Att spegla det jag gillar.

Lunden levererar..

Ja, det är faktiskt så.. Pratar man om en fågel så tycks dom komma.. Eftersom det återigen var så fint väder denna söndag och jag bor så nära så blir det gärna en runda i Tantolunden innan solen sedan går ner, man hinner inte så mycket mer.. Idag var det tillika den kortaste dagen.. så nu vänder det! JIIHAAA! Jag mätte igår med en GPS hur långt det är när jag tar min promenad sicksackande min lilla runda, och det blir faktiskt c:a 4 kilometer i alla fall, trodde faktiskt det var kortare. Som högst är man 40 m. över havet. Det tar mig allt ifrån 1 timme till flera timmar beroende på vad som händer.. Ofta blir jag överraskad av något i fågelväg, och då drar det ut på tiden..

 Idag var en sådan dag.. Det började med de vanliga mesarna, finkarna, sparvarna, och trastarna, inget konstigt med det. Sedan när jag kom till ena toppen av lunden (som det också går att åka bil till, vid granen) så såg jag en större flock med Svanar som flög västerut, avståndet gjorde det omöjligt att avgöra om det var Sång eller Knölsvanar, men jag tror mer på Sångsvan. Sedan gick jag ner till solsidan bland kolonilotterna, och fastnade där vid ett Lärkträd eftersom det var en del småfåglar i det trädet. Jag såg först endast Grönfinkar, men sedan även en Steglits som sökte föda bland kottarna där, samtidigt så hörde jag och även såg en Domherre i närheten. När jag stått där ett tag så stannade en kvinna med hund och frågade lite vad jag såg, och jag berättade det. Hon var ägare till en av kolonilotterna på norra sidan, och jag berättade att för en vecka sedan så hade jag Stjärtmesar i träden straxt intill där vi stod, och jag pekade ut några Lönnar där. Och medans vi pratade så såg jag plötsligt Stjärtmesar.. i precis samma Lönnar som senast.. Vad är detta? Det är ju nästan lite läskigt.. som på beställning!!! Dom är jättesvåra att fota, men lyckades tillräckligt bra för att kunna visa henne på kamerans display hur dom verkligen såg ut, och det var första gången hon fått se sådana fåglar.. Sedan gick solen ner, och jag gick och åt en försenad lunch på Hornsgatan..

Några bilder från dagens Tantolund..

Jaha, och vad vill du..?   Ursäkta!

Fortsatt mycket med Björktrastar.

En större flock med Svanar, troligen Sångsvan på väg västerut över Mälaren.

Här över Högalidsskolan

Sedan kom jag till Lärkträdet, och såg tidigt en Steglits..

Men även en del Grönfinkar

Samtidigt kom tre Knölsvanar ljudligt flygande förbi..

Straxt efter så kom Stjärtmesarna till Lönnarna straxt intill.. de var säkert 10 st. som for runt ihop med ett par Blåmesar. Hade inte trott att jag skulle få se dessa näpna fåglar återigen..

Och sedan började det mörkna, men 20 meter därifrån så höll Domherrarna till, så det blev ett par bilder där också..

Sen blev det mörkt.. Tack för mig!

Inlagt 2014-12-21 22:54 | Läst 1452 ggr. | Permalink
Dubär duktig på det där med fåglar, fina bilder/ Björn T
Svar från ehrsa 2014-12-22 09:14
Hej! Björn. Tack, det gäller att ha en del tur också, och det känns som jag har haft det den sista tiden,,
Mvh!
Hej Jan,
verkligen kul att se dina bilder på både svanar och stjärtmesar och även de andra fåglarna. Nu när jag varit där själv och gått runt bland kolonilotterna så blir bilder än mer levande för mej.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2014-12-22 09:17
Hej! Du har så rätt, har man varit på ett ställe som omnämns så är det så mycket enklare att relatera till det hela! Jag blev mycket glad när jag fick återse Stjärtmesarna, det hade jag verkligen inte förväntat mig! Nu känns det som man verkligen kan hålla extra utkik efter dom varje gång jag går upp i lunden..
Mvh!
Fina bilder Jan. De där på blåmesen tilltalar mig extra mycket, väldigt fin liten fågel. Det finns en app som heter RunKeeper som man kan ladda ner. Den mäter bla avstånd och tid plus en massa andra ointressant saker, och man kan ställa in för promenader, cykling och annat. Den är gratis också. Nu är jag ingen tävlingsmänniska men visst kan det vara kul att hålla reda på hur långt man förflyttat sig i alla fall.
Svar från ehrsa 2014-12-22 09:23
Tack! Ingemar. Ja, Blåmesen är fin även om den här var lite "luggsliten" i nacken.. Men den är trevlig eftersom den bjussar så mycket på sig själv, dessutom satt den i ett väldigt fint träd av något slag, med starka färger, dessutom solbelyst. Det som är bra med Tantolunden den här årstiden när solen står så lågt är att lunden är en liten kulle, så solen kommer åt den bra även den här årstiden. Hade man varit ute i en vanlig skog så hade solens strålar knappt orkat ta sig ner mellan trädstammarna.. Men nu vänder det!
Hälsn!
Blåmes-bilderna blev väldigt fina!
Häftigt med så pass mycket fågelliv in på knuten av alla stora hus och vägnät.

/ Lena
Svar från ehrsa 2014-12-22 18:15
Hej! Ja, det känns nästan lite lyxigt att ha så mycket att titta på här, trots att man bor innanför "tullarna" i Stockholm! Jag visste inte riktigt det förrän jag började promenera regelbundet här, för ganska precis ett år sen nu. Tack! Lena
Mvh!
Du får verkligen till fina bilder där i lunden, blir lockad att ta mig dit någongång. Får bli när jag är mer gående ute, har nog med att träna i trappen inomhus just nu. Stjärtmes har jag aldrig sett och den är så fin. Har du långt tele?
Svar från ehrsa 2014-12-22 18:32
Hej! Tack! Margareta. Ja, man får vara försiktig speciellt denna årstid.. Det kan vara väldigt halt på de gångvägar som finns i lunden, snöröjning och halkbekämpning är inte alltid på topp på de små gångvägar som finns mellan kolonilotterna. Men det finns en asfalterad väg ända upp på den västliga toppen av Tantolunden. Där åker lastbilar regelbundet upp med lass av "sandningsgrus" och vägsalt och tippar sin last ner i bergets innandöme. Hela den delen av berget är kommunens sand och saltsilo där sandningsbilar hämtar sin last till sandning av stadens alla gator. Det finns två stora garageportar nedtill på berget, ut mot Årstaviken, där sandbilar hämtar sin last. Det jag menar är att det går även att åka personbil upp på toppen av den delen av berget, så slipper man promenaden upp.

Och jag håller med dig, Stjärtmesen är otroligt fin! Känns nästan lite overkligt söt! Jag har ett Nikon telezomm på 80-400 mm, och oftast blir det 400 mm som används. Min kamera är en Nikon D800E och den har så mycket som 36,3 milj pixlar (storlek) på den tagna bilden, vilket gör att jag kan beskära/klippa ut en ganska liten del av originalfotot, och ändå så har den urklippta delen ganska så många pixlar i sig, vilket då fortfarande ger bra skärpa t.ex. Stjärtmesarna är ganska "rejält" utskurna ur originalbilden, ändå blev dom bra med mina mått mätt.
Hälsn!