Att spegla det jag gillar.

När det 'brallade' 37 m/s i byarna..

Råkade rota lite bland nedbrända bilder på CD i helgen, det är mycket som jag glömt bort att det finns bilder på.. Bland annat detta! Det hände sig på den analoga tiden 2 december 1999.. Platsen var 'stenstranden' nere vid Örudden på Torö, 7 mil söder om Stockholm, med ett fantastiskt fint och soligt väder och med utsikt ut mot havet och Landsort, där dom då mätte upp orkanvindar på 37 m/s i byarna.. Det var mäktigt att se detta skådespel! På hemväg därifrån så hade räddningstjänsten fullt upp med att såga bort träd som blockerade vägen..

Redan innan stenstranden såg man att det blåste en del..

Stenstranden

Lotstornet och Landsorts fyr..

Just här blåste det nog orkan med 37 m/s..

Ett fartyg stävade sakta söderut från Södertäljeviken..

Tack för mig!

Inlagt 2017-02-06 11:08 | Läst 908 ggr. | Permalink
Fint ljus, häftiga vågor!!!! Fina bilder alltså... Och det måste varit en häftig upplevelse att stå där och se vågorna!
(Och jag tänkte härom helgen när Thomas och jag var ute med matsäck på Ekerö...tänk vad vi tar den fantastiska svenska naturen och allemansrätten för given!!!)
Må så gott!
Svar från ehrsa 2017-02-06 22:24
Hej! Det var verkligen mäktigt.. det är 18 år sen i år men mycket finns ändå kvar i minnet. När jag hittade dessa bilder, så kändes det inte som så länge sedan! Stenstranden kan jag varmt rekommendera som utflyktsmål, där är väldigt fint, speciellt när det blåser lite extra från syd.. Det är nog enda stället i 'Stockholmstrakten' där du kan få se havet med 'fri horisont', dessutom är det bra med parkeringsplats nära stranden. Hela området är ett naturreservat, även om det också finns en del fritidshus där.. Allemansrätten är fantastisk! Den är verkligen viktig! I USA blir man väl nästan skjuten om man kommer in på någon annans mark..Tack! Lena.
Hälsn!
Det är mäktigt att se naturens krafter och kul att du har en sådan bildskatt. Min hustru och jag besökte Öja och Landsort någon gång på 80/90-talet hos en kollega till Lena, men då blåste det ganska beskedligt. Passade också på att ta lite bilder men det var lugna dyningar vid överfarten.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-02-06 22:31
Jag har också åkt ut till Öja, dels med 'turbåten' sommartid med besök på krogen och bad där, men också via långfärdsskridskor 1987, då åkte jag ut på fina isar till Landsorts sydspets! Utanför där fortsatte isen i form av oformlig vrakis nästan till Gotland.. 1987 var en extrem isvinter! Det var så sent som mitten på mars som jag åkte skridskor dit. Och det var massor av andra människor som åkte skridskor där ute.. Många grupper hade startat vid Trosa och promenerade över Öja där ön är som smalast, och fortsatte sedan upp till Nynäshamn för 'målgång'.. Tack! Stig.
Hälsn!
Den sista och 5:e från slutet med orkankänsla är fina. Det är fascinerande och vackert att gå längs stranden i ett sådant väder; jag känner mig levande. Dock är erfarenheten följande: det är alldeles sällsynt förskräckligt kallt.
Svar från ehrsa 2017-02-06 22:35
Hej! Visst var det kallt.. Tror jag hade maximalt med kläder på mig, och det var i början på december så det var nog inte många grader över noll där.. men jag minns inte riktigt! Och det går nästan inte att promenera när det blåser över 30 m/s.. Men det är ändå en fantastisk känsla.. håller med dig! Tack! Stefan.
Hälsn!
Man kan riktig känna den friska vinden när man tittar på dess fina bilder! Vilken mäktig kraft!
Svar från ehrsa 2017-02-06 22:38
Det är 18 år sedan, men när jag nu såg bilderna så fick jag tillbaks minnesbilderna, och det var verkligen en upplevelse! Man känner sig verkligen liten när naturen bjuder på ett sånt här fint skådespel! Stenstranden är fantastisk när det blåser friska vindar från syd! Kan rekommenderas! Tack! Dan.
Hälsn!
Riktigt fina bilder från ett stormigt Östersjön, när havet antar den där bärnstensfärgade tonen då blåser det. Som du säger, mäktigt med naturens krafter.
Svar från ehrsa 2017-02-06 22:42
Hej! Man känner en viss ödmjukhet inför naturens mäktighet när man får se sånt här.. Det är ju ovanligt att få ha ett soligt och egentligen ett rätt fint väder, och samtidigt dessa orkanvindar! När det blåser så här hårt så brukar det också vara nederbörd 'på tvären'.. men så var det inte denna gång! Ett undantag! Tack! Hans-Åke.
Hälsn!
Härliga stormbilder, gillas mycket! Mvh, LO
Svar från ehrsa 2017-02-06 22:46
Hej! Ju 'busigare' väder desto vackrare är det.. oftast! Det som var så ovanligt med detta stormväder var att det inträffade mitt på dagen i fullt solsken.. det var fantastiskt! Det är ju oftast regn och rusk när det stormar.. Tack! Lars Olov.
Hälsn!
Så mäktigt härligt du hittade dessa bilder för jag älskar havet helt klart
för jag bor i inlandet...så spännande ha upplevt detta live.
Jag känner av dyningarna om jag skrollar fort...vill ta med mig dessa bilder
in i drömmens värld och höra bruset.
Du har säkert många till så här fantastiska naturbilder---
Fint få se ...bra bra.
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2017-02-09 11:48
Hej! Det här tillfället var så extra fint bara för att det hände mitt på dagen och dessutom i solsken.. Hur ofta händer det? Det brukar ju annars vara mulet och regn på 'tvären' när det blåser stormvindar.. då är det inte så enkelt att fota.. Men jag minns att det var kallt, kanske nära +-0°. Har börjat titta lite på äldre bilder som jag har, så det dyker nog upp lite mer framöver.. Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Gun-Inger Arvidsson 2017-02-09 18:01
Hoppas det.
Gia