Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Generation Google… #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2 - obeskuren men s/v-konvertrad i PhotoShop, från dagens promenad i Slussen, Stockholm.

T
illhör du "generation Google"?
Tror du att sanningen finns på nätet? Att en "googling" ger svar på alla frågor? Att du kan lita på det du läser, speciellt om det dyker upp överst i din sökning? Att det inte behövs några redaktörer eller utbildade journalister? Att SVT-play och Youtube kan dras över en kam? Att utgivaransvar och journalistisk-integritet bara är floskler från "gammelmedia"? Att en bok inte betyder mer än att någon var dum nog att trycka något, som borde vara gratis på nätet, på papper och till råga på allt ta betalt för det? Att terrorattacken 9/11 var iscensatt av USAs underrättelsetjänst? Att människan aldrig satt sin fot på månen? Att Henri Cartier-Bresson kopierade in svarta kanter på sina i hemlighet beskurna bilder för att lura alla? 

För allt som står på nätet är ju sant...

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Inlagt 2014-04-15 23:59 | Läst 7138 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det här inlägget är förstås mitt fel för att jag retas med det där med DOGMA (som jag tycker har sina poänger, men har insett att det inte passar mig). Generation Google tycker jag dock är rätt fånigt att påstå - jag fyller halvsekel om inte alltför många år, fast jag har ju jobbat med nätet i 20 år i år, så helt fel är det kanske inte :)

Jag påstod för övrigt inte att HCB kopierade in sorgkanter, jag bara påpekade att det är möjligt att göra och att han långt från alltid lät bli att beskära sina bilder. Det jag menade var alltså att sorgkanterna inte kan fungera som något slags garanti för att en bild skulle vara obeskuren (vad man nu ska ha en sådan garanti till).

Ber om ursäkt om jag trampade på öm tå.
Bra inlägg!
Tyvärr med det informationsutbud som tillkommit via internet och liknande, så har det även tillkommit exformation, och det i ganska stora mängder...

Och hur skall man kunna sovra i det här då, tyvärr gäller det bara att ha viss kunskap i ämnet sedan tidigare!
De e litet som hästhandlare förr i välden, man måste kunna en del om hästar, för att inte bli lurad av en hästhandlare när man tittar på en ny häst!
Intet är nytt under solen alltså! :)
/Bengan
syntax 2014-04-16 16:02
Att titta internet och Goggle i munnen som en häst på marknaden - Hugaligen! Vad kan man få se??
Jag tror att det blir mer rätt än fel, det vill säga att googlandet gör oss mer mer kunniga än tidigare även om det blir fel ibland. Läkare på vårdcentraler berättar att patienterna är mer pålästa idag vilket gör att de kan ställa relevanta frågor och det görs färre missar, men sen finns det en liten klick patienter som skulle må bättre av att googla mindre.

Därmed inte sagt att det inte behövs redaktioner mm. Det bästa är ju om folk googlar fram en text som en kunnig journalist/forskare/pedagog osv producerat :)
Benganbus 2014-04-16 11:13
De här med att googla fram vissa saker kan ha sina risker. En god vän till mig, mycket kunnig och beläst, men kanske inte på det här, googlade fram biverkningar på några läkemedel han fått utskrivna, och fortsatte sedan att google på vad andra säger om biverkningarna, andra som kanske inte så sakkunniga, men mycket troende...
Tyvärr så slutade han ett tag med läkemedlet, och blev sämre, men nu e han tillbaka på banan igen då han börjat med läkemedlen igen.
Det gäller att veta vad för information man skall välja på internet!
Men såklart även skärskåda läkemedelsföretagen!
Men se upp för konspirationer! ;)
/B

Ps. Sedan finns det andra sidor med uppkopplingar/internet,
men det har de flesta redan glömt! För rör inte min Iphone! ;)
Kunskap är makt och som tur är finns google och andra sökmotorer som distribuerar kunskap och därmed makt till foket och inte till ett fåtal självutvalda experter, som tex många journalister. De flesta vuxna får nog anses vara mer eller mindre bra på att läsa både kvällstidningar och information på nätet med kritiska ögon.

Man får vara glad att utvecklingen går framåt så inte non-Google generation fortsätter sitta som en propp för den yngre generationen, utan istället beter sig som den äldre generationen ska göra - lära ut det man kan och vara ödmjuk inför det man inte hänger med på.
syntax 2014-04-16 16:05
Och varför skulle den gamla generationen inte hänga med? Internet skapades av gamla farbröder - inte av ungdomar.
tomazon 2014-04-16 18:31
Ja det undrar jag också Peter. Varför hänger dom inte med? Skärpning liksom!
Jag tillhör gärna Google generationen... Det är ju en fantastisk källa för information och kunskap... Vilket också gör att vi kan lära oss annat matnyttigt och Söka, vid behov... Sedan kommer kritiskt granskande aldrig bli fel. Redan före Google så har vi ju lärt oss hur bl a media kan vrida information i en viss riktning.
Bromsklotsar, hänvisas fortsatt till Svenskt Uppslagsverk, i pappersformat. :) Och med tanke på hur många "sökande" människor det finns, så borde fler söka.... :) Kanske dags för Googma?? :) //Peter