Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

För många fotografer på Haiti?



L
äs Patrick Wittys essä om fotojournalism och katastrofen på Haiti!
(Han driver New York Times fotoblogg "Lens")

Inlagt 2010-02-05 08:55 | Läst 4569 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Som spyflugor som samlas runt en sockerbit på jakt efter fotot som ska ge dem själva ära och berömmelse... Nåväl vi får hoppas att de ändå är där med rätt syfte och ett stort engagemang för att hjälpa det Haitiska folket i sin svåra situation genom sina foton!
//Chasid
Rent spontant kan man kanske tycka att det var på det viset men o andra sidan tror jag att vi behöver verkligen se vad som skett i Haiti.

Att så många fotografer åkte dit på uppdrag eller frivilligt bryr jag mig faktiskt inte i. Det viktigta är väl ändå friheten att kunna göra det? Tänk om det bara hade varit en handfull utvalda? Vilken verklighet hade vi sett då??

Tja...det var bara en tanke..=)


Mvh Marie
Det jag anser är det vidrigaste av allt är Carolas besök på Haiti som fotograferades och publicerades i kvällspressen bl a.

Snacka om att vara egocentrisk! Titta på mig så god jag är som hjälper! Tänk så mycket reklam jag får för detta!!!

Jag ställer mig frågande om Carola kan hjälpa utan att tala om det för hela världen! Dessutom så basunerar hon ut att detta är ett tecken på världens undergång. Jag trodde detta handlade om att hjälpa människorna på Haitit, inte använda katastrofen som en språngbräda för sin egen tro!

Så fult gjort!!!!

Finns det fotografer på plats som dokumenterar utan att ta betalt?

mvh
Helena
Svar till Helena: Jag känner till två fotografer som har varit på Haiti utan att ta betalt, all heder åt dem!

Det är många fotografer som gör ett viktigt jobb på Haiti, men tyvärr har även många testosteronstinna fotografer som åker till varje krigs- och katastrofområde mest för att få en kick samlats även på Haiti, de flesta av dem har säkert aldrig tidigare varit på Haiti och hade inte åkt dit om jordbävningen inte inträffat... Jag tror att det är främst dem som Patrick Witty oponerar sig mot i sin tänkvärda blogg!
//Chasid