Att spegla det jag gillar.

Vissa av oss gömmer sig i vassen.. när andra solar och badar..

Är det sol och varmt som det varit länge nu så badas det mycket här i Årstaviken i Stockholm, inget konstigt med det..

Tantobadet..

Badbryggan utanför Liljeholmskajen..

Själv så har jag under några varma timmar gömt mig i vassen här.. i drygt 30 graders värme i skuggan, men här fanns ingen skugga!

Platsen är 'pölen' på Årstafältet, 15 minuters lätt cykling via bron över Årstaviken.. Det är här det händer! Har försökt även tidigare år att få fler bilder på när Tornseglarna kommer och 'skopar' i sig vatten likt brandflygen från Italien.. Det kommer små grupper med Tornseglare som gör riktigt snabba neddykningar och troligen tar dom med sig vätska hem till ungarna ihop med insekter.. Dom gör några hastiga neddykningar och försvinner sedan iväg någonstans, troligen till häckningsplatserna, sen verkar dom återkomma efter 10-15 minuter och oftast i grupp.. Det blir säkert väldigt varmt för ungarna under de tak där bona finns, så dom behöver säkert en del extra vätska! Och dom kommer endast hit när det är c:a +25° och varmare som nu, är det kallare så brukar jag aldrig se dom här! Jag har under några somrar tittat och försökt fota detta beteende, och det går men är extremt svårt! Har en blogg om detta skrivet för några år sedan, men man vill ju se om det går att ta bättre bilder, men det är väldigt svårt! Neddykningen och glidflygningen med snabbt skopande av vatten och sedan ett snabbt 'upptag' i luften är över på bara någon sekund.. Och att då hinna med att få in fågeln i sökaren och få fokus är en stor utmaning! Jag använder mitt 80-400 zoom, men har märkt att jag kan inte ha mer inzomning än 200 mm. annars hinner jag inte fånga fågeln i sökaren.. som är förutsättningen för att få en bild över huvud taget!

Här är en hel del bilder från 'pölen'..

Jag tycker krävan ser välfylld ut..

Ibland hinner inte kameran fånga kontakten med vattenytan.. det här är bilden efter ovanstående bild..

Här missade jag också 'doppet'..

En Gräsand kom och höll mig sällskap i vassen..

Det är sån här bild jag vill ha.. fast skarp..

Men här finns också annat..

Råtta..

Rörhöna..

Tack för mig!

Inlagt 2018-07-19 22:46 | Läst 1725 ggr. | Permalink
Intressanta observationer! Visst verkar dom funka ungefär som brandflygplanen. Märkvärdigt.

Bilderna ger bra bild (!) av hur det går till men jag förstår dig då du vill ha det där extra spektaktulära pangskottet. Ta det varligt i värmen bara.

(Råtta - ser man en lär det finnas minst 100. Visst tillhör dom skapelsen men not in my back yard.)
Svar från ehrsa 2018-07-20 12:45
Hej! Det är väldigt spännande att Tornseglarna gör så här vid varm väderlek som nu! Jag har nog inte tidigare heller sett att någon annan har fotat detta, även om det säkert gjorts.. Det är fyra år sen jag provade ordentligt att fota detta första gången, men jag inser att jag är inte bättre på detta nu, bilderna blir ungefär som förut.. Fåglarna är för snabba, så det är en stor utmaning! Vill man ha dom närmare i sökaren/bilden så hinner inte jag med.. och troligen inte fokuseringen i kameran heller.. men det är nog främst min begränsning som gör det så svårt, tror jag.. :-) Jag har suttit här på en liten 'trebent' jägarstol ett par timmar under tre eftermiddagar, mer har jag inte orkat.. sen har jag cyklat 5 minuter bort till Årstabergs pendeltågsstation, där finns det fika och glass och mer vätska.. :-) Du har rätt, Råttor finns det gott om.. men jag störs inte så mycket av dom! Tack så mycket Måns!
Hälsn!
Ser inte bara ut att vara ett udda ställe att tillbringa dagarna på utan så in i vassen svårt och tålamodsprövande, men du är snart framme vid målet ser det ut som. Ladusvalor har jag sett göra likadant. Intressant med temperaturgränsen.
/MA
Svar från ehrsa 2018-07-20 12:57
Hej! Det har blivit lite av en utmaning att försöka ta bättre bilder på dessa Tornseglare med sitt spännande beteende! Det kan säkert finnas en del insekter som går att fånga på eller straxt över vattenytan för en svala, men här har Tornseglarna ett beteende som tycks mer vara ett sätt att få i sig vatten när det är varmt! Det är inte så att dom ligger och flyger över pölen här en längre stund och snappar insekter, utan det är bara under en kort stund dom är där och gör sina neddyk i vattenytan och sen försvinner dom iväg.. igår kunde dom vara borta i 20 minuter innan dom kom tillbaks och sedan försvann igen.. Jag tror att Tornseglarna nu håller på att bli klara med sin häckning, dom beter sig så hemma där jag bor, speciellt idag när detta skrivs! Dom kommer i grupper och fladdrar runt vid de platser som dom har bon under takplåten här, och så skriar dom som om dom vill locka ut ungarna som finns där.. så brukar dom göra under nån veckas tid innan dom kanske lyckas..? Det är ju snart augusti och det är nån vecka eller två in i augusti som dom brukar försvinna från boplatserna här.. och då blir det väldigt tyst! Tack! Mats.
Hälsn!
Det var en riktigt spännande omgång bilder, speciellt tornseglarna, bara att gratulera! Har aldrig sett dem dricka, även om jag njuter av dem dagligen hemma. Råttan är också spännande, men på ett obehagligt sätt. Du har rätt i det att allt för lång brännvidd gör att man missar mycket, det far utanför sökaren på 1/10 sekund.
Svar från ehrsa 2018-07-20 13:09
Hej! Stefan. Det är verkligen spännande fåglar dessa Tornseglare! Det här beteendet såg jag kanske första gången för 10 år sen, men jag hade inte kamerautrustning för att försöka fota detta, och jag har inte heller sett bilder på detta alls, här på 'nätet'! Men det finns säkert någon annan som också har fotat detta.. Och eftersom jag märkt att det här tycks bara hända när det är värmebölja som nu så tror jag det är ett sätt att hjälpa ungarna med vätska.. Det räcker inte med den vätska som infångade insekter innehåller! Du får hålla utkik vid nån vattenyta (om det finns nån nu i torkan..), ser du Tornseglare där så spana ett tag så kanske du får se nått spännande! Men nu är det snart augusti så dom är väl klara med häckningen inom kort och då behöver dom nog inte skaffa vatten så här längre.. Jag provade också med 300 mm. på zoomen men jag märkte att jag missade ännu mer där.. den här manövern dom gör går hiskeligt snabbt! Men nån gång har man väl tur så att även en närbild blir bra.. Jag tycker det känns som att jag är begränsningen, och inte kameran.. Tack!
Hälsn!
Du lyckades ändå att få till några riktiga fullträffar på Tornseglarna, inte det lättaste. Håller med om att det i princip är omöjligt att fånga fåglar som rör sig snabbt med 400mm! Själv använder jag det vid fågelbordet eller när djur inte rör sig så snabbt. Man missar också mycket av vad som sker i omgivningen med den långa brännvidden, det har hänt mig flertal gånger. Skönt med fina bad i storstaden med både klippor och sandstrand. Har ju hört att vattnet i huvudstaden är så fint att man kan bada och fiska vid strömmen i centrum. Ha en fin dag! Yvonne
Svar från ehrsa 2018-07-20 13:26
Hej! Visst blev en del bilder rätt bra, men jag märker att dom är inte bättre än likadana bilder jag tog för fyra år sen.. Och jag känner att det är nog jag som är begränsningen och inte kameran.. Men ju närmare en snabb fågel är rent fysiskt desto mer måste fokuseringsmekanismen hinna röra sig och träffa rätt, speciellt när det är en fågel som kommer mot mig.. då når man ofta en gräns där kameran inte hinner med att fokusera! När jag provat med 300 mm. på zoomen så har jag märkt att jag ofta inte hinner få in fågeln i sökaren innan allt är över.. med 200 mm. så kanske jag hann få in hälften av fåglarna i sökaren, men missar ofta ändå, eller så hinner inte kameran få fokus! Fast nån gång rent statistiskt så borde både jag och kameran träffa rätt, och motivet kanske är hyfsat nära dessutom.. man får jobba på :-) ! Men nu är snart häckningen över för Tornseglarna och dom börjar sakta dra sig söderöver.. Men än så är det några veckor kvar innan dom försvinner.. Här hemma bjuder dom på fantastiska förbiflygningar ofta i grupp, och alldeles utanför balkongräcket under högt skriande! Så har det varit hela förmiddagen här, med bara kortare pauser.. Tack så mycket Yvonne!
Hälsn!
Imponerande fina bilder tycker jag, även om jag kan förstå att du väntar på den absoluta fullträffen. Har nog sett en och annan tornseglare hämta vatten i Bartjärn på samma sätt men har aldrig kommit på tanken att det skulle "gå" fota dom, har nog inte ditt tålamod.....Det slår mig när jag ser dina närbilder på tornseglarna hur "trubbiga"huvuden de har, dom liknar just inte svalorna när jag fokuserar på det. Jättefina bilder!/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-07-20 13:36
Hej! Vad spännande, håll utkik efter Tornseglare vid Bartjärn, cirklar dom runt där så kanske dom är på väg att hämta lite vatten! Dom närmar sig ofta lite försiktigt och gör ibland lite 'prov-dykningar' ner mot vattenytan först, innan dom sen tar ett varv till och gör den 'riktiga' neddykningen! Om det finns en vind över vattenytan så väljer dom alltid att göra neddykningen i motvind.. då får dom bättre lyftkraft när dom tar upp 'ekipaget' igen.. Är det vindstilla så kan dom välja lite olika riktningar när dom ritar sitt streck på vattenytan med undre halvan av näbben.. Känns lite som ytterligare ett exempel på naturens små underverk och anpassning! Skulle en Tornseglare 'fastna' i vattnet så är den troligen 'körd'.. dom kan ju inte ens lyfta från plan mark, utan måste klättra upp på något för att få luft under vingarna! Tack så mycket Björn!
Hälsn!
Strålande bilder på tornseglarna! Tycker du har lyckats bra igen. Många fina bilder!
Ja det kan väl vara skönt för dig att komma ut och värma dig lite så du inte blir en isbit därhemma :)

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-07-20 13:50
Hej! Visst är det spännande med detta! Du får hålla utkik på Tornseglare som finns nära våra små sjöar, det kanske är vanligare än vi tror.. Men jag är lite förvånad över att jag aldrig har sett bilder på det här tidigare.. men det finns säkert! He he, det låter väl konstigt i dessa tider, men i morse när jag vaknade så hade jag det inte bara kyligt, utan det var kallt inne!! Det är första natten som jag har haft AC:n igång hela natten, tidigare har jag stängt av den när jag ska sova, det gjorde jag även igår, men insåg att jag inte kunde sova vid 01:30 , det var för varmt.. Så jag startade den och lät den gå med lägsta fläkt styrka, men samtidigt så stänger jag till mot köket bl.a, och jag somnade rätt snabbt när jag började känna att det kom lite svalka, men som sagts när jag vaknade vid 07:30 så var det riktigt kallt! Tur att jag hade duntäcke.. :-) Tack! Johnny.
Hälsn!
Hej Jan.
Jeg tilslutter mig alle de øvrige kommentatorer. Meget interessante observationer og billeder.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2018-07-20 13:40
Hej! Erik. Tack så jättemycket! Visst är naturen fantastisk.. Jag upptäckte det här beteendet för kanske 10 år sen men hade inga bra kameror då, och det är verkligen en utmaning att försöka fota detta! Manövern som dom gör går verkligen snabbt, 1-2 sekunder kanske.. Jag känner att det är nog jag och inte kameran som är begränsningen, man får träna mer.. :-) Är också lite förvånad att jag aldrig har sett några andra bilder på det här beteendet.. men det finns troligen..? Ha det gott!
Hilsen!
Intressant serie bilder på tornseglaren, lärde mig något nytt igen.
Visste inte att de var så skickliga.
Fina bilder i övrigt också, råttor är egentligen ganska söta.
Svar från ehrsa 2018-07-20 13:57
Hej! Visst är det spännande med detta beteende! Det här är nog något man inte tänker på om man ser Tornseglare vid en sjö, men jag råkade få syn på detta för kanske 10 år sen.. Det såg så vackert ut när dom gjorde neddykningar mot vattenytan och ritade små streck med undre näbbhalvan mot vattenytan.. Jag har heller aldrig sett några andra bilder på detta, men det finns säkert! Men det är svårt.. 'manövern' går väldigt snabbt.. Håller med om Råttorna, dom är ju dessutom rätt så smarta sägs det.. och jag störs inte av dom! Tack så mycket Margareta!
Hälsn!
Vilka fantastiska fåglar. Är dom kanske förlagan till brandflygplanen.
Du fick ju jättefina bilder på dom även om nu inte din drömbild fastnade. Men man måste ju alltid ha något att sträva efter :-)
Näckrosorna är ju fantastiskt vackra, men råttan var lite läskig, tacka vet ja skogsmöss :-)
Svar från ehrsa 2018-07-20 14:08
Hej! Ja, jag tror att människan återigen kopierar den så 'fantastiska naturen' när man byggde brandflygplanen.. :-) Det finns ju fåglar som heter 'saxnäbb' (googla) dom kör ju också det här tricket att flygandes hålla ner undre delen av näbben och träffar dom en fisk så slår näbben igen.. Men dom fiskar på det sättet, medans Tornseglarna tycks vilja hämta vatten, men säkert slinker det med nån insekt där ibland också.. Jag har i alla fall aldrig sett andra bilder på det här beteendet, men det kanske finns? Tror din D500 skulle klara fokuseringen extra bra, min D750 verkar oftast klara det hyfsat bra också, däremot så är det nog jag som är 'svaga länken' i den här kedjan.. Och jag ser ju att 'drömbilden' finns där, men ju närmare man försöker ta den desto mer missar man/jag.. Du får hålla utkik efter Tornseglare vid dina vatten! Dom kanske är på väg att hämta vatten, men brukar först närma sig vattnet lite försiktigt och gör några provflygningar först, och dom gör det alltid i motvind om det finns en vind, men väljer hellre stilla vatten om det finns en läsida på en sjö.. Råttan var stor och fin.. men möss är absolut sötare.. :-) Tack så mycket Ing-Marie!
Hälsn!
Fint fångad storstadssommar! Och många mycket bra tornseglarbilder!
Svar från ehrsa 2018-07-20 17:05
Hej! Ja, de här bilderna på badande speglar rätt väl hur 'Stockholmarna' gör för att stå ut med den här värmeböljan.. Men i valet mellan sol och bad eller Tornseglare.. så väljer man så klart Tornseglare.. :-) Naturen är ju spännande och som vanligt fantastisk! Jag har aldrig sett det här beteende på foto tidigare så det är lite extra roligt att försöka fånga det bra på bild! Men det är riktigt svårt att få närbilder, dom är för snabba helt enkelt.. men ibland kan man ju ha lite extra tur.. Snart är väl Tornseglarna färdiga med sina häckningar och då får man återuppta det hela vid varm väderlek nästa år.. och näst nästa.. osv.. :-) Tack så mycket Christer!
Hälsn!
Det verkar som vassen var rätt ställe att befinna sig på! Gillar särskilt motljusbilderna på tornseglaren mot det gröna vattnet.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-07-20 19:22
Hej! Ja, ibland är det inte fel att ställa sig i vassen.. :-) Det kan hända mycket i omgivningarna där! Det roliga är att jag har aldrig sett några bilder på det här tidigare, att Tornseglarna dyker ner till vattnet så här.. det finns säkert bilder på det men jag har aldrig sett några! Det är väldigt svårt att få riktigt bra bilder på det, så det blir lite som en utmaning att ändå försöka.. Det jobbiga är att dom gör det här bara när det är riktigt varmt.. Tack så mycket Bjarne!
Hälsn!
Hej! Vet inte om ni lyssnat på helgens 'Naturmorgon' i P1 där tar man upp just det här med att Tornseglarna tycks dricka vatten från en vattenyta, flygandes.. Och det bekräftas av Susanne Åkesson som är expert på Tornseglare! Det finns också en liten film på det här beteendet vid en bevattningsdamm på Öland. Här kan den filmen ses: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=7003264
Hälsn!