och båt behövs, och 'rätt' väder.. Lagunen är inte djupare än till halsen, straxt innanför inloppet, och grundar sedan stadigt upp mot stranden. Där brukar ibland finnas större stim av Tobis, och små flundror i bottensanden, annars är det nog finare snorkling utanför. Det är inte djupare än 9 meter djupt långt ut utanför ön, har själv dykt där ett antal gånger, Det finns en hel del områden med ren fin sand där bl.a. och mycket flundror och Piggvar ibland. Tack! Lena.
Hälsn!