Att spegla det jag gillar.

Återigen en 'köldblogg'.. med herren i frack!

I dessa värmetider så är det rätt skönt att ta hand om oredigerade bilder från en mapp som skapades den 20:e mars i år. Jag besökte 'mina' Strömstarar i Nacka vid två tillfällen i mars, det första besöket gjorde jag en blogg av redan några dagar efter, sedan var jag åter där två dagar senare men de bilderna har legat på 'vänt' ända tills nu! En lagom inomhus sysselsättning när det som idag är +33° utomhus.. här inne brusar AC:n på och ger en nästan sval inomhustemperatur! Just nu sprutar den ur sig en luft som håller +10,5°. Bilderna tagna med 200-500 mm. 

Min förra 'köldblogg' också den tidigare opublicerad: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/en-svunnen-arstid.htm

Två individer fanns det här denna dag, här ses en..

Vädret var fint, och luften var skön att andas..

Här hade man ju gärna sett en Strömstare..

Och här kom den..

I lite fint och lågt motljus..

Nedströms..

Kanske parbildning..

Tack för mig!

Inlagt 2018-07-16 20:55 | Läst 1087 ggr. | Permalink
Jag förstår att du sitter där och svalkar dig. Både med AC och vintriga bilder.
Sten
Svar från ehrsa 2018-07-17 12:21
Hej! Ja, det fungerar faktiskt.. :-) Det är redan uppe i +30.5° ute nu vid 12:00 ser jag på SMHI.. det blir säkert ett par grader till.. Igår antydde man att värmen ser ut att bestå säkert 10 dagar till.. Jag minns också att ibland så hänger juli och augusti ihop på något sätt vädermässigt.. Är juli så här extremt så finns det tydligen nån statistik som antyder att augusti kan fortsätta likadant.. Vi får hoppas att det inte alltid blir så.. Tack! Sten.
Hälsn!
Härligt med lite strömstarebilder. Gillar verkligen bilderna där dom sitter på iskanten.
Känner nästan kylan i fingrarna nu, vet ju hur det brukar kännas när man fotar dessa :-)
Svar från ehrsa 2018-07-17 12:46
Hej! Ja, det kändes rätt bra att ta tag i dessa bilder nu, från en årstid där det faktiskt var rätt kallt även om det var i slutet på vårmånaden mars.. det är ju inte så jättelänge sen! Jag fotar ju allt i RAW och när jag redigerat dom bästa bilderna till JPG så slänger jag numera RAW-filerna, sparar bara de redigerade JPG bilderna. Här hade jag många RAW-filer som tog onödig plats på hårddisken, men jag kan inte slänga dom förrän jag gjort JPG-versionerna så det var skönt att bli av med den här stora bildmappen! Och jag vet också att jag går aldrig tillbaks till gamla RAW filer igen, däremot kan jag gå tillbaks de färdiga JPG-bilderna.. Känns som 'man' inser mer och mer att det är årstiderna vår och höst som är skönast! Sommar och vinter kan vara lite väl extrema nu för tiden.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Sköna svala bilder av din hurtiga vinterbadare, det är inte utan att jag frestas att titta på lite egna vinterbilder för att få lite låtsassvalka.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-07-17 12:55
Hej! Visst är det rätt trevligt med lite 'kylande' vinterbilder just nu när värmen nästan är olidlig! Det är ju verkligen onödigt varmt nu, på ett sätt som inte gynnar någon annan än glassförsäljarna kanske.. :-) Dom här bilderna och dina fina vinterbilder i din blogg, ihop med min AC som blåser lite kyla så känns det faktiskt riktigt skönt just nu..! Men jag ska ändå snart bege mig ut och känna lite på värmen.. Tack Stig! Ha det så bra!
Hälsn!
Svalkande i värmen, fast vi hade bara 29C igår. Vår lägenhet som vätter mot väst så det är olidligt varmt dessa dagar, somnade någon gång vid 2. Den näst sista vid iskanten och det guldskimrande vattnet samt en flygbild i mitten får bli mina favoriter
Svar från ehrsa 2018-07-17 13:09
Hej! Ja, nätterna är jobbiga när det blir för varmt.. Kan bara rekommendera en 'portabel' AC! Har en Electrolux köpt förra året för drygt 5000:- väger 30 kg. men står på hjul, den blåser ur sig en luft som just nu vid 13:00 håller +10.1° där den luften sedan fördelas bra med en stor tyst takfläkt som jag haft i alla år jag bott här (18 år). I natt hade jag ingen AC igång däremot takfläkten fick gå med högsta fart, det var lagom! När jag vaknade nån gång vid 06:00 så satte jag däremot igång AC:n också och somnade om, när jag gick upp vid 09:00 så var det nästan kyligt i rummet.. Hur härligt som helst! Men bor man stort med ett flertal rum får man nog prioritera vilket rum man vill kyla och stänga dörrarna till övriga rum.. Jag tycker en AC är billigt jämfört med vad kameraprylar kostar.. och är värd varenda krona i dessa dagar! Tack! Peter.
Hälsn!
Uppiggande läsning i värmen! Har också en AC, ska bli intressant att få se elräkningen när den kommer... den har gått extra mycket denna sommar.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-07-17 13:18
Hej! Ja, nu får vi försöka kyla oss på alla tänkbara sätt.. :-) Även lite vinterbilder kan nog hjälpa till lite rent psykologiskt! AC:n är guld värd när vädret är så här! Ihop med min takfläkt så gör den underverk med rumstemperaturen nu! Men har man flera rum så får man nog stänga till lite så att man kanske bara kyler ett rum.. Jag har haft AC i kanske 6-7 år och det jag såg för några år sen när jag använde den flitigt under en varm sommar var att min elräkning ökade med lite drygt 500:- på ett kvartal. Det är väl lite som att tanka bilen en extra gång.. kanske? Tack! Johnny.
Hälsn!
sears 2018-07-17 16:16
Hehe ja det är nog som att tanka bilen lite extra. Dock brukar jag endast köra min AC någon timme på kvällen innan jag ska lägga mig. Nu har den gått dygnet runt sista veckorna så det blir nog en överraskning för mig sedan :) Men det är det värt!

MvH
Johnny
Fin och svalkande bildsvit! Favoriter bland bilderna är flygbilden i motljus, samt den näst sista! Ha en fin dag! Yvonne
Svar från ehrsa 2018-07-17 13:22
Hej! Ja, lite fortsatt vinterkyla i bilderna är nog inte helt fel just nu.. :-) Jag ska ändå ta mig ut straxt i värmen.. lite får man nog plåga sig också, och inte bara bekvämt sitta i luftströmmen från AC:n hela dagarna... Tack Yvonne. Ha det så bra du också!
Hälsn!
Skönt, det kan behövas, vi hade typ 34 i går. Dock satt jag i svalkan i bilen en stor del av eftermiddagen då jag skjutsade en av gästerna till Arlanda och hem igen.
Fin bildsvit! Rent bildmässigt är första bilden favorit men många fler vackra på strömstararna! Hälsningar/ Björn T
PS Mer och mer avundsjuk på AC´n........
Svar från ehrsa 2018-07-17 18:49
Hej! Ja, nu behöver vi lite 'kyla' även i bloggen här! Bil med AC fungerar ju också bra, absolut! Som jag skrivit tidigare, den här Electrolux modellen jag har ser ut exakt så här: https://www.electroluxhome.se/hem-hushall/klimat-ac/portabel-ac/exp12hn1w6-1/ Jag vet att den fanns i två olika modeller varav jag har den 'svagare', men den räcker gott för min lilla lägenhet. Jag tycker den är bra och är tystare än den jag hade tidigare i 5 år (annat fabrikat). När detta skrivs (18:30) så blåser den ut luft som är +12,4° varm och det är jätteskönt! När utomhustemperaturen sjunker lite på kvällen så levererar också maskinen motsvarande grader kallare luft i sitt utblås. Den står nära balkongdörren nu där den varma luften blåses ut via en grov slang över balkongräcket. Det finns också några tunnare slangar ut på baksidan som kan dränera ev. kondensvatten som kan bildas vid kylningen av luften, beroende på hur fuktig den är. Det finns en inre behållare för vatten i maskinen som om den blir full får maskinen att stanna, då behöver den tömmas för att kunna återstarta AC:n. Mina slangar från maskinen går till en kastrull som står ute på balkongen, men hittills har inget överskottsvatten nått dit, utan idén är att kondensvattnet ska följa med varmluften ut i den grova slangen och verkar så göra, hittills.. Men blir det ännu fuktigare (augusti kan vara extra fuktig) kanske man behöver tömma maskinen på vatten ibland? Jag vet att min förra maskin samlade upp 12 l. vatten en gång under en augustinatt för kanske 6 år sen.. medans jag låg och sov och njöt av en sval och torr luft.. Jag hade en diskbalja under avtappningsröret på baksidan då. Om ni skaffar en AC framöver så kanske ni får stänga till flera rum för att apparaten ska kunna prestera så att det känns svalt, man får 'prioritera' lite var man vill ha det svalast! Jag stänger balkongdörren så mycket det går med apparaten innanför och slangen ut i den springan, då tar jag inte in ytterligare lika mycket varm luft in i lägenheten, som annars kommer in om dörren är helt öppen.. Jag tycker 5500:- som jag betalade på Elgiganten förra året är oerhört väl investerade pengar! Mina billigaste objektiv jag har kostar nästan 5000:- styck.. Fram för fler köldbloggar nu, dom behövs..! :-) Tack så mycket Björn!
Hälsn!
Fint fångad strömstare! Man blir ju sugen på ett glas isvatten. Jag såg en strömstare i bäcken knappt hundra meter från huset en vår, men den fick ge sig för den bäcken sinar varje sommar. I år är den torrare än krut och fnöske tillsammans.
Svar från ehrsa 2018-07-17 18:58
Hej! Låter härligt att ha en Strömstare så nära! Det är riktigt tuffa vinterbadare, det kan vara hur kallt som helst bara det finns öppet strömmande vatten så trivs dom! Man kan ju se dom lite överallt vid öppet vatten när det är flyttider, men dom flyttar inte så mycket längre än vad dom verkar behöva.. bara det finns strömmande vatten så är dom nöjda! Håller med, glittrigt strömmande vatten skapar en viss törst, speciellt i dessa tider.. Ganska ofta så har juli och augusti likvärdigt väder, man får hoppas att inte statistiken stämmer för detta även i år.. det kan bli väldigt tufft då! Tack så mycket Christer!
Hälsn!
Förstår att du får ideer när ac:n sprutar ut vinter på dig..och läckra bilder är det..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2018-07-17 19:04
Hej Ja, nu får man ta till artificiellt klimat inomhus! :-) Det är lika skönt som när man sitter i en bil med bra AC.. Utanför är det över +30° och här inne blåser maskinen ut +12,3° kylig luft.. underbart är det minsta man kan säga.. lider ingenting av värmen där jag sitter nu! Tack så mycket Gunte! AC är guld!
Hälsn!
Det var riktigt uppfriskande med lite isbilder i värmen! Strömstaren är en riktigt fin fågel. Jag tycker allra bäst om näst sista bilden, men det är fint motljus på fågeln i många bilder.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-07-18 19:28
Hej! Ja, jag tyckte det kunde vara lämpligt med lite is i bloggarna nu, med tanke på värmeböljan.. :-) Det var också en rätt så stor mapp med RAW-filer här som jag vill bli av med.. Mina RAW-filer gör jag de bästa JPG-filer av från de bilder som blev 'nått'.. sedan slänger jag RAW-filerna, så det var lite skönt att få det gjort också! Tack! Bjarne.
Hälsn!