Att spegla det jag gillar.

Salt sill.. salt sill..

Ungefär så låter en Gransångares sång, om man ska försöka bokstavera den.. Ett läte som är lätt att lära sig. Det var en av de vårfåglar som jag både kunde höra och samtidigt fotografera i Tantolunden här på Södermalm i förrgår, och även andra fina fåglar visade upp sig bra. Lövsångare hördes nu allmänt i lunden även om jag inte lyckades fota någon, kul att se att dom alltid kommer när löven precis har börjat spricka ut, det är ju där bland löven som många av 'sångarna' gärna gömmer sig, och då smälter in så väl med sina olivgröna, gula, och lite gråa färger..

Från Tantolunden i förrgår, börjar med Gransångare med sin 'salt sill'..

Även en sjönsjungande Svarthätta visade upp sig fint! Få fåglar har en så stark klang i sin sång som denna fågel!

En Nötskrika visade upp sig utan att vara speciellt skygg..

Och min 'kompis' som jag träffat några gånger sedan i höstas fanns också där..

Tack för mig!

Inlagt 2016-05-06 22:57 | Läst 1036 ggr. | Permalink
Tycker det är såå svårt med dessa fågelkvitter. Men jag har ju inte varit intresserad av fåglar i så många år och jag förstår att det tar sin tid. Förra året var jag med på en fågelvandring här i stan med en av våra ornitologer. Blev rätt impad av honom måste jag säga.
Bakom vårt hus är det en kraftledning, fuktig mark och massor av sly. Där kvittras det för full hals i alla möjliga toner och nu när löven börjar komma så finns inte en chans att se dom. Vilka det är spelar väl egentligen inte så stor roll :-)
Har aldrig träffat på en nötskrika som varit orädd, du fick ju ett gäng fina bilder på denna.
En gransångare har jag haft turen att fota vid matningen några gånger. Den kommer hit lite snabbt och vänder.
ing-marie
Svar från ehrsa 2016-05-07 22:41
Hej! Det är faktiskt väldigt roligt att känna igen de flesta läten från fåglar som finns i min omgivning! Det är nästan alltid så att jag hör en fågel innan jag sedan ser den, och då är den redan artbestämd bara genom lätet.. Hade en tidig Trädgårdssångare för ett par veckor sedan här i Tantolunden som dessutom visade sig fint (hade dock ingen kamera), den blev jag lite osäker på men dess läte är ganska enkelt, sitter mest och 'pladdrar' under långa stunder, men jag lyssnade på en fågel via nätet efteråt, och det stämde klockrent! Nu har jag inga problem med att känna igen Trädgårdssångare nästa gång, men man blir lite 'ringrostig' sen förra våren/sommaren.. Igår hörde jag en Ärtsångare som sjöng ljudligt, och dess läte är också enkelt, låter som några torra gula Ärtor som man skakar i en liten ask/burk.. och det är som du säger, när löven slagit ut snart så är det väldigt många av dessa sångare som 'försvinner' då har man bara lätet att gå på om man vill kunna artbestämma pippin.. Det stämmer att Nötskrikorna här i Tantolunden är tämligen orädda, dom är vana vid människor helt enkelt.. För ett par vintrar sedan så var det faktiskt en som kom flygande bakifrån och snuddade mitt huvud med ena vingen.. det kändes mäktigt! Den satte sig i ett träd straxt intill och verkade inte vara aggressiv! Kul i alla fall! Jag tror att jag hade en Gransångare redan för några veckor sedan när jag var ute på Sandhamn, men den hade aldrig något läte, och visade sig bara sporadiskt, en sångare var det i alla fall, och jag har svårt att tro att det kan ha varit något annat! Vill minnas att du kanske skulle till Öland nu i maj, kan nog bli hur fint som helst nu när rena sommarvärmen kommit.. Lycka till i så fall! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Jag har noll koll på fågelkvittret. Men precis som Ing-Marie så har jag ju bara intresserat mig för fågelfotografering i 3-4 år och för fåglar kortare tid än så. Har dock skaffat mig en riktigt bra app där jag både kan söka efter fåglar, se hur de ser ut samt höra deras olika läten/sånger. Har lyckats locka till mig både Bofink och Rödhake med den appen, de kommer så nära att det är omöjligt att fotografera dem. Flera fina bilder här Jan, speciellt de på Nötskrikan som jag inte ser så ofta.
Svar från ehrsa 2016-05-07 23:02
Hej! Det är väldigt roligt när man har lärt sig att artbestämma fåglar endast genom dess sång eller annat läte, och nu på våren så finns det ju verkligen tillfällen att öva sig.. och en 'app' med många fågelläten låter som ett ypperligt hjälpmedel att jämföra verkligheten med! Jag har genom årtionden lyckats lära mig mycket vad gäller fågelläten, ofta ihop med någon som kunnat mer än jag, som ger en lite tips.. Nu för tiden så går min hjärna alltid igång när jag hör ett fågelläte, och den sätter genast igång att försöka artbestämma det jag hört.. och det lyckas nästan jämt.. Men lurad blir man ibland, och Talgoxar är mästare på att hitta på nya knäppa läten har jag märkt.. som tur är så är dom inte skygga och man ser snabbt att det 'bara' är en Talgoxe.. Men man glömmer också fågelläten om man inte får höra dom med visst mellanrum! Går det flera år mellan gångerna blir det svårt att minnas.. Lite av färskvara är det, känns det som! Tack! Ingemar.
Hälsn!