Att spegla det jag gillar.

Det är den tiden nu..

***

Då menar jag den tiden när man kan få se 'nattlysande moln'! Det kan bli rätt snyggt.. Nu och framöver är natthimlen tillräckligt mörk (Stockholm) för att dom ska kunna ses vid klar himmel, och om molnen nu finns..

Så här är ett par bilder från igår kväll, som fotades från min balkong på fri hand vid midnatt (sommartid), med 24 mm. och en Nikon D800E och ISO mellan 2800 - 4000 & 1/15 sek.

Tack för mig!

Inlagt 2022-07-29 18:03 | Läst 1115 ggr. | Permalink
Det är vackert! Lite upp och nedvänt känns det som när ljuset kommer underifrån. Har sett det i Kalix, men begrep aldrig vad det var, det såg riktigt konstigt ut.
Svar från ehrsa 2022-07-30 13:29
Hej! Det är lite speciellt med dessa moln absolut! Det känns lite 'neonljusaktigt' när man ser dom.. Man ser dom på himlen åt samma håll som man ser norrsken vintertid. Troligen är det fortfarande lite för ljust norröver i Sverige för att kunna se dom bra just nu, men vartefter det blir mörkare kvällar framöver så borde chansen öka.. kanske går det att se lite norrsken samtidigt med nattlysande moln.. eller inte? Tack! Stefan.
Hälsn!

Här är ett tidigare tillfälle: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/nattlysande-moln-nu.htm
Tyvärr, jag missade det för jag sov.. Flera bilder finns på social medier ( FB) idag o DN publicerade det nyligen. Fina bilder! hälsar Lasse
Svar från ehrsa 2022-07-30 13:35
Hej! Sova är också viktigt.. Själv går jag alltid i sängs vid midnatt och det sista jag gör är att 'stänga ner' balkongen och samtidigt titta ut över himlavalvet, vintertid så är det ev. norrsken man vill se, som i januari i år.. Eller gärna nattlysande moln som i förrgår, det är också fint och går rätt fort att fota utan alltför mycket 'stök'! Och det är väl nu när himlen blivit mörk på kvällarna och några veckor framöver som chansen är bäst! Tack! Lasse.
Hälsn!
Vackert! Såg i en astrofoto FB grupp att det var en bra natt, för det strömmade in bilder i morse. Jag får väl börja titta innan jag lägger mig
Svar från ehrsa 2022-07-30 13:42
Hej! Ja, jag gissar att jag hade kunnat upptäcka de här molnen lite tidigare på kvällen om jag hade hållit utkik lite bättre.. Men himlen för övrigt måste nog hinna bli hyfsat mörk innan man upptäcker dom och kan skilja dom från det 'vanliga' kvällsljuset mot norr.. Men det är väl nu och några veckor framöver som det kanske är bäst! Igår låg det ett molnflak just mot norr och skymde ev. nattlysande moln vid midnatt.. Så man måste ha lite tur med de övriga 'låga molnen' också.. Såg också en del bildexempel på dessa moln i DN igår, så fler hade upptäckt dom.. Tack! Peter.
Hälsn!
Hej Jan - det är några väldigt vackra moln som du har fångat.
En hel del fotografier visas även här i DK på DMI:s hemsida från folk runt om i landet som har fri sikt norrut. Det har jag tyvärr inte och går inte ut på kvällen/natten.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Från DMI:s hemsida:
Lysande nattmoln hör till de långa dagarna och ljusa nätterna. De består till övervägande del av fruset vatten och ligger på en höjd av 70 till 90 kilometer på gränsen till rymden. De är alltså de högsta molnen i atmosfären, och en bra bit från troposfären, som är det lägsta lagret av atmosfären och det lager där moln och väder normalt förekommer.
Svar från ehrsa 2022-07-30 13:48
Hej! Erik. Ja, jag blev överraskad vid midnatt där, molnen var väldigt tydliga! Jag har ju sett och fotat såna från balkongen tidigare.

Här: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/nattlysande-moln-nu.htm

Känns lite som 'sommarens norrsken' kanske.. 🙂 Man ser dom i samma väderstreck som norrsken vintertid.. Nu får man spana lite extra några veckor framöver innan 'fenomenet' upphör.. Tack! Erik.
Hilsen!
Riktigt vackert, jag har aldrig sett något sådant vad jag kan minnas, men jag får väl gå ut vid 12-snåret och kolla om det syns över Lindesberg
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-07-30 13:57
Hej! Ja, du borde också kunna se såna här moln nu även om de kanske inte alltid finns där, men ibland så finns dom där.. Himlen bör vara klar mot norr då är chansen bäst, och det är nu och några veckor framöver som chansen finns.. Molnen är lite 'neonaktiga' i sitt sken och ofta med lite 'strimmor'och syns tydligt mot norr, i samma riktning som norrsken brukar kunna ses! Jag brukar lägga mig vid midnatt och tar alltid en sista koll ute på balkongen innan rullgardinerna åker ned.. det är så jag får syn på sånt här, och det går rätt snabbt att ta några bilder på fri hand.. Men upptäcker jag det här lite tidigare på kvällen åker troligen stativet fram så att man får ner ISO lite mer! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Läckert! Här hemma på landet blir det mörkt 🙈
Svar från ehrsa 2022-07-30 14:02
Hej! Du borde kunna se de här molnen också, när dom finns där mot norr.. Dom lyser i nått 'neonliknande' sken och syns väldigt tydligt! Det är nu och några veckor framöver som chansen att se dom är bäst har jag läst.. Lite som 'sommarens norrsken'.. kanske? 🙂 Tack! Joakim.
Hälsn!
Fint fångat Jan. Nu ska jag vara hundvakt en vecka så då blir det kvällspromenader. Kameran får nog hänga med om det är lite mulet :-)
Har varit förkyld en vecka så promenerandet har varit begränsat och min utsikt från balkongen har begränsningar
Mvh Bengt
Svar från ehrsa 2022-07-30 14:07
Hej! Ja, ibland har man lite tur.. Brukar lägga mig vid midnatt och spanar först lite från balkongen innan rullgardinen åker ner.. det är då jag upptäcker sånt här! Molnen syns tydligt och har ett 'lysande' sken och är ofta lite strimmiga som i bloggen här..

eller här: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/nattlysande-moln-nu.htm

Igår kväll låg det ett molnflak mot norr som skymde ev. 'nattlysande moln'.. så man måste ha lite tur också.. Ju senare på kvällen desto bättre syns dom, övriga himlen bör helst vara rätt så mörk! Tack! Bengt.
Hälsn!
Hej Jan, snyggt! Har anat att vi haft det några kvällar men har inte velat åka iväg, jag behöver ta mig in till bron i Söderbärke för att få fri horisont. Bra med påminnelse, får försöka vid tillfälle då verkar sova lugnt :-)
Svar från ehrsa 2022-07-30 17:59
Hej! Björn. Förstår din problematik att plötsligt kunna lämna hemmet lite spontant.. Men har du ingen utsikt mot norr alls även om det står lite träd i vägen.. Det kan nog annars bli fint med mörka träd som silhuetter mot en himmel upplyst av såna här moln..? Hade tur att jag såg dessa moln precis vid läggdags, men synd att jag inte upptäckte dom tidigare.. då hade jag kunnat få ner ISO en hel del med ett stativ, som annars normalt ligger undanpackad i en garderob.. Men nu vet jag att det är tydligen nu och framöver som chansen är störst att se de här speciella molnen, jag ser dom som sommarens svar på vinterns vackra norrsken.. Tack! Björn.
Hälsn!