Att spegla det jag gillar.

Hmm.. ibland undrar man..

Hur kommer sig detta.. varför inga undervåningar.. varför avstod man att spränga bort knallen.. stod fastigheten redan där på knallen när gatan anlades.. var går man in.. frågorna blir många.. Sett på Brännkyrkagatan här på Södermalm i Stockholm..

Tack för mig!

Inlagt 2017-07-14 23:05 | Läst 1565 ggr. | Permalink
En möjlighet är onekligen att huset byggdes innan man hackat eller sprängt bort berget. Att gators höjd ändrats är inte helt ovanligt när man har jämnat ut dem. På en del platser finns det ju pucklar kvar, t ex vid det famösa Tårtan, men även på annan plats längs just Brännkyrkagatan.
Svar från ehrsa 2017-07-14 23:57
Hej! Visst kan det vara så, det är min tanke också.. Det ser väldigt udda ut, men det är kul att se! Kanske att ingången till fastigheten är via en gård som man når via en av de andra fastigheternas ingångar.. Spännande i alla fall! Tack! Martin.
Hälsn!
ztenlund 2017-07-15 00:21
Det är samma fastighet (alltså den egentliga betydelsen) som byggnaden till höger, så det är nog den vägen.
Svar från ehrsa 2017-07-15 00:29
Tack för info Martin, känns som man får kika lite mer på denna fastighet..
Hälsn!
Så du observerade detta nu...härligt...du som gått så mycket där...även jag när min mor levde. Underligt inte min styvfar visade mig detta så häftiga byggnadssätt...
det var verkligen sevärt på många olika sätt sett...
Det ser ut som en vacker installation .....stupröret följer stenarna tills där blir enbart bruk så lampan så fint placerad...kan det vara gjort i nutid eller? Måste väl vara skrivet om det någonstans. Nu blev jag så nyfiken..god natt
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2017-07-15 00:29
Hej! Näe, jag har sett det länge, men aldrig gjort en blogg om det.. :-) Råkade ha en extra vid 'vidvinkel på kameran idag, vilket krävs.. Det är verkligen fint som du säger, nästan som en installation.. Men jag vet ingenting mer om fastigheten än vad Martin S. skriver i sin kommentar. Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Vad är det för brännvidd på de två första fotona? det ser lite speciellt ut.
Svar från ehrsa 2017-07-15 12:13
Hej! Alla tre bilderna är tagna med mitt Nikkor 14 - 24 mm. f/2,8 zoom, här inställt på 14 mm. Det blev därför jag gick förbi här, det går inte att få med hela motivet ordentligt om inte en väldigt 'vid' brännvidd används.. Det blir inte så ofta jag promenerar med den nu för tiden, det väger en del! Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2017-07-15 16:33
OK, tack för info!
Vilken tur att berget är kvar där, annars hade. I välbaldrig rättsenhet dom här fina stadsbilderna, jättefina!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-07-15 13:54
He he, där hände visst något med enhetens rättstavningsprogram.. Men jag förstår tror jag! Visst är det kul att det finns såna här 'udda' lösningar på byggnationer genom årens lopp, man får nog gissa att den där byggnaden stod där innan man anlade Brännkyrkagatans hela sträckning, kanske själva gatan fanns men att den inte sträckte sig förbi den här fastigheten. Den ligger ganska så i höjd med café 'tårtan', du vet.. Råkade ha mitt vidvinkligaste objektiv monterat 14-24 mm. därför fick det bli några bilder här, annars fungerar det inte.. Tack! Björn.
Hälsn!
Khalad 2017-07-15 15:06
Precis, jag orkar aldrig hålla jämna steg med med Apples automatiska tolkningar av vad jag är på väg att skriva. Här var jag väl själv startpunkten med en punkt som inte hörde dit....Skönt att du begriper😀
Festlig bildserie om en lite annorlunda fastighet, men onekligen vilar den på fast grund.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-07-15 18:22
Hej! Ja, en sån här fastighet blir man glad av.. en byggnad som antagligen stretat emot 'planerarnas' slutliga planer.. Och det gick ju ändå! Och det är som du säger, det verkar stadigt.. Tack! Stig.
Hälsn!
Häftigt, detta är ett exempel på Stockholms intressanta detaljer som man lätt kan missa om man inte vet exakt var de ligger ... sådant man (om man har tur) upptäcker i förbifarten och förundras av. Det finns mycket intressant i storstäder, bara man finner lugnet att se - och inte bara dras med av stressen.
Svar från ehrsa 2017-07-15 22:03
Hej! Visst är det häftigt! Kan bara hålla med.. Nån slags 'speciallösning' måste det ha blivit någon gång i tiden.. antagligen för att någon inte gick med på 'nånting'.. Och det finns en hel del sånt här att upptäcka om man tar sig tid och även går lite andra vägar än de vanliga! Tack så mycket! Melody.
Hälsn!
Den sista bilden är ju läckrast tycker jag. Det är som att berget vägrat att ge med sig och att det här blev det bästa människan kunde åstadkomma. Jag får lite Sagan om Ringen -känsla när jag tittar på den.

Ha det gott! /Thomas
Svar från ehrsa 2017-07-17 21:44
He he, bra tankar om det hela! För mig kändes det som att här har det bott någon som vägrat finna sig i att myndigheter antagligen haft andra planer än att denna knalle skulle få vara kvar.. och där finns den än idag.. Sen blev det rätt snyggt också med detta lilla berg, det är fint att inte allt är så symmetriskt.. Men det krävs en rejäl vidvinkel för att få med det hela på bild, råkade ha mitt 14-24 mm. denna dag.. Tack! Thomas, ha det bra!
Hälsn!