Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Rallen revisited..

Så blev det ändå ett besök till vid Råstasjön.. Det var ju bara knappt två veckor sedan jag var där och fick se den stabila Vattenrallen.. Eftersom jag hade ett besök hos Nikon som håller till ganska nära så var det lätt att ta sig ner till Råstasjön med mitt utbytta 200 - 500 mm zoom för en första test! Det förra exemplaret hade problem med bländaren så fort som temperaturen sjönk under +-0°, Nikon har haft det exemplaret i tre månader.. innan dom bestämde att jag istället skulle få ett nytt, så jag har fått klara mig under vintern med mitt 80 - 400 mm zoom, vilket också är ett mycket bra objektiv! Vid det tidigare besöket vid Råstasjön så togs bilderna med mitt mindre zoom. Så dagens besök vid Råstasjön blev ett test med mitt 'nynya' telezoom 200 - 500 mm, och som jag sett hittills så fungerade det klanderfritt, trots minusgrader på sena eftermiddagen! Men för att fota den närgångna Vattenrallen så är nog den mindre zoomen egentligen att föredra eftersom den/dom just är så närgångna! Och denna fina och soliga dag bjöd dessutom på två rallar.. En lite kaxigare och något lite större Vattenrall som även äter ur handen, gärna leverpastej eller korv.. och en annan individ som man anar är något mindre, och som håller sig undan något lite mer. Dom  håller en lucka mellan varann på drygt 10 meter, kommer dom för nära varann så jagar den större gärna iväg den lite mindre.. (sägs det) Men idag kunde man enkelt se de båda individerna bara genom en liten förflyttning på 10 meter.. Känns rätt så fantastiskt och ovanligt! Idag visade sig även en Rödhake vid samma matningsplats som rallarna håller till. Och en hel del Hägrar men även andra fina fåglar kunde ses, som Rörhönor! Ett besök av en vuxen Duvhök som dessutom hördes ljudligt och nära med sitt läte förgyllde besöket här lite extra, den höll till i trädtopparna ovanför den fågelmatning som finns utefter stigen upp mot badmintonhallen (tror jag att det är). Där sågs också Nötskrika och Större Hackspett förutom dom vanliga mesarna och Koltrastarna.

Här kommer en hel del bilder även denna gång från Råstasjön, tagna som en test av mitt 'nynya' telezoom 200 - 500 mm. f/5,6 . Och allt verkade fungera!

Den här Rödhaken håller till där Vattenrallarna finns..

Så dök den då upp, den ena Vattenrallen..

Och så kom den andra mer oblygt fram..

Och den låter sig gärna matas..

Idag ser det ut som det blir Falukorv..

Här är Susanne, som skötte matningen här idag.. Den vita halsduken viftas som en signal till Rallen att det är käk på gång! Innan dess så klappar man gärna en del i händerna för att också uppmärksamma den på käk..

Sen finns det ju andra fåglar här också..

Även en vuxen Duvhök sågs och hördes flera gånger här! Detta är bara en 'slumpbild' tagen med höftskott utan någon som helst precision, bara ett grovt siktande rakt upp mellan träden! En 'dokumentationsbild' där det gick att se att det var en vuxen Duvhök.

Så fanns ju också Hägrarna där..

Och så finns ju Rörhönorna också..

Sista solstrålarna nu..

Olika 'häng'..

Sen gick jag mot pendeltågsstationen i de sista solstrålarna..

Objektivet fungerade i alla fall.   Tack för mig!

Postat 2016-02-29 01:39 | Läst 2510 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Allt är design..

Moderna fastigheter skiljer sig en del från fastigheter från förr..

Tror nog jag gillar fastigheter från 'förr' lite bättre.. Bilderna tagna i Solna nära 'Friends' och Råstasjön.  Tack för mig!

Postat 2016-02-25 10:27 | Läst 2717 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Den lättfotade Rallen..

Ja, den kanske inte är 'lättfotad'.. men vad vet jag, den kanske ändå är det.. den har i alla fall stora fötter, så trycket blir nog lätt från dessa fötter.. Och i alla fall så är den lätt att fota, så i och med det så är den ju faktiskt tämligen lättfotad! Denna Vattenrall har väl de flesta fotat under de vintrar den har haft sin vistelse i Råstasjön i Solna. För mig var det första besöket där för att försöka få lite bilder på den, och det var ju enkelt.. när den rör sig några meter från ens egna fötter.. och andra dessutom matar den med leverpastej..

Dagen började bra..

Framme vid Råstasjön, där naturen tyckte det var vår..

Även Gräsänderna tyckte det var lite vårlikt, en hel del 'duschade', och andra försökte nog mest imponera på andra..

Och Rörhönorna går omkring, helt orädda de också.. så brukar inte 'normala' Rörhönor göra!

Så var det då Vattenrallen.. Det var den jag var ute efter och den var lätt att hitta, nära gångvägen runt sjön, på dess nordöstra sida. Här kommer nu en hel del bilder på denna Vattenrall.. så ni får väl skrolla en del här kanske.. om det blir tröttsamt!

Leverpastej är gott..

Där Vattenrallen håller till finns en hel del Koltrastar som också gärna tar leverpastejen om dom hinner före rallen. Vattenrallen är bara obetydligt större än en Koltrast. Flera Koltrastar verkade helt orädda dom också, den här sitter inte ens en meter ifrån..

Lite matning finns där också, med en hel del Blåmesar på besök, hörde både Rödhake och Gärdsmyg men såg dom aldrig. Gärdsmygen lär vara ovanligt orädd den också!

Mera rall..

En del Hägrar kunde ses, gärna nära eller även i de solbelysta vassruggarna.

Sen började solen stå väl lågt, så jag åkte hem..  Tack för mig!

Postat 2016-02-22 05:26 | Läst 2710 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fly me to the moon..

En av många fina låtar, sjungen av 'Frankie Boy'..

https://www.youtube.com/watch?v=oOldMawuDWY

Tack för mig!

Postat 2016-02-20 10:56 | Läst 2369 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Kärnisar är vackert..

Speciellt om isen hamnat ovanpå annan is av vågor och vind, och samtidigt blir genomlyst av ett lågt eftermiddagsljus! Då blir dessa kristaller som juveler..

När kärnisar blir utsatta för varm vind så avslöjar sig de enskilda iskristallerna genom de tydliga gränserna mellan varje kristall, det är där som kärnisar smälter först, vid gränserna mellan varje kristall. Men det börjar uppe vid ytan innan upplösningen av isen sakta går nedåt vid stark vårsol och värme.

Ofta bildas också stående extra smala kärniskristaller med en skarp gräns till de större oregelbundna iskristallerna, den typen av kärnisar blir extra mörka i vårsol och suger åt sig mycket solstrålning i mars/april och blir då snabbt farliga! Här är de stående smala iskristallerna ihop med de större säkrare iskristallerna.

Här kommer en mängd bilder på de kärnisar som hamnat ovanpå större isflak i det fina vädret! De smala strecken som går hit och dit är alltså gränser mellan varje enskild iskristall. Iskristallerna är i sig stenhårda ända till de smält bort, så som en isbit i ett glas.. gränserna mellan kristallerna smälter dock snabbare!

Här ser man både större iskristaller och de smala (på höger sida), och man ser även att 'limmet' (vatten det också) håller på att luckras upp neråt i det lilla flaket..

Här har ett kärnisflak rest sig på högkant, och de enskilda hårda iskristallerna lyser klara, medans gränserna mellan kristallerna håller på att lösas upp..

Här är ett litet flak med bara smala stående kärniskristaller, när de fallit isär senare under våren så ligger de ofta ändå ihop och klirrar riktigt ljudligt i en pågående vind med lite vågor, det är ett extremt vackert vårtecken att få vara med om!

Alla bilder tagna vid Riddarfjärden utanför Stadshuset i Stockholm.   Tack för mig!

Postat 2016-02-16 00:14 | Läst 2552 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa