Att spegla det jag gillar.

Om jag själv får välja..

Så är det helst mot skärgården, den yttre, som jag styr min kosa när jag är ledig.. gärna alla årstider! Finare finns inte! Efter ett längre uppehåll (13 mån.) så blev det äntligen av, en tur ut till ytterskärgården i Stockholms södra skärgård. Och om väder och vågor tillåter så är det alltid Tärnskär som är målet, en ö som bjuder på mycket fint fågelmässigt, men även fina blommor om det inte regnat för lite under våren, i år är det nog lite för torrt för att det ska blomma optimalt, men visst fanns det ändå fina blommor här.

Här är bilder från min förra blogg, tagna där och då:  https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/ytterskargardens-flygvirtuoser.htm 

36:e säsongen är därmed påbörjad, med samma båt..       Här är målet för dagen..

Men innan dess så är det en del logistik med sjösättning och påfyllning av bränsle.. Här Bullandö Marina.

Passerar under Djuröbron, Djurö där är jag uppväxt, minns när bron invigdes 1962.. innan dess var det vägfärja, minns den också.. innan dess var det ångbåt till Bullandö (där jag nyss sjösatte båten), sedan buss in till stan.. det var före min tid..

Runmarö kanal, en genväg ut i skärgården..

Det är sådana här vyer jag vill se.. horisont!

Silvertärna

Fiskmås i skärgården.. inte i stan..

Strandskata i skärgården.. inte hemma vid Årstaviken..

Storskarvar i skärgården.. inte hemma i Stockholms ström..

Skrattmås i skärgården.. inte nere vid Tantobadet hemma på Söder..

Målet.. Tärnskär där ligger ön, ytterst!

Redan från båten ser jag att en av Kustlabbarna är på plats där dom brukar vara..

Vindarna är gynsamma för att angöra den fina lagunen, som ligger med öppningen ut mot havet..

En lagun fylld med ren fin sandbotten.. och som slutar med en fin sandstrand in mot ön..

Här är man aldrig ensam om ett par veckor, om vädret är fint.. då trängs barnfamiljerna..

Men då är inte jag här.. då väljer jag andra öar..        Inloppet längst bort..

Framme..

Mycket fågel ser man ofta här, men jag avslutar just denna blogg med en del vacker växtlighet som också finns här! Jag kan inte namnen på allt men namnger de jag kan..    Gräslök..

Styvmorsviol..

Lilja av något slag, tror jag..       En Svärdslilja vet jag nu, tack! Sten B.

Kan ej namnet, men liknar Prästkrage..

Okänd invasiv växt, fanns inte här för 10 år sen..

Någon slags Ros..         Tydligen så är det en Vresros! Tack för den infon. Stefan A. och Göran R.

Blommor stora som en handflata..

Här, också en okänd växt..

Även i ett 'hällkar' växer det.. som ett rep..

Så den vackraste blomman, en orkidé.. Nattviol! Den kan växa i mängd vissa år, beroende på hur torr våren har varit.. I år var det 'hyfsat' med Nattviol, men inte mer..

Fortsättning följer..     Tack för mig!

Inlagt 2017-06-26 23:12 | Läst 2799 ggr. | Permalink
Förstår att du är förtjust i den miljön. Fantastiskt ljus och mycket fåglar och blommor. Kallade en " Iris " för svärdslilja tidigare men den här gången kanske jag har rätt. Hittade några nattviol i min skog men kändes inte rätt så det blev inga bilder. Bilderna på nattviolen är grymt fina, hamnar man där vill man väl inte åka hem någon gång.
Sten
Svar från ehrsa 2017-06-27 19:23
Hej! Sten. Det är en fantastisk ö på många sätt, speciellt fågelmässigt! Tre gånger har jag haft Fjälluggla där.. två gånger i februari 1988 och en gång i april -94. Honor har det varit de gångerna. Berguv ett flertal gånger, kanske tio.. Jorduggla varje höst.. Hornuggla då och då.. Tereksnäppa midsommarafton 1987, då den kom och landade 7 meter ifrån mig ihop med en Roskarl när jag låg och solade.. Den stannade ett halvt dygn till, fick rätt bra analoga bilder på den. Det var första Tereksnäppan någonsin här i östra delen av Svealand, kanske det har setts någon mer sedan dess, men det vet jag inte.. 1988 i augusti efter en dimmig natt såg jag en mörk/nästan sotsvart liten sångare med röda ögon och lång stjärt på håll i min handkikare, det enda som stämmer på det i mina ögon och hjärna som jag såg var en 'Provencesångare'.. Borde istället ha tagit upp min analoga kamera istället för kikaren, då hade det troligen blivit en 'godkänd' obs.. Nu flög den iväg och försvann innan jag hann fota den.. Tärnskär ligger extremt strategiskt för fåglar i flyttider, Alla fåglar som följer kusten och inte vill ut över havet hamnar här.. Det finns mycket med 'hällkar' och vattensamlingar som attraherar vadare extra mycket! Har nog sett det mesta i vadarväg som går att se här.. På vintern ser man ofta Snösparvar, Vinterhämpling, en del Gråsiskor och tusentals med Alfågel som ligger i vattnen utanför.. Ibland kan man höra Alfågelsång redan i november om det är stilla och soligt väder.. I strandkanten på ön ser man ibland Skärsnäppor, som är riktiga tuffingar.. Vintern -94 åkte jag långfärdsskridskor dit 5 gånger under en tvåveckorsperiod i februari, på fina isar från Runmarö eller Idö nära Nämdö, då såg jag en gång en Skärsnäppa som gick i strandkanten på utsidan av lagunen (som var islagd).. Nattskärra har jag sett och även fotat flera gånger i flyttider.. Nu under början på sommaren så är ön egentligen tråkigast.. det är ofta för mycket 'badfolk' där, redan i slutet på Juli brukar en hel del vadare dyka upp, det är alltid spännande! Det är en ö som man ofta blir överraskad av när man besöker!

Tack för hjälpen med Svärdslilja, ska skriva in det!
Hälsn!
Hold da helt op (som vi siger på dansk, når noget bliver overvældende) - for en serie Jan.
Jeg forstår din begejstring - super natur skildring.
Mvh. Erik.
Svar från ehrsa 2017-06-27 22:01
Tack så mycket! Erik. Ön är fantastisk, jag har massor av naturupplevelser där som är unika! Ön ligger väldigt 'strategiskt' för att 'fånga upp' flyttande fåglar, allra längst ut och större än övriga öar i närheten, och kan man bara ta sig ut dit så får man ofta se mycket! Hösten är egentligen den bästa tiden där..
Hilsen!
Ser ut som en underbar utflykt utstrålande lycka och glädje, årets höjdpunkt. Rosen är nog vresros.
Svar från ehrsa 2017-06-27 22:10
Hej! Stefan. Om jag bara får ett par besök dit under året så känns det väldigt bra! Numera har jag valt att inte ha någon bil som boende i stan, det är för jobbigt med parkeringarna och garage är för dyrt.. Så jag hyr bil med dragkrok, då är det enkelt att åka ut, kan även sjösätta den manuellt men det kräver en viss fysisk ansträngning, som jag numera känner att jag inte riktigt orkar/vill.. Förr när jag hade egen bil åkte jag ut från det att isen släppte tills isen la sig på senhösten.. i slutet på 80-talet lade sig inte isen, då åkte jag ut alla månader på året.. Det är fantastiskt fint på vintern där, och det kan vara förvånansvärt mycket med fåglar då också! Tack för tipset om Vresros, skriver in det!
Hälsn!
Skärgården är härlig, och du gör den rättvisa här. Visst är det en vresros, dvs Rosa Rugosa. Övriga blommor undgår mig, men de är fina.
//GöranR
Svar från ehrsa 2017-06-27 22:14
Hej! Göran. Skärgården är verkligen fin, men också ganska otillgänglig om man inte har egen liten båt.. Åker man bara via 'Waxholmsbolaget' och liknande båtar så når man sällan de finaste små öarna.. Tack för info om 'Vresros', skriver in det i bloggen!
Hälsn!
Jag minns att du visat bilder från denna ö tidigare och det ser minst lika vackert ut denna gång. VI har just kommit hem från en långhelg på västkusten och jag kan hålla med om att öppet hav och släta klippor är en njutning. I synnerhet om vattnet är stilla. Fina bilder på bade fåglar och växtlighet. Nattviol är lite av en favorit.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-06-27 22:29
Hej! Lena. Västkusten är också fantastiskt, Väderöarna t.ex. där jag dykt under några dagar för rätt många år sedan nu.. Men det är inte lika tillgängligt för mig.. Tärnskär som ö är magiskt fin rent fågelmässigt, det är inte som bäst nu under sommaren, men under flyttider så kan man få se det mesta, på ett sätt som bara mäter sig med 'Öland' i min värld.. Men den är väldigt otillgänglig, och ibland tillåter inte havet med sina vågor att man ska kunna ta sig iland alls.. dyningar omringar ofta ön och gör det omöjligt.. Om det inte regnar och blåser så är västkusten verkligen fint! Tack!
Hälsn!
Vackra och fantastiska bilder från Stockholms skärgård och roligt att se fåglar i den miljön även mångfalden av vackra blommor som tydligen trivs.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-06-27 22:38
Hej! Stig. Den här ön är fantastiskt fin rent fågel och naturmässigt, en 'pärla' som jag upptäckte under sommaren 1982.. det är ett tag sen.. när jag sedan fortsatte att besöka ön under den hösten så insåg jag vilken fantastisk ö den också var rent fågelmässigt! Den ligger så strategiskt till så den fångar liksom upp mycket arter som behöver ta en rast i sitt flyttande.. Hade med mig en biolog från Naturhistoriska för kanske 20 år sen, en botaniker som höll på att inventera öarna där ute, och han slogs av att just Tärnskär hade alla växter som finns där ute, övriga öar hade ofta bara en del växtarter. Att växter trivs så bra beror nog på att så många fåglar oftast häckar där, och det blir en hel del gödning av detta.. Tack!
Hälsn!
Finns så mycket vackert att se i sommarSverige, dina bilder bevisar det. Ser fram emot fortsättningen.
Svar från ehrsa 2017-06-27 22:57
Hej! Sverige är fantastiskt, man behöver inte resa iväg för att hitta fin natur med dess upplevelser.. den finns här! Tack! Catharina.
Hälsn!
Sverige på sommaren ÄR fantastiskt och dina härliga och vackra bilder likaså!
Ha det gott/ Kucki
Svar från ehrsa 2017-06-27 23:00
Hej! Kan bara hålla med det du skriver.. Känns som man kan resa hur mycket som helst, ändå är det alltid finast när man väl kommer hem! Tack! Kicki. Ha det bra du också!
Hälsn!
Vilka härliga bilder på fåglar o blommor och Nattviol Vilka fina bilder Ha en bra dag // Gert
Svar från ehrsa 2017-06-27 23:01
Tack så mycket! Gert. Naturen är fantastisk.. ja du vet! Ha det bra!
Hälsn!
vackert :)
Svar från ehrsa 2017-06-27 23:03
Hej! Vår natur i Sverige är fantastisk, det finns så mycket vackert som man ofta kanske inte hinner se.. gäller att försöka ta sig tiden och möjligheten! Tack! Joakim.
Hälsn!
Tärnskär verkar helt underbart! jag är ju som du mycket svag för ytterskärgård och öppna horisonter. samtliga mina barndoms somrar tillbringades i St. Anna skärgård. Min morfar och senare pappa hade en fin gammal träbåt, lagom stor för 5-6 stycken -fyra vuxna och jag och min bror. Det var bada, meta, se och ta vara på naturen som gällde för hela slanten. och vi hade så roligt! Ofta träffade man andra båtfarare och familjer.
I mitt första äktenskap har jag sedan haft turen att vara ute och segla, inte dumt det heller!

Jättefina bilder visar du, som väcker längtan efter klippor och vågskvalp...och glittriga böljor....
Svar från ehrsa 2017-06-27 23:20
Hej! Lena. Tärnskär är 'extra' fantastiskt, beroende på läget längst ut, och ändå en ganska stor ö jämfört med öarna runt omkring, den drar helt enkelt till sig ovanligt mycket med fågel som passerar där, och det är många arter.. Även lagunen med sin rena fina sandbotten är helt unikt! Det finns inget liknande någonstans! Ofta kan det vara fem grader varmare vatten i lagunen än vad det är i havet utanför.. ändå är vattnet fräscht.. Minns att du berättat om mycket segling och skärgård i ditt liv, sånt präglar en på ett positivt sätt! Trots att jag är uppväxt på Djurö i innerskärgården så blev det ändå inte mycket båtliv annat än när jag själv tog tag i det hela, min far gillade båtliv men inte min mor, hon var/är alltid ängslig av någon anledning trots god simförmåga.. det blev slitningar.. Skärgården är verkligen fantastisk, kanske det finaste vi har i Sverige! Känns som man alltid mår bra när man kommer ut i ytterskärgården och får se en fri horisont.. Bor man i Stockholm och inte har båt så är det Nynäshamn med Lövhagen, eller Torö med 'stenstranden' som gäller, för att få se en havshorisont.. Även Stendörren nere vid Studsvik är ju fint! Tack!
Hälsn!
Mycket fina bilder från en trevlig båttur.
Finns mycket fint ute i skärgården att titta på :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2017-06-29 21:08
Hej! Visst är det så, skärgården bjuder på väldigt många motiv! Gäller bara att kunna ta sig ut till de delar som är extra fina.. I stort sett så behöver man egen båt.. Åker man Waxholmsbåt eller liknande så kommer man bara ut till de större öarna, och det är inte alltid där det är som bäst när man vill se skärgårdens fåglar.. Tack! Fredrik.
Hälsn!