Vilket tele behövs egentligen..?
***
Och då menar jag just för att fota en (eller flera) Tornseglare som kommer farandes nära i hög fart..? (ofta med farten 100 km./tim.) Vill man fota dom 'på håll' så är ju ett långt tele ofta bra, men samtidigt minskar bildvinkeln ju längre telet är och blir då svårare att hålla kvar en fågel i sökaren, speciellt Tornseglare och svalor, även tärnor är svåra med deras vinglande flygsätt!
Hur gör jag då om jag vill ha extra bra och skarpa närbilder på en Tornseglare, jag har dom förbiflygande c:a 3 m. utanför balkongen med jämna mellanrum hela sommaren nu, så jag testade samma metod som ett par somrar tidigare, att då istället använda en 'vidvinkelzoom' och snabb slutartid och fota dom nära vid deras passage just nära..
Jag använde här Nikon Z50 II + Zdx 16 - 50 mm. där jag har 'manuell fokus' inställd på 2 m. zoomen på 50 mm. (som blir som ett 75 mm. brännvidd på Z50) 1/2500 sek. f/7,1 ISO 250 +0,3 i expokomp. Fotat för två timmar sen.. Kameran är handhållen med höger hand och vridandes/följandes/siktandes snabbt utefter vilket håll dom kommer ifrån, det varierar.. Och 'C30' 30 bilder/sek. Typ ett klassiskt 'höftskott' och grovriktning mot motivet som metod, därför den klippta vingen i bild tre..
Här också en bild från gårdagskvällen när Tornseglarna oftast lägger sig på en högre höjd.. Fotat med samma kamerakombo men då med AF igång..
Tack för mig!
Hälsn!
Ja, det måste vara svårt när de flyger i den hastigheten och kommer mot en.
De enda fotografer jag kan komma på som fotograferar väldigt snabba motiv är till exempel de som fotograferar Formel 1-bilar. Men de har särskilt gynnsamma positioner och deras motiv kommer i ganska förutsägbara mönster/linjer.
Jag tycker dock att du gör det väldigt bra och jag kan inte ge dig några råd - det är bortom mina förmågor :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Har för övrigt fått ett par ytterligare skarpa och nära bilder på Tornseglarna med samma metod, efter de bilder som finns i bloggen här, men med grönska och fasader på grannhusen som bakgrund istället för 'bara' blå himmel.. Testandet fortsätter, har skruvat ner antal bilder till 15/sek. istället för 30/sek. Det blir väldigt många bilder att hantera/radera annars.. Fotandet lär fortsätta ända in i augusti gärna med olika moln/bakgrunder när så erbjuds.. Tack!
Hilsen!
Det kan vara ett alternativ att slippa ta några snabba steg från skrivbordsstolen ut till balkongen, kanske..? Tills dess så kör jag 'pre human capture', det vill säga jag själv trycker på avtryckaren när jag hör att dom är på gång.. Tornseglarna är bra för deras 'skriande' hörs tydligt att dom är på gång att svischa förbi, det ljudet hörs innan dom passerar, och sedan kör dom ofta två/tre varv förbi, så missar man första varvet så finns det ofta en andra chans och även en tredje chans, men 'deltagarna' blir oftast färre för varje varv..
De har inte kommit igång fullt ut ännu med sina varv förbi här, de har ju inte mer än påbörjat sin häckning, bäst och intensivast med sina förbiflygningar här blir det nog efter midsommar nån gång.. Tack!
Hälsn!
Nöjer mig med beskedliga svalor, ibland sittande..
HaD/Gunte..
Jag har ju lyxen att kunna fota dom med ett betydligt 'kortare' objektiv nära som här när dom passerar i hög fart, och det blir faktiskt bättre rent 'fototekniskt' dessutom, vilket jag upptäckte redan för ett par år sen.. Och det stämmer så klart fortfarande! Det finns en manöver som Tornseglarna gör när dom ska in i boet ovanför min balkong när dom då flyger rakt mot mig med en uppåtgående rörelse för att bromsa in farten så att dom precis vid takplåtskanten kan hänga sig fast mot den putsade fasaden, Just då kanske det går att låta nya 'AF' kompetensen på Z50 II få pröva om AF hinner med.. Det ska testas med nått av mina lämpliga telen.. Annars lär det bli förbiflygningar utanför balkongen som jag kommer försöka fånga, och då med ett förinställt 'manuell' fokus på lämpligt fokusavstånd, troligen mellan 2 - 5 m. som i närbilderna ovan, där hade jag valt 2 m. som manuellt förinställt fokusavatånd, och det blev rätt bra men det är inte alltid dom passerar 2 m. bort, det kan variera.. Sittande Tornseglare vore nått.. Gärna med ett tele.. 😎 Tack!
Hälsn!
Min dotter jobbar på ett bostadsföretag i Sandviken. Härom dagen ringde en hyresgäst, Det är en kråka som fastnat i ett nät under taket. Min dotter kollade upp vad det var. Det var en Tornsvala. Efter lite tjat fick hon två grabbar att köra fram en skylift för att hämta ner den. Ett snabbt besök hos veterinären som konstaterade att vingen var allvarligt skadad. Fågeln hade hängt där nästan hela dan. Tornsvalan behöver verkligen friska vingar. Lite tråkigt var det.
Sten
Har det gjorts något med din gård/tak/träd som växt jämfört med tidigare somrar, som skulle kunna hindra dom för sina speciella inflygningar in till sina bon? Dom vill gärna ha en slags uppåtgående ganska tvär linje upp mot sitt bo, som en slags bromssträcka för att få ner farten, men ändå kunna vända neråt igen i luften väl framme vid boet, så att dom kan få luft under vingarna och fortsätta flyga när/om dom ångrar sig.. Minns när jag var barn och bodde i en villa att jag en gång hörde nått prasslande ljud från en 'stupränna', stuprännan gick att ta isär på 'sedvanligt sätt med nån slags 'klämma' och ut ramlade det en Tornseglare som råkat hamna i hålet för stuprännan uppe på hängrännan, nära takpannorna där seglaren hade sitt bo.. Den fick vila ett tag i en rund tvättkorg och kunde sen klättra på tvärgående ribbor uppåt i korgen och sedan slänga sig ut från kanten och få luft under vingarna, och då flyga iväg..
Du får ge Tornseglarna lite mer tid för att se om dom ändå finns där, men kanske inte riktigt syns när du tittar.. Bäst syns dom här på förmiddagarna och kvällarna om vädret är bra, annars kanske dom inte syns alls på ett par dagar t.o.m.. Tack för info, du får berätta hur det fortsätter med dom.. Ser du inga framöver så finns det nog nån orsak till det gissar jag!
Hälsn!