Att spegla det jag gillar.

Ibland kommer det över mig..

Måste bara få komma till en "riktig" skog ibland..

Som den inflyttade stadsbo (sedan länge) som jag är, så känner jag ibland ett stort behov av att få se lite orörd natur. Det brukar bli nån eller ett par gånger per år som jag försöker ta mig till just denna fina skogsmiljö, här i form av naturreservatet Stora Envättern i Södermanland. Där finns min lilla oas vad gäller skog med tillhörande sjö, och som jag gärna helst besöker under hösten. Dessutom så verkade det "prognostiserade" regnet utebli, eller vara försenat. Och så var det, det regnade rejält senare på kvällen. Så denna dag i skogen får ses som en ren bonusdag..

Denna säsong syns många olika svamparter trots torka, men jag hittade inga för mig kända ätliga arter just idag, men om ett par veckor finns det säkert en hel del Trattisar där..

Okänd art för mig, sågs i mängd.

Giftigt röd.. eller?

Fina myrstackar kunde ses..

Efter en kort promenad dyker den upp, Stora Envättern här i 180° panorama.

Speglingar..

Även Näckrosens blad börjar få höstfärger..

Plötsligt fanns det där.. en spegling av ett skogsrå..!

Hon försvann in här nånstans, i djupa skogen..

Så lämnade jag denna vackra sjö och dess omgivningar, men även under den promenaden fanns det en hel del vackert att njuta av..

Vissa löv tar i lite extra så här års..

Nu är "skogsabstinensen" stillad, ett litet tag framöver.. Tack för mig!

Inlagt 2014-09-22 08:42 | Läst 3489 ggr. | Permalink
En skogspromenad är lisa för själen.
Även om du inte fick några ätbara svampar med dig hem så fick du en knippe fina bilder ändå.
Svar från ehrsa 2014-09-22 15:01
Hej! Ja, det är verkligen en "lisa för själen", det är en sanning som inte går att säga emot! Där mår man alltid bra, även om jag hade lite ont i ett knä just igår.. hmm.. :-) Om några veckor ska jag nog prova med "Trattisarna", då borde dom ha dykt upp. Tack för kommentaren!
Mvh!
Tack!
För mig blev det också en "lisa för själen" att se dessa bilder. Det känns nästan som man vandrat med dig.
De förmedlar verkligen en skön känsla för vår ofta underskattade natur. De visar skönheten i de små naturmotiven vi har i detta land, och vid den här årstiden är färgskalan underbar, vilket jag tycker du fångat så fint. Skönt att betrakta sådana här bilder jämfört med de övermättade bilder från SV USA som jag nyligen såg på en amerikansk fotoblog.

PS. Hos oss i N Östergötland börjar trattisarna nu finnas i ganska hyggliga mängder. DS
Svar från ehrsa 2014-09-22 15:09
Hej! Tack för kommentarerna, dom värmer! Ja, visst är det fint i vår vackra natur, speciellt nu! Tycker de här lite murriga och dova färgerna man ser ute i naturen nu även under en mulen dag, gör sig väldigt fint på bild, bara man håller ner exponeringen så att inte kameran "ljusar upp" det hela för mycket..!

Tack för rapporten om "Trattisarna"! Jag tror det har varit för torrt här den senaste tiden, men de senaste 24 timmarna så har vi fått rejält med regn här, så nu kanske det sätter fart!?
Mvh!
Sköna bilder på skogen. Om det är stillheten och kanske tystnaden du åsyftar så har du verkligen lyckats.
Svar från ehrsa 2014-09-22 17:17
Tack så mycket! Ja, det var verkligen stilla, nästan bedövande.. Känns som det susar i öronen när det är så stilla och tyst som det var där! Endast lite Korsnäbbar var det som hördes ibland, vad jag minns nu..
Mvh!
Åh, vad fina och stilla bilder med massor av liv i. Tack för att du tar oss med på en vandring i denna fuktig skog. Här i Californien är det så torrt så jag uppskattade verkligen att få komma in i din skog.
Kom att tänka på boken Vildhjärta av Maria Westerberg, kanske du skulle tycka om den ifall du inte har sett den tidigare. Hon älskar verkligen skogen.
Svar från ehrsa 2014-09-22 20:57
Hej! Oj, i Kalifornien.. ja där finns det väl också en del rejäla skogar, fast norrut då? Du är så välkommen in i "min" fina skog, där finns plats för många, dessutom går Sörmlandsleden utefter dess solbelysta norra strand, så just där är det lättpromenerat. Tack för kommentarerna och tipset om boken, ska hålla utkik efter den.
Mvh!
Riktigt fina bilder Jan! Skogen är underbar att vandra i!
Ha en fin kväll!
Svar från ehrsa 2014-09-22 21:02
Tack så mycket Heléne! Ja, det är nått visst med skog, där finns ofta ett lugn som annars är svårt att hitta i dagens stressade samhälle.. och ett överflöd av så mycket som är vackert! Med en kamera över axeln så känner jag dessutom hur sinnena skärps lite extra.. det tror jag är bra!
Mvh!
Det finns för och nackdelar med allt. Jag bor ju i en liten 'skithåla' och det betyder att skogen i princip finns runt hörnet. Å andra sidan ges det sällan tillfälle till gatufotografering. Men man får ta del av det som bjuds. Mycket höst i dina fina bilder.
Svar från ehrsa 2014-09-22 21:18
Ha ha! Skithåla är hårda ord, men jag förstår vad du menar.
För mig är inte den här fina skogen i bloggen självklar, den kräver viss planering för att nå. Så billös som jag är (vem orkar med parkeringseländet i Stockholm..) så kräver det hyrbil (vilket jag nyttjar ofta) och bokning en viss tid innan, då också helst med vetskapen hur kommande väder blir. Om man nu inte lyckas haffa en kompis med bil, vilket också händer ibland. Men jag har märkt att vill man fota ordentligt så är det ofta lite distraherande när någon annan är med..

Gatufotografering finns ju å andra sidan lättillgängligt här, jämt! Och jag upplever att det aldrig är tråkigt att bo här. Är årstiden och vädret lite trist så är det ändå bara att sätta på sig rätt kläder och bege sig ut, även utan uppgjorda mål. Det blir alltid nått bra av det hela, det är min upplevelse efter 30 år innanför tullarna. Man glider lätt omkring anonymt här dessutom, vilket också kan vara rätt skönt ibland
Mvh!