Att spegla det jag gillar.

Lite från idag..

***

Tog en nästan tom T-bana in till city och promenerade sedan hem i ett vintrigt Stockholm idag med kanske -7°, en härlig känsla och inte så vanlig numera.. Och motiv finns det ju!

Sol på förmiddagen men sen kom nån slags kölddimma inrullande över Riddarfjärden och började skugga Norr Mälarstrands fastigheter..

***

'Falun Gong' vid Konserthuset.. kanske dom kör varje fredag, har sett dom där ibland..

***

Takskottare, det var ett tag sen man såg.. Ny snöskyffel, prislappen sitter kvar..

***

Ny 'skruvad' fasad nära Sergels torg.. Tack själv!

***

Sen gick jag till Kungsträdgården.. kunde Körsbärsblommorna fortfarande blomma tro, trots vintern! Jodå, de blommade mer än tidigare när jag passerat där för ett par veckor sedan..

***

Svårt att se spelplanen..

***

Men ett par kvinnor tänkte tydligen försöka ändå..

***

af Chapman insvept i kölddimman som rullat in..

***

Riksdagshuset likaså..

Allt fotat med 300 mm. PF + Z50.     Tack för mig!

Inlagt 2021-01-15 19:35 | Läst 1065 ggr. | Permalink
Jag gick nästan samma promenad, men fram och tillbaka. Undviker kollektivtrafik nu.
Jag har också bilder på den skruvade fasaden och schackspel i Kungsan.
Mvh Bengt
Svar från ehrsa 2021-01-16 11:44
Hej! Ja, det är en trevlig promenad att komma in till stan och Stockholms Ström och cityområdet. Brukar börja med en lunch kring Hötorget nånstans sen promenerar jag hem i någon riktning som bestäms där och då.. och motiv finns det ju.. Passerar gärna fågelmatningen och kikar på Sångsvanar och annat intressant, man kan få fina motljusbilder där på flygande fågel framöver, nu när solen kommer högre upp.. tar jag T-banan efter 13:00 in mot city så är det oftast väldigt lite trängsel! Annars skulle jag inte åka med.. Buss åker jag aldrig, där brukar det vara trängre! Verkar som mycket kring Sergelstorg nu är färdigbyggt, undantaget stråket utefter Sergelgatan. Tack! Bengt.
Hälsn!
Hej,
Bra vinterreportage från en frusen huvudstad.
Knas med blommen i Kungsan. Naturen har fnatt.
Ha det gott
Bob
Svar från ehrsa 2021-01-16 11:47
Hej! Ja, det är fint med snön och lite kyla! Förra året blev det ingen vinter, och dom knasiga Körsbärsblommorna blommade då också i mitten på januari.. men det var varmare då, nu blommade dom trots att det är vinterförhållanden.. hmm.. och lite mystiskt är det allt! Tack! Bob.
Hälsn!
Det blev fina bilder i dimman...särskilt körsbärsblommorna! Dem är man ju van att se mot klarblå himmel oftast. Men så märkligt att de blommar nu...
Svar från ehrsa 2021-01-16 11:53
Hej! Ja, det var trevligt med vinterkänslan i stan nu, det är vi inte bortskämda med.. Jag har ju bra vinterkläder så det är bara mysigt att få använda dom nån gång.. Det blir ju så mycket ljusare också även i stan! Ja, vi får se om blommorna faller av efter kylan.. förra året gjorde dom inte det, istället så fortsatte det att blomma mer och mer! Tack! Lena.
Hälsn!
Körsbärsblommorna känns som det mest skruvade i detta reportage. Hur kan det bli så fel? Fina bilder blev det dock.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2021-01-16 12:11
Hej! Reportage.. he he, ja helt utan tema! Det är oftast den roligaste 'fotografin'.. man fotar det man gillar, och det som sticker ut under en promenad! "Tillvarons fångade bilder" helt enkelt! 🙂 Många fotografer här på Fotosidan är väldigt 'nischade', jag tycker det blir ganska tråkigt i längden.. Ja, Körsbärsblommorna undrar man ju över.. dom blommade även förra vintern i januari, men då var det mycket 'mindre' med vinter! Det kom ingen snö alls då förutom litegrann under ett dygn i mitten på december.. Man undrar ju om blommorna ramlar av nu när det varit -10° här, vi får se! Tack! Lena.
Hälsn!
Lite övernaturligt där körsbärsblommor vid minus 7 grader.. Inte likt stockholm haha.. Fint bildreportage! Visst, skulle åka dit i Stockholm och fota lite idag men istället till Karolinska. Hälsar Lasse
Svar från ehrsa 2021-01-16 12:18
Hej! Ja, visst är det märkligt! Man undrar ju om det är nått med klimatet.. och dom blommade även förra året i januari. Förmodligen är det nått genetiskt från Japan där dom kommer ifrån.. Du får 'Koll(a)' ☺️ på Körsbärsblommorna framöver, dom finns troligen kvar även framöver! Tack! Lasse.
Hälsn!
En helt annan känsla i den här serien jämfört med Stockholmsbilderna från i somras! Extra snyggt med diset. Här i Korsheden var det molnigt på förmiddagen men sen kom solen. Dis och dimma har varit väldigt lite både här i Korsheden och hemma i Finspång den här vintern. Antar att kustläget och allt vatten inne i stan gör det vanligare hos er. Gillar Falu gong-tjejerna och sista bilden med statyn väldigt mycket. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2021-01-16 12:53
Hej! Javisst, det är trevligt med omväxlingen speciellt när det är gråväder som i december, det blir väldigt trist i långa loppet.. Snön blir fint speciellt om det råkar vara soligt också! Hoppas vi får en hel del sol framöver nu, det behöver vi! Och visst ger allt vatten här en hel del dimbildning vid vissa årstider! Mälaren har ju inte frusit till så den avger en hel del 'dimma' när luften är kall som nu, det verkade som dimman igår kom därifrån.. Idag är det lätt snöfall här och bara kring +-0° tyvärr.. 'Falun-Gong' anhängarna verkar vara flitiga, såg dom där första gången i somras.. Tack! Björn.
Hälsn!
Läckert med dimman i slutet och tänk att körsbärsträden blommar! Hade jag inte väntat mig alls.
Hälsningar, BJarne
Svar från ehrsa 2021-01-16 12:59
Hej! Ja, man blir förvånad av hur naturen ibland beter sig.. Körsbärsblommorna blommade även förra vintern i mitten på januari, men det var mildare då också.. vi får se om dessa blommor sitter kvar framöver? Gissar att dom har med sig vissa genetiska egenskaper från Japan där dom också har rejäla vintrar ibland, men starkare sol (tror jag), så dom tål nog mer än vi tror.. Dimma är ofta fint men det får gärna vara 'låg' dimma med sol straxt ovanför, då brukar det bli extra fint! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Körsbärsblommor! Sannerligen förvånande, men å andra sidan är väl träden förädlade och växer dessutom inte på sin naturliga plats. Kölddimma kan ge intressanta motiv, både dimman i sig och rimfrosten som den lämnar efter sig.
Svar från ehrsa 2021-01-16 13:06
Hej! Ja, visst är det märkligt! Men dessa blommor fanns även i mitten på januari förra året, jag såg blommor även vid 'Bysistorget' här vid Hornsgatan, och det har jag gjort även nu.. Så det är absolut något genetiskt som spelar roll här.. Dom kommer från Japan där det också kan vara rejäla vintrar, men kortare vad jag vet, tror solen också är starkare där, så de här träden är nog programmerade att dra igång blomningen tidigt.. en del gissning här ska erkännas.. Låg dimma blir ofta fint, gärna med en blå himmel om man tittar uppåt, då brukar det bli extra fint! Tack! Stefan.
Hälsn!
Hej Jan - intressant och underbar reportageserie.
Jag gillar särskilt blommorner med den korte skärpedjup.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Det har varit den kallaste natten igår för denna vinter - minus 11,7 grader i Jylland - minus 9 i Roskilde.
Svar från ehrsa 2021-01-16 13:14
Hej! Ja, det blir gärna lite 'promenadbilder' när jag flanerar, med växlande motiv.. Med min 'APS-C' Z50 och det fina Nikon 300 mm. PF så blir bilderna väldigt bra, även närbilder så här! Brännvidden blir 450 mm. och närgränsen är också överraskande bra! Och skärpedjupet väldigt kort om man vill.. objektivet har f/4 så det är ett ganska ljusstarkt objektiv dessutom. Jag hade -10,4° natten till igår, det är den kallaste natten på 3 år som jag minns det.. Då har ni haft lika kallt, det är inte dåligt! Jag gillar kylan och lite 'lagom' med snö.. det blir väldigt fint när solen skiner! Tack! Erik.
Hilsen!
Härliga Stockholmsvyer med lite gott och blandat och Körsbärsblommorna är tydligen ganska köldtåliga men man undrar hur många reservskott det finns till vår blomningen och Soldyrkaren har blivit snöman. Tiden är något ur led.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2021-01-16 16:45
Hej! Ja, visst är det märkligt med Körsbärsblommorna.. dom blommade samma tid även förra året! Förmodligen är det genetiskt.. från Japan där vintrarna kan vara tillfälligt kraftiga, men oftast inte så lång som här och med mer sol(tror jag).. Förra våren blommade dom 'normalt' också trots den tidiga blomningen även då.. vi får se, men visst känns det knepigt på nått sätt.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Vaknade 08:15, solen började lysa vackert ända tills runt 10 snåret, då var det strålande sol. Så vi drog till Hornborgasjön idag men under bilfärden dit så blev det bara molnigare och molnigare. Och när vi väl var framme ca 48minuter senare så var det dimma nästan precis som dina bilder här hehe..

Nåväl fin bildskörd från Stockh... :-)
Svar från ehrsa 2021-01-16 16:51
Aah! Ja, så där är det.. molnighet och dimma är ibland inte alls förutsägbart.. Här ligger hela Mälaren och 'saltsjön' öppen, så är det kallt i luften så ångar det upp mycket fukt/dimma som då kan blåsa in över stan, eller inte.. helt beroende på vindriktningen.. Ibland har man tur, men oftast inte blir lätt känslan! Tack! Joakim.
Hälsn!
Häftigt !
Snöbilder lite överallt nu och så dyker du upp med blommande körsbärsblommor, fantastiskt men samtidigt galet.
ing-marie
Svar från ehrsa 2021-01-16 18:27
Hej! Ja, visst är det galet.. men fint.. 🌸🌸 Det är väl Japanska körsbärdträd det här, och troligen har dom gener därifrån och är 'tidigt blommande' även där! Tror att Japan kan ha rejäl vinter i norra delarna men kortare vintrar och lite soligare än här, så träden är 'på tå' hela tiden med att dra igång.. Förra året blommade dom också i mitten på januari, då trodde jag att det var tillfälligt.. nu vet jag att det blivit/är 'det nya normala'.. Även här vid Bysistorget vid Hornsgatan nära mig så finns det lite körsbärsblommmor utslagna! Känns ändå som något är lite knas.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!

PS. Har fått min nya 17-tummare men har inte startat den än, måste ha bra med tid när jag gör det, det brukar ta en viss tid med alla inställningar som ska göras.. är nyfiken på den högupplösta IPS skärmen där som troligen är lika skarp som min Retinaskärm, med dubbelt så många pixlar som min gamla 17-tummare! Håller just nu på med att fylla i ett formulär med bankuppgifter för att HP ska återköpa den trasiga 24 tums HP 'all in one' datorn, så snart är allt färdigt med detta ärende.. 🥱
imse 59 2021-01-16 21:54
Ja, det var lite fixande innan allt blev klart. Men det är väl värt besväret då allt är över och man får känna sig nöjd med en ny dator :-)
Trodde dom gjorde vågen när du plåtade ;)
Stockholm i frostdimma, inte så dumt faktiskt men det blir knepigt med 64 vita rutor,
fria regelvidriga drag kanske ;))
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2021-01-17 17:03
Hej! Ja, kanske jag har missuppfattat vågen där.. 🙂 Hmm.. ja svåra drag där.. man såg knappt de vita pjäserna, kanske man kan ta genvägar när allt är vitt.. kan nog bli rätt kul, men inte så rättvist! Tack! Gunte.
Hälsn!
Riktigt trevliga bilder från city igen! Otroligt med körsbärsblommorna.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2021-01-18 11:13
Hej! Ja, Körsbärsblommorna här speciella.. troligen är det genetiskt, dom blommade även i januari förra året, och fortsatte sedan att blomma resten av våren! Tack! Johnny.
Hälsn!