Att spegla det jag gillar.

Främmande makt över Södermalm..

Plötsligt hörde jag det 'tunga' ljudet från en större helikopter, ett ljud jag inte hört på en del år nu.. Det är några år sedan helikopterbasen på Berga lades ner, där dom hade de mäktiga 'Vertolhelikoptrarna' eller 'Helikopter 4' som dom också kallades, en helikopter som konstruerats av Boeing, men de flesta som Sverige hade var byggda av Japanska Kawasaki. En mäktig upplevelse att flyga med, har nog gjort detta mellan 5 - 10 gånger i mitt tidigare yrke, men sedan ett antal år så finns det inga sådana helikoptrar kvar här, de såldes till USA..

Blev därför förvånad när jag plötsligt såg två sådana komma flygande från öster mot väster i höjd med Hornsgatan här på Söder, militära var dom dessutom..! Vi har ju inga sådana kvar! Det tog en stund innan jag upptäckte att dessa var en lite större 'systermodell' kallad 'Shinook', Efter att jag fotade dom kunde jag se att det stod 'Royal Air Force' på en av dom, de var alltså från England! Vad gjorde två sådana maskiner här? Har inte en aning, och har inte läst nått om det heller! Det är ju en rejäl sträcka att flyga med helikopter hit från England.. Vi kanske redan har gått med i Nato..?

Sett från Tantolunden igår:

Tack för mig!

Inlagt 2015-09-25 23:24 | Läst 3895 ggr. | Permalink
Maffiga maskiner det där, tom Kungsörnen ligger i lä där😀
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2015-09-25 23:53
Hej! Ja, jag kan bara hålla med! Ljudet är speciellt från dessa också! Jag har haft förmånen att flyga en hel dag med våra tidigare 'Heikopter 4', en dag som innehöll det mesta man kan göra med en helikopter.. har t.o.m. provat att styra en i luften, med en lite dosa med Joystick, framåt, bakåt, vänster, höger, snett bakåt.. osv.. en dosa som de som 'vinschar' människor har, för att bättre kunna precisions-styra över ett 'offer', än vad de två piloterna längre fram i helikoptern kan göra. Dessutom bjöds vi på 'berg och dalbana' på ett sätt som får de flesta tivolin att blekna.. Kul var det! Det får bli en annan blogg nån gång.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Något som intresserar alla människor.
Det var många i dag som stod med näsan mot skyn kan jag tänka.
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2015-09-25 23:56
Hej! Ja, det här hände sig igår eftermiddag, en torsdag mitt i veckan alltså, när inte så många är lediga eller hunnit åka hem från arbetet.. så det var ju ingen flyguppvisning heller? Vore intressant att få veta vad Engelska Royal Air Force gör här? Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Intressant information i ett änme som jag vet noll. Vi har ju knappt råd med något försvar längre så nog var det märkligt med dessa bjässar här, vi kanske är invaderade och ingen berättat det för oss.
Svar från ehrsa 2015-09-26 21:21
Hej! Ja, man undrar allt vad dom gjorde här? Kanske kommer fram någon förklaring framöver.. Fast några sådana här helikoptrar tycker jag att Sverige borde ha, dom är ju väldigt bra i 'räddningssammanhang'! Nu har vi inte längre några helikoptrar med den här kapaciteten, tyvärr.. Tack! Margareta.
Hälsn!
De ser gigantiska ut. Jag har heller inte sett någon information om varför de är här.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2015-09-26 21:26
Hej! Visst är dom stora, absolut! Kan ha 55 säten eller 24 bårar, verkar kunna lyfta upp emot 12 ton.. enligt Wikipedia. Sådana borde vi ha några av tycker jag! Tack! Lena.
Hälsn!
Ja helikoptrar är lite småkul att få se. Jag har flugit en gång men då med en betydligt mindre modell med 3 möjligen 4 sittplatser. Kanske var de bara här på artighetsbesök, sådana utbyten brukar väl ske då och då.
Svar från ehrsa 2015-09-26 21:38
Hej! Ingemar. Lite mystiskt är det att dom är två, tycker jag! Kan dom ha gjort något större lyftjobb här, inhyrda helt enkelt, sånt har hänt förr vet jag. Jag har själv sett världens absolut största helikopter som är Rysk komma flygande över stan från väster mot öster för drygt 15 år sedan, antagligen på väg tillbaks till Ryssland då, efter att dom varit här och rest kraftledningsstolpar åt Vattenfall. Den kan tydligen lyfta 20 ton.. Själv har jag flugit ganska mycket helikopter genom åren i mitt tidigare yrke, så väl olika militära modeller, som polisens äldre, men också den nyare modellen. 'Sista' gången blev det med polisens, där vi landade på Vikinglines Amorella ute vid Ålandshav, och gjorde sedan ett dykuppdrag efter en passagerare som ramlat/hoppat överbord.. Vi hittade inget.. Hemfärden gick sedan med Kustbevakningens snabbaste båt 'Kobra', men detta är historia nu.. Tack!
Hälsn!
Ingemar Svensson 2015-09-26 21:45
Typiskt ryssarna att bygga världens största helikopter, de vill ju gärna visa att de kan. Är du utbildad ytbärgare och dykaren Jan?
Svar från ehrsa 2015-09-26 23:01
Hej! Nä, inte ytbärgare i helikoptersammanhang, däremot är jag dykare från det militära, och sedan 'räddningsdykare' (vattendykare) i Stockholms Brandförsvar i 25 år, på Kungsholmens brandstation. Den enda brandstation i länet med den specialiteten, och då också med hela länet som utryckningsområde, därav samarbete med de helikoptrar som fanns att tillgå. Däremot har jag vinschats både ner och upp från Vertolen (hkp 4) ett par gånger, även på larm. Som räddningsdykare så larmades alltid vi när någon olycka i samband med vatten / is / båt inträffade. Många gånger fick vi vända eftersom de 'lokala brandförsvaren' lyckades hantera det hela utan oss dykare, det kanske räckte med deras egna ytbärgare med cyklop och snorkel. Oftast handlade det hela om att leta och plocka upp drunknade människor. Ingen livräddning då, men viktigt för anhöriga av etiska skäl att personen hittas.

Här finns förresten världens största helikopter: https://sv.wikipedia.org/wiki/Mil_Mi-26
Hälsn!
Såg dem på Bromma i fredags. Det lät en del när de lyfte. Mäktigt.
Svar från ehrsa 2015-09-26 21:42
Hej! Aha, undrar vad dom gjorde här? Du har ingen aning? Kan dom ha gjort något 'lyftuppdrag' kanske, vi har ju inga liknande helikoptrar kvar längre, tyvärr.. Jag vet att man ibland hyr in helikoptrar från utlandet, när inte Sverige har den kapaciteten. Tack! Magnus.
Hälsn!