Att spegla det jag gillar.

De röda..

Igår så dök dom upp här i mitt närområde Tantolunden på Södermalm. De första Domherrarna för säsongen! Känns som det brukar vara ungefär den här tiden som jag brukar se dom första.. de var endast tre stycken och som vanligt så slås man av hur vackra dessa 'Julkortsfåglar' är! Steglitserna visade sig också lite extra bra, de har ju mycket rött på sig som syns väldigt tydligt.. Dessutom så fanns Gråsiskorna här, de har säkert setts sedan minst en månad tillbaks.. också de med lite rött på sig.. För tre dagar sedan såg jag min senaste Rödhake, den får räknas in bland dom 'röda' även om det är lite mer orange än rött på deras bröst.. De fåglar jag saknar som också de har lite rött är Sidensvansar, men de kommer nog tids nog, mat finns det ju i mängd på äppelträden.. Fotat med 80-400 mm.

De första Domherrarna dök upp..

Steglitserna är jag lite bortskämd med, dom ses ju här året runt..

Och så Gråsiskorna då, dom har varit stabila länge här nu..

Och så finns ju Rödhaken också här, även om denna bild togs för tre dagar sedan..

Nu ska jag gå ut i solen!     Tack för mig!

Inlagt 2018-11-16 11:40 | Läst 735 ggr. | Permalink
Fina bilder. Domherren är något av min favoritfågel endast slagen av koltrasten med sin sjönsång.
/Thomas
Svar från ehrsa 2018-11-16 17:26
Hej! Domherren är verkligen fin, en av de vackraste fåglar vi har tycker jag! Och det är alltid så här när det börjar bli vinter som jag brukar se den.. Den känns så förknippad med Jultider dessutom.. man har sett den på Julkort redan när man själv var en liten parvel.. :-) Designen är synnerligen smakfull! Tack Thomas.
Hälsn!
Härligt du har det med så stor artrikedom i din lund..
Steglits på strå är ju svårslagen..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2018-11-16 17:44
Hej! Jag tror att det ofta blir lite av ett 'koncentrat' här av de fåglar som ändå kan ses just här i vår del av Sverige, och jag tror man får tacka 'koloniodlarna' som Tantolunden har många av, för deras odlingar med olika frukter och bär och fröer som får en hel del fågelarter att stanna till här, istället för att bara flyga förbi.. En hel del av de som har sina kolonilotter och stugor har också fågelmatningar som håller kvar fåglarna.. Och sen är det så med fåglar att "fåglar drar fåglar"! Ser förbiflygande fåglar en massa andra fåglar så undrar dom vad som är på gång och stannar till.. och sist men inte minst så kommer Sparv och Duvhöken, eftersom den ser dessa fåglar.. Var själv ute i en 'riktig' skog för några veckor sen men inte tusan var det mycket fågel där.. jag har fler arter och mer orädda fåglar här i mitt närområde.. Men det som man sällan eller aldrig ser här är flera mesarter som Svartmes, Tofsmes, Kungsfåglar, 'titor'.. och orsaken är nog bristen på barrträd, det är nästan bara lövträd här.. Jag hittade faktiskt den första Kungsfågeln här på 18 år, och givetvis hörde och såg jag den i den enda lilla Tall som finns här.. fick fina bilder på den! Tack! Gunte.
Hälsn!
Många fina besökare, steglitsen lite extra fin. Domherrarna såg jag senast idag men en steglits var ett tag sen.
//Tommy
Svar från ehrsa 2018-11-16 17:50
Hej! Steglitsen är verkligen fin, det är en fågel som är lite extra 'fotomässig' med sina fina färger, men dom är lite 'smånervösa' och lite svåra att komma nära ibland, men så ibland går det.. som här! Jag har den här året runt men det är på hösten och vintern som jag brukar se dom bäst! Domherrarna är lite mer av 'vinterbesökare' här, förra vintern så såg jag dom här under bara en vecka.. för två år sen tror jag att jag såg dom här i säkert två månader.. Får se om dessa få individer stannar eller inte.. Dom är väldigt vackra i alla fall, och passar så bra när det börjar bli 'Juletider'.. Tack! Tommy.
Hälsn!
Hej Jan.
Det er 2 af de mest farverige fugle i vores nordiske natur, som du har "fanget" her. Herlige fotos alle sammen.
Med venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2018-11-16 17:55
Hej! Dom är fina dessa fåglar, men så är dom lite rød og hvide också.. :-) Tack! Erik.
Hilsen!
Erik Madsen 2018-11-16 19:26
:-) :-) Din bemærkning passer fint netop nu - jeg sidder og venter på at Danmark skal spille mod Wales. "Vi er røde vi er hvide"
Mvh. Erik.
https://www.youtube.com/watch?v=ZmTIVI4wNEY
Du har många färggranna fåglar hos dig, granna som papegojor i dräkten. Möjligtvis kan fasantuppen här hemma konkurrera.
Svar från ehrsa 2018-11-16 17:59
Hej! Ja, Fasaner är vackra även om dom är inplanterade.. kommer väl från Asien någonstans tror jag.. Men jag saknar Sidensvansar.. tror dom har för mycket mat lite överallt i Sverige och då tänker jag på alla äpplen, men dom dyker nog upp så småningom.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Domherre och steglitsen två fina färgglada fåglar du fångat där
Svar från ehrsa 2018-11-16 18:03
Hej! Jag fick nästan med alla 'röda' fåglar här, det är väl bara Hackspettar och Sidensvansar som saknades av röda fåglar.. och förresten Korsnäbbar och Tallbitar är ju också rätt så röda.. hanarna då.. men dom får gärna dyka upp dom också! :-) Tack! Peter.
Hälsn!
Det är verkligen en fantastisk liten lund den där......... Steglitsen har jag ännu inte sett över huvud taget, men domherrarna dyker upp då och då, både i Korsheden och Finspång. Jag vet ju att du ser det här på dina promenader i Tanto med omgivningar. Men undrar, sitter du på en parkbänk eller något annat och väntar in dom eller kan du gå dig såpass nära utan att skrämma dom? Fint blir det! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-11-16 18:14
Hej! Näe, sitta på en parkbänk har jag aldrig ro till.. :-) jag 'sicksackar' mig fram via de små gångvägar som finns mellan kolonilotternas områden här, och då blir det ofta så att jag täcker in nästan hela Tantolunden, det tar oftast mellan 1-2 timmar och blir knappt 3-4 km. beroende på vägval.. Men sen så lyssnar jag och hör ofta 'intressanta' fåglar innan jag ser dom.. 'Steglitserna' klarar aldrig att vara tysta.. inte ens när dom flyger.. Domherrarna här hörde jag dock aldrig.. dom var lite smånervösa också, det brukar dom inte vara, gick här även idag i det fina vädret, men jag varken hörde eller såg några Domherrar idag.. kanske dom redan har flugit vidare.. Siskorna hör jag ofta sen rätt så många veckor tillbaks, men jag ser dom inte alltid.. Dom kan vara högt upp i nått större träd och syns då knappt.. En parkbänk kan jag sätta mig på om det som idag är extra fint väder.. Tack! Björn.
Hälsn!
Khalad 2018-11-16 20:02
Hoppas jag inte sårade dig ( men du är nog inte lättsårad) , jag menade inte att du skulle sitta på en parkbänk i timvis och vänta. Tänkte möjligen du lyssnade in och kollade när du går och när du lokaliserat ngt intressant då slog dig ner någonstans och väntade in att dom skulle komma lite närmare. Men det betyder att du kommer såpass nära direkt så att 80-400 ger alla de fina bilder du visar, intressant.
Svar från ehrsa 2018-11-16 21:12
Nej nej, tänkte inte ens tanken på att du skulle såra mig med din kommentar, tvärtom! :-) Precis som du skriver så går jag lite sakta framåt och stannar till när jag hör eller ser något intressant, men ser jag fåglarna inte tillräckligt bra eller nära så går jag vidare.. dom kanske får 5 minuter på sig att visa upp sig, sen går jag vidare.. och jag är ofta så pass nära att det räcker bra med mitt 80-400 mm. Men jag har också ett 200-500 mm. men det verkar vara på 'långtidsreparation'.. Någonting som kärvar i zoomningen, det är säkert 1,5 månad snart sedan jag lämnade in det.. Men ofta väljer jag hellre 80-400 mm. det är betydligt lättare att bära.. Kanske att fåglarna här också är vana vid att vi människor oftast går utefter de här gångvägarna, så dom kanske känner sig trygga just med det..? Tack! Björn. Ha en fin helg, vädret verkar ju bli rätt så bra!
Hälsn!
Fina bilder på Domherrarna men Steglisarna vinner nog ändå när det gäller färgprakt.
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa 2018-11-16 18:20
Hej! Jag är lite bortskämd med Steglitserna, dom finns ju här året runt.. fast det är inte alltid dom visar sig så här bra, men höst och vinter är ändå oftast bäst att fota dom här! Domherrar är alltid trevligt att få besök av när det börjar bli Juletider, dom känns också lite som exklusiva besökare från de stora skogarna i norr.. det är samma känsla även när Sidensvansar dyker upp.. men hittills har jag inte sett någon 'svans' än, men dom kommer.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!